Sayfa yolu
Samandağ’da endişe veren gerginlik: İnşaat şirketi ile halk arasında kavga
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 09.08.2025 , 13:00 Güncelleme Tarihi: 09.08.2025 , 13:02
Hatay Samandağ’da gerginlik, 21 Temmuz’da bölgede deprem konutlarının yapımında inşaat faaliyeti yürüten bir şirkete bağlı aracın karıştığı kaza sonrası çıktı. Kazanın ardından taraflar arasında kavga yaşandı. Kavgayı ayırmaya çalışan mahalle sakinlerinden biri bıçaklanarak hayatını kaybetti.
Uzun süredir şantiyeye ve şirket araçlarının trafikteki umursamaz tavırlarına tepki gösteren ilçe halkı, bu olayın ardından günlerce eylemler düzenledi.
Bıçaklı tehdit
Gerginliğin yatışmaya başladığı sırada, 7 Ağustos'ta Samandağ halkı için kutsal sayılan Hızır Türbesi’nin bulunduğu parkta yeni bir kriz yaşandı. Şantiyede çalışan bazı kişilerin, alkol aldıktan sonra parkta oturan kişilere rahatsızlık verdiği iddia edildi. Şirket personelinin, kendilerini uyaranlara bıçak çekmesi ise yeniden olayları tırmandırdı.
Gazeteci Mustafa Dilek'in sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, işçilerden birinin Enam isimli inşaat firmasına ait yelek giydiği görüldü.
Olayın görüntülerinin sosyal medyada yayılması infiale yol açtı. Şüpheli gözaltına alındı. Emniyet güçleri, halk ile bıçakla tehdit eden grupların karşı karşıya gelmemesi için bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ancak bu da tansiyonu düşürmeye yetmedi.
Gerilim gece saatlerinde tırmandı
8 Ağustos’ta Samandağ halkı ile TOKİ inşaatında çalışan işçiler arasında sözlü tartışma çıktı. Tartışma sırasında Samandağlı bir vatandaş dört yerinden bıçaklandı. Yaralayan kişi, linç edilmesini önlemek için polis tarafından bir restorana sokuldu.
Bu kez de Samandağlılar, restoran önünde toplanarak şüphelinin karakola götürülmesini engellemeye çalıştı. Yaklaşık üç saat süren gerginliğin ardından şüpheli emniyete götürüldü.
Olayla ilgili gözaltına alınan dört kişiden bıçağı kullanan şahıs tutuklandı, diğer üç kişi ise serbest bırakıldı. İlçede tansiyon hâlâ yüksek ve halk tepkili.
Valiliğin açıklama yapması bekleniyor.
DEM Parti’nin heyet kararı ve iptali
Yaşanan olayda TOKİ inşaatında çalışan işçilerin Kürt olması ve sosyal medyada buna dair vurguların öne çıkması olayın bir Kürt düşmanlığı olarak propaganda edilmesine neden oldu. 21 Temmuz tarihinde yaşanan gerilimin hemen ertesinde Samandağ sahilinde gezen bir inşaat işçisinin yaptığı paylaşımda "Hatay'ı Kürdistan'a katacağız" ifadelerinin yer alması, yaşanan gerilimin büyümesine neden oldu.
Bu ifadelerin ve paylaşımların sosyal medyada öne çıkmasından sonra ırkçı ifadelerin yer aldığı paylaşımlar gündem olunca, DEM Parti yaşanan gerilimin düşmesi ve muhataplarıyla görüşmek için bir heyet oluşturdu.
DEM Parti Genel Merkezi tarafından belirlenen heyet Samandağ’a şantiye çalışanları, STK temsilcileri ve ilçe halkıyla görüşmesi planlanıyordu. Ancak dün gece yaşanan son olayların ardından ziyaret iptal edildi.
CHP'li vekil Servet Mullaoğlu'ndan 'kriminal tipler' açıklaması
Yaşanan gerginliklere ilişkin açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu'ysa, TOKİ inşaatlarında görev yapan işçilerle ilgili uyarılar yaptı.
Mullaoğlu, Samandağ’ın binlerce yıldır farklı medeniyetlerin bir arada kardeşçe yaşadığı, huzurun ve hoşgörünün simgesi bir yer olduğunu vurgularken, “Buranın huzurunu bozmaya kimsenin gücü yetmez. Buradaki huzuru bozmaya yönelik eylemler, bu kardeşlik duvarına çarpmıştır” dedi.
TOKİ inşaatlarında “kriminal tiplerin” çalıştırılmasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirten Mullaoğlu, şu çağrıyı yaptı:
“Buralarda çalışan veya çalışacak olan kişilerin sabıka kayıtlarına bakılmalı, suça eğilimli olan kişilerin kesinlikle burada çalıştırılmaması gerekmektedir. Halihazırda bütün çalışanlar yeniden gözden geçirilmeli ve gerekli olan her türlü tedbir alınmalıdır.”
Mullaoğlu, “Bu topraklarda nefret tohumunu ekemezsiniz. Çünkü bu topraklar sevgiyle, güzellikle yoğrulmuştur” ifadelerini kullandı.
| Samandağ’a 1 haftadır su verilmiyor: Belediye yurttaşların tanker talebine sessiz |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.