Salgın fırsatçılığı: Cumhuriyet yapıları hedefte…

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut alanı olan Çankaya’daki Saraçoğlu Mahallesi’nde ve hemen yanındaki Güvenpark’ta salgın fırsata çevrilerek başlatılan yıkım aynı zamanda Cumhuriyet tarihine yönelik yeni bir saldırı anlamına da geliyor. İki bölgede girişilen hukuksuz inşaat çalışmalarını Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile konuştuk.

Haber Merkezi

AKP’nin cumhuriyet tarihinin simge yapılarına yönelik saldırısı salgın koşulları da fırsata çevrilerek yeniden hız kazandı. Uzun süredir AKP’nin hedefinde olan ancak verilen mücadeleler nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen Güvenpark ve Saraçoğlu’na yönelik saldırı geçtiğimiz günlerde yeniden başlarken, iki süreci de yakından takip eden ve konuya ilişkin uzun süredir mücadele veren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile son durumu ve atılan bu adımları konuştuk.

Proje iptal edilecekti, salgın fırsata çevriliyor

Salgın döneminde aslında bir toplumsal etik sürecinin de işlemesi gerektiğini belirten Candan, salgına karşı önlemler alınırken, "sokağa çıkma, evde kal" denilirken, tartışmalı tüm işlerin de bu süreçte kesin olarak durdurulması gerektiğini söyledi.

Salgın sürecinde kültürel varlıklar ve davalı olunan kentsel alanlarda kamu gücü kullanılarak adımlar atıldığına işaret eden Candan, “Saraçoğlu'nda otopark ve otel projeleri ve ‘restorasyon’ çalışmaları başlatıldı. Bu alanlarda sondaj işlemi yapılıyor. Bunların hepsini yargı sürecine taşıdık. Yine aynı şekilde Güvenpark’ta devam eden bir yargı süreci var. Bilirkişinin raporu ortada, Güvenpark’ta atılacak adımların parkın özgünlüğünü bozacağını açıkça dile getirmişti bu rapor. Yani aslında projenin iptali kararı için ‘eli kulağında’ denilebilecek bir sırada salgın fırsata çevrilerek çalışma başlatıldı” dedi.

Gayriahlaki ve etik dışı bir süreç

Hem dolmuşların olduğu yerde hem de Milli Müdafa Caddesi’nde büyük ölçekli yapılar görüldüğüne işaret eden Candan, bunların otopark ve metro için oluşturulan alanlar olduğunu düşündüklerini, bu adımların bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Herkesin salgın günlerinde can derdine düştüğü bir sırada gayriahlaki ve etik dışı bir şekilde inşaat çalışmasına girişmenin doğru olmadığını vurgulayan Candan, “Bu yaşananlar açık bir fırsatçılıktır. Kamu gücünün eşitsiz şekilde ve hukuksızca kullanımına tanıklık ediyoruz” dedi.

Telafisi mümkün olmayan zararlar veriyorlar

Atılan tüm adımların telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğine de işaret eden Candan, “Salgın nedeniyle hukuki işlemler de askıdayken iki ay sonra gelecek bir iptal kararının hiçbir anlamı yok. Telafisi mümkün olmayan zararlar verilmeye başlandı bile. Bu nedenle bir an önce bu çalışmalar durdurulmalı” diye konuştu.

Sadece Ankara’da değil diğer kentlerde de salgının nasıl fırsata çevrilmek istendiğini gördüklerini belirten Candan, Kanal İstanbul ve Salda’da yaşananların Saraçoğlu ve Güvenpark’ta yaşananlara benzer bir fırsatçılık örneği olduğunu söyledi.