Rusya-Ukrayna savaşında 18. gün

ABD, Ukrayna'ya daha fazla savunma yardımı yapacağını açıklarken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 18. gününe girdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "Dış Yardımlar Yasası" kapsamında, Ukrayna'ya 200 milyon dolar daha savunma yardımı yapılması talimatı verdiği aktarıldı. Söz konusu yardım, ABD Savunma Bakanlığı envanterinden 200 milyon dolar değerinde teçhizat ve askeri eğitimleri içerecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, savaşa ilişkin dün yeni bir konuşma yaptı. Rusya’nın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlanacağını savunan Zelenskiy "Rus işgalcileri bize boyun eğdiremezler. Öyle bir güçleri yok, öyle bir inançları yok. Sadece şiddete dayanıyorlar. Sadece teröre dayanıyorlar. Sadece çok sayıda silahları var. Ama işgalcilerin doğal bir temeli yok. İnsanlar mutluluğu hissedebilsinler ve hayal kurabilsinler diye. Organik olarak hayatı normale döndüremezler! Rusya'nın yabancı bir ülkeye geldiği her yerde, hayalleri imkansız olur" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, Ukrayna güçlerinin Donbass'a bağlı Volnovaha hastanesine ateş açtığı belirtildi. Saldırı sonucunda en az 6 kişi yaşamını yitirdi.

Savaşın 18. gününde öne çıkan gelişmeler gün boyu haberimizde...

Çin ile ABD arasında 'Ukrayna' görüşmesi

Güncelleme: 23.05

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere yarın İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya gelecek. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Görüşmelerde iki ülke arasındaki rekabeti yönetme çabaları ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının bölgesel ve küresel güvenlik üzerindeki etkisine odaklanılacak" denildi. 

Rusya'nın Ukrayna'da ABD fonlarıyla biyolojik silah geliştirildiğine yönelik açıklamaları sonrası Pekin Washington'dan iddialar hakkında açıklama yapmasını, konunun BM'de titizlikle ele alınmasını talep etmişti.

Sullivan Rusya'nın açıklamalarına ilişkin "Bunu kendilerinin yapmak üzere olduklarını söyleyebilirim" iddiasında bulunmuştu. Sullivan "Çin ve diğer ülkeler Rusya'nın yaptırımları aşmasına yardım etmeye çalışmamalı. Ne Çin'in ne de başka bir ülkenin Rusya'nın bu kayıplarını telafi etmeyeceğinden emin olacağız" diye konuşmuştu.

Müzakerelerde 4. tur yarın çevrimiçi yapılacak

Güncelleme: 21.43

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin 4. turunun yarın yapılacağını duyurdu.

RIA Novosti'nin haberine göre Peskov görüşmelerin halihazırda gerçekleşmekte olduğuna yönelik haberleri yalanladı.

Peskov müzakerelerin video bağlantısı üzerinden 14 Mart'ta devam edeceğini söyledi.

Heyetler arasındaki müzakerelerin 3. toplantısı 7 Mart'ta Belarus'ta yüz yüze olarak yapılmıştı.

Öte yandan bugün hem Ukrayna'dan hem de Rusya'dan müzakerelerde olumlu gelişmeler olduğuna ilişkin açıklamalar yapılmıştı.

Ukrayna: Çernobil'e elektrik tedarikine başlandı

Güncelleme 20.58

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Şirketi (Energoatom), yapılan onarım çalışmalarından sonra Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) elektrik tedarikine yeniden başlandığını duyurdu.

Rusya: 180 yabancı paralı asker imha edildi

Güncelleme: 18.57

Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna birliklerinin Stariçi'deki eğitim merkezlerine ve Yavorovskiy poligonuna düzenlenen saldırı sonucu 180'e kadar yabancı paralı asker imha edildi" açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 18.51

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonu başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesisi için yoğun çaba sarf ettiklerini", "insani yardım ve tahliyeler konusunda da gayret gösterdiklerini" söyledi. BM Genel Sekreteri Guterres ise Erdoğan'a Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk girişimleri, barışa katkı çalışmaları ve diplomatik çabaları dolayısıyla teşekkür etti.

Güncelleme: 18.47

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ülkesinin Çin'in yaptırımlar karşısında Rusya'ya desteğinin uygulamada nasıl seyredeceğini yakından izlemekte olduğunu söyledi.

CNN'e konuşan Sullivan, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların zararlarını hafifletmek için Pekin'den Moskova'ya yardımın "sonuçları olacağı" konusunda Çin hükümetini bilgilendirdiklerini söyledi.

Sullivan "Hiçbir ülkenin Rusya'nın ekonomik kayıplarını tazmin etmeye çalışmasını hoş görmeyeceğimizi ve buna izin vermeyeceğimizi Pekin'e ilettik" dedi.

Sullivan böyle bir durumda Çin'e karşı yaptırım hazırlığında olup olmadıklarına ilişkin soruya ise yanıt vermedi.

Ukrayna'dan sonra Rusya'dan da 'önemli ilerleme' açıklaması

Güncelleme: 18.25

Ukrayna'dan yapılan 'müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştık' açıklamasının ardından Rusya'dan da benzer bir açıklama geldi. 

Duma’nın Dışişleri Komitesi Başkanı ve müzakere delegasyonunun üyesi Leonid Slutskiy müzakerelerin başlangıcına göre Moskova ve Kiev’in sonuca odaklı önemli bir ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Russia Today (RT) televizyonuna konuşan Slutskiy, “Benim şahsi beklentilerime göre bu ilerleme önümüzdeki birkaç gün içinde her iki delegasyonun ortak tutumuna, imzalanacak belgelere dönüşebilir” dedi.

Tarafların anlaşmaya varmasının önemine dikkat çeken Slutskiy, “Bu belgelerin imzalanması, operasyon kapsamındaki gerginlik derecesinin düşmesine ve elbette birçok insanın kurtarılmasına temel oluşturacak” vurgusunu yaptı.

Güncelleme: 16.58

Ukrayna'nın Polonya sınırına yakın askeri üssü Yavoriv'e Rusya güçleri tarafından düzenlenen hava saldırısında ölenlerin sayısının 35'e çıktığı iddia edildi.

Reuters'ın haberine göre Lviv bölge valisi Maksim Kozitskiy üsse yaklaşık 30 füzenin atıldığını ve bazı füzelerin engellendiğini söyledi. Kozitskiy'in saldırıda en az 35 kişinin öldüğünü, 134 kişinin yaralandığını iddia ettiğini duyuran Reuters bu açıklamanın doğrulanamadığını bildirdi.

Öte yandan Ukrayna vurulan üssün daha önce yabancı askerlerin Ukraynalı askerleri eğitmek üzere kullandığını duyurdu.  Bir NATO yetkilisi saldırı sırasında üste NATO personelinin bulunmadığını söyledi.

Güncelleme: 16.36

Ukrayna'da Kiev emniyeti, daha önce New York Times (NYT) gazetesinde görev yapmış olan Brent Renaud adlı ABD'li muhabirin İrpin'de öldürüldüğünü iddia etti. NYT, muhabirin yaşamını yitirdiğini doğrularken, Ukrayna'ya NYT adına gitmediğini açıkladı.

Güncelleme: 16.23

Venezuela Dışişleri Bakanı Plasencia, ülkesinin ABD'ye petrol satmaya hazır olduğunu, ancak bu süreçte Moskova'ya sadık kalacaklarını söyledi.

Güncelleme: 15.53

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol’daki Türklerin tahliyesi için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan destek istediklerini ifade etti.

Güncelleme: 15.28

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptırım hazırlıklarına ilişkin, "Bugünden itibaren yürürlüğe girmesi gereken yeni bir yaptırım paketi hazırlanıyor" dedi.

Güncelleme: 14.55

Rusya Maliye Bakanı Siluanov, Moskova'nın Yuan para birimine erişiminin kısıtlanması yönünde Batı'nın Çin'e baskı yaptığını söyledi.

Güncelleme: 14.15

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, yaptığı açıklamada, Ukrayna'da tehlikeli deneylerin gerçekleştirildiği laboratuvarlara ilişkin Rusya'nın elinde belgelerin bulunduğunu ileri sürdü.

Güncelleme: 13.29

Donetsk yetkilileri, Ukrayna birliklerinin Donetsk'i 122 milimetre kalibreli mermilerle ateş altına aldığını açıkladı.

Güncelleme: 13.14

Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri tarafından yapılan açıklamada, Mariupol’den kaçan Ukraynalı aşırı milliyetçi örgüt ‘Sağ Sektör’ militanlarının Zaporijya yakınlarında ele geçirdikleri köy sakinlerini rehin aldıkları kaydedildi.

Güncelleme: 12.54

Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Karargahı'ndan yapılan açıklamada, şu ana kadar 89 yerleşim bölgesinin kurtarıldığı belirtildi.

Güncelleme: 12.35

Ukrayna, Rusya ordusunun Polonya sınırına yakın bölgede bulunan Yavoriv hava üssüne saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırıda 9 kişinin öldüğü, 57 kişinin yaralandığı belirtildi.

Güncelleme: 11.57

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun Ukrayna'ya ait bir Su-24 ve iki insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Güncelleme: 11.13

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetlerinin 14 kilometre daha ilerleyerek 4 yerleşim birimini kontrol altına aldığını duyurdu.

Güncelleme: 10.25

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus basınına demecinde Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını söyledi.

Güncelleme: 10.16

Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna birliklerinin bir saatten kısa bir süre içinde Donetsk de dahil olmak üzere 3 yerleşim yerini bombaladığını açıkladı.

Güncelleme: 10.08

Donetsk Halk Cumhuriyeti, Mariupol ve çevresinden bu sabah 20’si çocuk 96 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.