Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht katledilişlerinin 105. yılında Berlin'de anıldı

Almanya Komünist Partisi’nin (KPD) kurucuları Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, "Lenin-Liebknecht-Luxemburg Protestoları" yürüyüşünde anıldılar.

sol-almanya

"Berlin’de düzen hüküm sürüyor! Sizi budala zaptiyeler! Kum üzerine kurulu sizin düzeniniz. Devrim daha yarın olmadan; zincir şakırtıları içinde yine doğrulacaktır ve sizleri dehşet içinde bırakıp, trampet sesleri arasında şunu bildirecektir: Vardım, varım, varolacağım!"

14 Ocak 1919’da Rosa Luxemburg Rote Fahne dergisinden Alman işçi sınıfına böyle sesleniyordu. Bu yazıdan sadece bir gün sonra yoldaşı Karl Liebknecht ile birlikte sosyal demokratların emrindeki karşı devrimci birlikler tarafından katledildiler. Katledilişlerinin 105'inci yıl dönümünde Liebknecht ve Luxemburg, binlerce sosyalist tarafından yeniden anıldı.

Yürüyüşe çağrı "Rosa ve Karl'ın mirasını sürdürerek - barış, sosyal adalet, çevre koruması, enternasyonalizm ve dayanışma için mücadele ederek - farklı akımlardan gelen solcular olarak, 14 Ocak 2024'te barışçıl bir şekilde görüşlerimizi ve taleplerimizi dile getireceğiz" şeklinde yapıldı.

Almanya Komünist Partisi (KPD)’nin 1924’de Lenin’in hayata veda etmesinin ardından Lenin-Liebknecht-Luxemburg Protestoları (LLL-Demos) olarak adlandırılan geleneksel anma yürüyüşü, Berlin’de Frankfurter Tor’dan başlayarak, Sosyalistler Mezarlığı’na dek devam etti. Dört binden fazla göstericinin katıldığı yürüyüş polisin müdahalesine rağmen gecikmeli olarak tamamlandı.

Türkiye Komünist Partisi Almanya Örgütü ise DKP (Alman Komünist Partisi) ve KKE (Yunanistan Komünist Partisi) ile birlikte oluşturduğu komünist blok içerisinde yürüyüşte yerini aldı. "Barbarlığa karşı Sosyalizm, Sosyalizm için Devrim, Devrim için Parti" pankartı ile yürüyüşü tamamlayan TKP, KKE ile birlikte Sosyalistler Mezarlığı’na Luxemburg ve Liebknecht’i anmak adına çelenk bıraktı.

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına ve ablukaya karşı tepkilerin merkeze alındığı eylemde Berlin polisi göstericilere müdahalede bulundu. Tagesspiegel’in haberine göre, biber gazının kullandığı müdahalede 15 kişi gözaltına alındı.

soL'a konuşan görgü tanıkları, "Nehirden Denize Özgür Filistin" sloganının kortejdeki hoparlörlerden seslendirilmesi üzerine polisin göstericilere müdahalede bulunduğunu aktardı. Göstericilerin polis saldırısına sopalar ve pankartlarla karşılık vermesi üzerine farklı çok sayıda kişi gözaltına alındı. Berlin polisi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "yasaklı sloganların" atılmasını müdahale gerekçesi olarak gösterdi.

Yakın zamanda ciddi bir bölünme yaşayan, Lüksemburg ve Liebknecht’in mirasçıları olduğunu iddia eden Sol Parti ise yürüyüşe katılmayacağını ve bunun yerine Sosyalistler Mezarlığı’nda “sessiz anma” yapacağını ilan etmişti. Aynı gün içerisinde Sol Parti, çevreci Fridays for Future’nin çağrısını yaptığı Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Yeşil Parti (Grünen) bileşenlerinin yer aldığı mitingde Brandenburger Kapısı önünde “Demokrasiyi Savunma” mitingine katılım gösterdi.