Putin'in ziyaretinin ertelendiği gün Baykar Ukrayna'daki fabrika inşasını duyurdu

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'ye gelmesi bekleniyordu ancak ziyaret ertelendi. Aynı gün Haluk Bayraktar, Baykar'ın Ukrayna'daki drone fabrikası inşasının başladığını açıkladı.

Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşın ardından ilk kez bir NATO ülkesine ziyaretinin 12 Şubat'ta Türkiye'ye yapacağı ziyaret olması bekleniyordu. Her ne kadar resmi olarak duyurulmasa da Putin'in ziyaretine ilişkin 12 Şubat tarihinin netleştiği belirtiliyordu.

Ancak dün Putin'in ziyaretinin ertelendiği haberi ajanslara düştü. Erteleme gerekçesininse hem Rusya'da hem de Türkiye'deki seçim takvimi olduğu iddia edildi.

Aynı gün Reuters haber ajansı Suudi Arabistan'daki "savunma" fuarında bir panele katılan Baykar CEO'su Haluk Bayraktar'ın yaptığı açıklamayı haberleştirdi. Buna göre Bayraktar Ukrayna'nın başkenti Kiev'de drone fabrikası inşa etmeye başladıklarını, fabrikanın inşaatının 12 ay içinde tamamlanmasını hedeflediklerini aktarıyordu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın patronu olduğu Baykar'ın Ukrayna'ya SİHA satışı ve Ukrayna'daki fabrika inşaatı Moskova ile Ankara arasında gerilim unsurlarından biri.

Bayraktar: İnşaat ilerliyor, hiçbir şey durduramayacak

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, Kiev yakınlarında kurulacak drone fabrikasında Baykar’ın TB2 veya TB3 model drone'larının üretileceğini, fabrikada 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını, fabrikanın kapasitesinin yıllık 120 adet civarında olacağını söyledi.

Haluk Bayraktar paneldeki konuşmasında Ukrayna-Rusya savaşının inşaatı nasıl etkileyeceği sorusunaysa "fabrika inşaatının ilerlediği" ve "hiçbir şeyin bu süreci durduramayacağı" şeklinde yanıt verdi.

Trendyol ile Baykar'ın Kiev ziyareti

Geçen hafta Kiev'de Haluk Bayraktar ile Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin'in Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ile görüşmesinde de Baykar'ın Kiev'deki fabrikası gündeme gelmişti.

Görüşmenin ardından Trendyol Ukrayna pazarına gireceğini açıklarken, Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko “Ukrayna’ya en zor zamanında sağladığı katkı nedeniyle Türkiye’ye ve özellikle Baykar’a” teşekkür etmişti.

Toplantıda, Baykar’ın Ukrayna’daki fabrikasının inşası konusunu da konuştuklarını belirten Sviridenko ayrıca Ukrayna motorları kullanılarak SİHA üretimi ve ihracatı olanaklarını da ele aldıklarını açıklamıştı.