Putin’in NATO’yla imtihanı: ‘Yapmayın dedik, biz de sizin kadar burjuvayız’

Rusya Devlet Başkanı Putin, 90’lardan itibaren NATO’yu “Biz de sizin kadar burjuvayız. Artık Komünist Parti iktidarı yok” diye ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin’de ABD’nin sağcı gazetecilerinden Tucker Carlson’a verdiği mülakat yayınlandı. Yaklaşık 2 saatlik söyleşide Putin’in NATO’ya ilişkin sözleri dikkat çekti.

Putin 2000 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın Kremlin’i ziyaretinde ona “Rusya NATO’ya katılmak isterse sizce bu gerçekleşir mi?” diye sorduğunu söyledi.

Clinton’ın “Bu ilginç, bence gerçekleşir” diye yanıt verdiğini söyleyen Putin ancak akşam yemeği için yeniden buluştuklarında Clinton’ın “Ekibimle konuştum, hayır, bu şu anda mümkün değil” dediğini belirtti.

Aralarında geçen bu konuşmayı Clinton'ın doğrulayacağını söyleyen Putin, ABD’nin kendilerini “kandırdığını” dile getirdi.

Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusların beklentisinin “kardeş uygar ülkeler ailesi” olarak nitelediği kapitalist Batı dünyasına memnuniyetle kabul edilmek olduğunu ileri sürdü.

“Böyle bir şey olmadı. Bizi kandırdınız” ifadelerini kullanan Putin “Verilen söz NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğiydi. Ama 5 kez genişledi” dedi.

'Lütfen yapmayın, biz de sizin kadar burjuvayız'

Bütün bunları “tolere ettiklerini” söyleyen Putin “Onları ikna etmeye çalışıyorduk. Diyorduk ki: Lütfen yapmayın. Biz de sizin kadar burjuvayız. Piyasa ekonomisiyiz ve artık Komünist Parti iktidarı yok. Gelin, müzakere edelim" diye konuştu.

Eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in Temmuz 1992’de ABD Kongresi’nde “Tanrı Amerika’yı kutsasın (God Bless America)" dediği konuşmasına atıfta bulunan Putin “Söylediği her şey ‘bizi aranıza alın’ın sinyalleriydi” dedi.

Putin eğer 2000’de Clinton kendisine “evet” deseydi olacaklara ilişkinse “O zaman yakınlaşma süreci başlayacaktı, ve ortaklarımızın tarafından samimi bir istek görmüş olsaydık eninde sonunda da bu (Rusya’nın NATO’ya katılımı) gerçekleşecekti. Ama olmadı" ifadelerini kullandı.

'Rusya NATO ülkelerine tehdit değil'

Rusya'nın herhangi bir NATO ülkesine saldırı niyeti olmadığını söyleyen Putin, Polonya ya da Letonya'dan kendilerine herhangi bir saldırı olmadığı sürece bu ülkelere bir müdahalelerinin de sözkonusu olmayacağını dile getirdi.

Ukrayna'da çatışmaların 2014'teki darbeyle başladığını belirten Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki "askeri operasyonu"nun hedefi olarak sunduğu "Nazileri temizleme" hedefinin henüz tamamlanmadığını kaydetti.

Ukrayna ile Rusya'nın Mart 2022'de İstanbul'daki barış görüşmelerinde sonuca ulaşılmasını İngiltere'nin engellediğini öne süren Putin, yeniden barış görüşmelerinin mümkün olduğunu ancak ilk adımı kendilerinin atmayacağını belirterek "Başkalarının yanlışlarını düzeltmek için niye uğraşalım" dedi.

Putin söyleşide Ukrayna'yı "Stalin'in iradesiyle" Macaristan, Romanya ve Polonya toprakları üzerinde kurulmuş "yapay devlet" diye niteledi.

'Kuzey Akım boru hattına saldırının arkasında CIA var'

Putin 26 Eylül 2022'de Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajın arkasında da ABD'nin olduğunu ifade etti.

"Kuzey Akım boru hattını kim patlattı?" sorusuna "Emin misiniz?" diye yanıt veren Putin'e Carlson "Ben o gün meşguldüm. Ben patlatmadım" diye espri yaparak yanıt verirken, Putin'in yanıtı "Sizin kişisel olarak bir mazeretiniz olabilir ama CIA'in yok" şeklinde yanıt verdi.

Putin NATO ya da CIA'in saldırının arkasında olduğuna dair bir kanıtı olup olmadığına ilişkin soruya yanıtındaysa ayrıntılara girmeyeceğini belirterek bu saldırıdan kimin çıkar sağladığına ve aynı zamanda saldırıyı yapma yeteneğine kimin sahip olduğuna bakılması gerektiğini söyledi.