Putin, BDT ülkelerine ve 'Ukrayna ile Gürcistan halkına' Zafer Bayramı kutlaması yolladı

Rusya Devlet Başkanı Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin 'halkına ve liderlerine' kutlama yollarken Ukrayna ve Gürcistan'ın sadece 'halkına' kutlama yaptı.

Dış Haberler

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) işgalci Nazi Almanya'yı yenmesi ve II. Dünya Savaşı'nı Batı'da sona erdirmesinin yıl dönümü dolayısıysa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin eski Sovyet ülkelerinden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin "halkları ve liderleri"ne kutlama mesajı yayınladı.

Kremlin basın servisinden Cumartesi günü yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BDT ülkelerine ek olarak Abhazya ve Güney Osetya liderleri ve halkına da kutlama yayınladı ancak Gürcistan ve Ukrayna için sadece "halkına" ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Abhazya ve Güney Osetya liderlerine ve halkına, ayrıca Gürcistan ve Ukrayna halkına Sovyetler Birliği'nin Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki Zaferinin 76. yıldönümünde, mesajlar göndererek onları tebrik etti" ifadesi yer aldı.

"Bugün, o zor yılların anılarını özenle korumak ve yeni nesillere aktarmak ahlaki görevimizdir. Tarihi çarpıtma ve tahrif etme, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın sonucunu revize etmek ve Naziler ve işbirlikçileri tarafından işlenen iğrenç zulmü haklı çıkarma girişimlerine şiddetle karşı çıkmak için birlikte durmalıyız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı, "savaş sınavını da aşan kardeşçe dostluk ve karşılıklı yardımlaşma geleneklerinin, ülkelerimiz ve halkımız arasındaki yapıcı ve iyi komşuluk ilişkilerinin güvenli temeli olmaya devam edeceğinden" emin olduğunu ifade etti.

Putin ayrıca savaş gazilerine sağlık ve uzun ömür dileyerek şükranlarını sundu.

Ukrayna ve Rusya'nın arasında son Donbass ve Kırım krizi nedeniyle ilişkiler gerginliğini korurken Ukrayna bu yıl Nazi İşgalcilere karşı zafer kutlamalarını "koronavirüs" gerekçesiyle yasakladığını duyurmuştu. Ülke çapında Zafer Bayramı kutlamaları yasaklanırken, ülke geçtiğimiz günler Nazi birliklerine yönelik anmalara sahne olmuştu.