Polonya ve Baltık ülkeleri, 'Rus tehdidi' gerekçesiyle kara mayını anlaşmasından çekiliyor

Polonya ve Baltık ülkelerinin savunma bakanları, "artan Rusya tehdidini" gerekçe göstererek kara mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi'nden çekilmeyi önerdiklerini duyurdu.

Dış Haberler

Polonya ve Baltık ülkeleri, komşuları Rusya'dan gelebilecek olası askeri tehditleri gerekçe göstererek kara mayınlarının kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmeden çekilmeyi planlıyor.

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya savunma bakanları, bugün yaptıkları açıklamada, "Ottawa Sözleşmesi'nden çekilmeyi oybirliğiyle önerdiklerini" bildirdi.

Açıklamada, 160'tan fazla ülke tarafından onaylanan, ancak ABD ve Rusya tarafından imzalanmayan anlaşmanın 1999'da yürürlüğe girmesinden bu yana bölgedeki güvenlik durumunun "temelden kötüleştiği" savunuldu.

'NATO üyesi ülkelere yönelik tehditler önemli ölçüde arttı'

Açıklamada, "Rusya ve Belarus'a komşu NATO üye ülkelerine yönelik askeri tehditler önemli ölçüde arttı" ifadeleri yer aldı.

Polonya, anlaşmanın onaylandığı yıl NATO'ya katılmıştı. Baltık ülkeleri de 2004 yılında NATO üyesi olmuştu.

Açıklamada, "Bu kararla net bir mesaj veriyoruz: Ülkelerimiz hazırlıklı ve topraklarımızı ve özgürlüğümüzü savunmak için gerekli her türlü önlemi kullanabilir" denildi.

Baltık ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Rusya'yla yakınlaşmasının kendi güvenliklerini ve Ukrayna'nın güvenliğini tehdit ettiğini savunuyor.

'Uluslararası insancıl hukuka bağlı kalacağız'

Ottawa Antlaşmasından ayrılma niyetlerini aktaran savunma bakanları, silahlı çatışma sırasında sivillerin korunması da dahil olmak üzere insancıl hukuka bağlı kalacaklarını ifade ettiler.

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, "Şu anda daha önce yasaklanmış anti-personel kara mayınlarını geliştirme, stoklama veya kullanma planımız yok" dedi.

Pevkur, "Estonya ve bölgesel müttefiklerimiz, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildikten sonra bile uluslararası insancıl hukuku ve sivillerin korunmasını desteklemeye kararlı" diye ekledi.

Fransız siyasetçi Özgürlük Heykeli'ni geri istedi, Beyaz Saray 'Biz olmasaydık Almanca konuşurdunuz' yanıtı verdi
frabd