Fransız siyasetçi Özgürlük Heykeli'ni geri istedi, Beyaz Saray 'Biz olmasaydık Almanca konuşurdunuz' yanıtı verdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci dönemine başlamasıyla beraber aldığı kararlara tepki gösteren Fransız siyasetçi hediye edilen Özgürlük Heykeli'ni geri istedi. Beyaz Saray Sözcüsü "Fransızların şu an Almanca konuşmamasının tek sebebi ABD'dir" diyerek sert bir cevap verdi.

Dış Haberler

Fransız Avrupa Parlamentosu Üyesi Raphaël Glucksmann’ın başlattığı Özgürlük Heykeli polemiği, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt’in tansiyonu yükselten açıklamasıyla devam ediyor.

Fransız Avrupa Parlamentosu üyesi, ABD'nin, Donald Trump'ın “Ukrayna'ya karşı tiranların yanında yer alma kararı”nın ardından yaklaşık 140 yıl önce Fransa'dan hediye olarak aldığı Özgürlük Heykeli'ni iade etmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt, Pazartesi günü Raphaël Glucksmann'a, onu "isimsiz alt düzey bir Fransız politikacı" olarak nitelendirerek ve ABD'nin heykeli tutacağını söyleyerek yanıt verdi.

Fransız siyasetçi, ABD'nin 'tiranlarla' işbirliği yaptığı için Özgürlük Heykeli'ni iade etmesi gerektiğini söyledi

Özgürlük Heykeli'nin Fransa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) hediye edilmesinden yaklaşık 140 yıl sonra Fransız milletvekili Raphael Glucksmann "yeşil leydi" lakaplı Özgürlük Heykeli'nin eve dönme zamanının geldiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) merkez sol üyesi, heykelin Fransa'ya geri dönmesi için, ABD'nin artık Fransa'nın heykeli ilk etapta teklif etmesine neden olan değerleri temsil etmediğini söyledi.

Glucksmann, ABD'nin küresel politikalarını eleştirdi, Washington'ın artık otoriter bir rejim olduğuna vurgu yaptı.

Glucksmann, “Tiranların yanında yer almayı seçen, bilimsel özgürlük talep ettikleri için araştırmacıları kovan Amerikalılara 'Özgürlük Heykeli'ni bize geri verin' diyeceğiz. Biz onu size bir hediye olarak verdik ama görünüşe göre siz onu hor görüyorsunuz. O yüzden burada, evimizde gayet iyi olacak” diye konuştu.

Glucksmann 16 Mart'ta yaptığı açıklamada, “Amerikalılara söyleyeceğimiz ikinci şey şu: 'Eğer en iyi araştırmacılarınızı kovmak istiyorsanız, eğer özgürlükleri, yenilikçilik anlayışları, şüphe ve araştırma zevkleri sayesinde ülkenizi dünyanın önde gelen gücü haline getiren tüm insanları kovmak istiyorsanız, o zaman onları memnuniyetle karşılayacağız’” dedi.

Heykelin alt katındaki bronz bir plakete kazınan Emma Lazarus'un "The New Colossus" adlı şiirinde, “Bana yorgunlarınızı, fakirlerinizi verin, Özgürce nefes almak için özlem duyanlarınızı, Aşırı dolu sahillerinizin sefil çöplüğü. Fırtınaların attığı evsizleri bana gönderin” ifadeleri yer alıyor.

Partisine seslenirken Fransa'daki aşırı sağcı liderleri de eleştiren Glucksmann, onları Trump ve milyarder destekçisi Elon Musk için bir “hayran kulübü” olmakla suçladı.

Heykelin hikâyesi

Orijinal adı La Liberté éclairant le monde (Dünyayı Aydınlatan Özgürlük) olan Özgürlük Heykeli, Fransız siyasetçi Edouard de Laboulaye tarafından düşünüldü ve Fransız sanatçı Auguste Bartholdi (1834 - 1904) tarafından tasarlandı.

Özgürlük, adalet ve demokrasinin sembolü olarak görülen bu heykel, Paris'te Amerikan bakanına 4 Temmuz 1880 tarihinde resmen teslim edildi.

Resmi açılışı, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin 100. yıldönümü münasebetiyle 28 Ekim 1886'da New York limanında yapıldı.

Leavitt: Fransızların şu an Almanca konuşmamasının tek sebebi ABD'dir

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Leavitt, bir gazetecinin Avrupa Parlamentosundaki Fransız bir üyesinin ABD'ye yönelik eleştirilerine ilişkin sorulan soruya yanıt verdi.

Fransız üyenin, ABD'nin Özgürlük Heykeli'ni temsil eden değerlere artık bağlı olmadığına dair yaptığı eleştiriye sert yanıt veren Leavitt, İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin rolünü anımsatarak "Adı bilinmeyen, düşük seviyedeki Fransız politikacıya şunu hatırlatmak isterim; Fransızlar Almanca konuşmuyorsa bu ABD sayesindedir. Minnettar olmalılar" dedi.