Polonez işçilerine önce tehdit sonra saldırı: 'Çocuğunuz işe giremez'

Direnen Polonez işçileri, Emniyet Müdürü tarafından tehdit edildi. "Çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” diye tehdit edilen işçilere, polis müdahale etti. Çok sayıda işçi yaralandı.

Haber Merkezi

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan gıda fabrikası Polonez'de ağır çalışma koşulları, düşük ücretler ve baskıya karşı Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlenen 145 işçi işten çıkarılmış ve direnişe başlamıştı.

İşçilerin direnişi 50 günü aşkın süredir devam ederken, Polonez patronu da direnişi kırmak ve üretimi sürdürmek için işçi alımı yapmayı sürdürüyor.

Hakları için direnen işçiler ise yine polis müdahalesine maruz kaldı. Polis saldırısında birçok işçinin yaralandığı öğrenilirken, işçiler fabrika önündeki direnişlerini devam ettiriyor.

Önce tehdit, sonra saldırı

İki aya yakın bir süredir daha iyi çalışma koşulları, ücretlerin iyileştirilmesi ve işten çıkarılanların geri alınması için eyleme geçen Polonez işçileri, direnişlerini bugün de devam ettirdi.

İşçiler, Polonez patronunun direnişi kırmak ve üretimi devam ettirmek amacıyla yasalara aykırı olmasına rağmen işçi alımı yapmasına karşı yolu kapattı.

Güvenlik güçleri ve işçiler arasındaki görüşmeler esnasında Çatalca İlçe Emniyet Müdürü, işçileri tehdit etti. İşçiler, "Ben sizi gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” diyen Emniyet Müdürüne tepki gösterdi.

Görüşmeler devam ederken, polis de işçilere müdahale etti. Polis saldırısında birçok işçi yaralanırken, bazı işçiler de sert mücadahale nedeniyle fenalaştı.

İşçilerin tüm tehdit ve saldırılara rağmen fabrika önündeki eylemlerini sürdürdüğü öğrenildi.

Ne olmuştu?

İstanbul'un Çatalca ilçesinde faaliyet gösteren Polonez fabrikasında düşük ücret, baskı ve mobbinge karşı Tekgıda-İş’e üye olan işçiler, Temmuz ayında işten çıkartılmış ve direnişe başlamıştı. 13 işçinin işten çıkartılmasıyla başlayan süreç, fabrikada çalışan diğer işçilerin üretimi durdurmasıyla devam etmiş ve işten çıkarmalar 150'ye yaklaşmıştı. 

Ayrıca "güveni kötüye kullanmak", "hırsızlık yapmak" gibi sebeplere dayanan Kod-46 ile işten çıkarılan işçilerin, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklarını kullanmalarının da önüne geçilmişti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise ancak haftalar sonra hareket geçmiş ve Polonez patronu hakkında 2 milyon 9 bin lira para cezası istendiğini bildirmişti. Ayrıca Bakanlık, iş yerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engellediği için Polonez patronu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta da gecikmeli bir karar gelmişti.İşçilerin işsizlik ödeneği, kıdem tazminatı gibi haklarından faydalanamamalarına neden olan Kod-46, Bakanlık tarafından Kod-4 olarak değiştirilmiş ve böylece işçilerin, işsizlik ödeneği alabilmesinin önü açılmıştı.

Patronun derdi daha fazla zenginlik

5 bin metrekare kapalı alana ve 10 bin tona yakın yıllık üretim kapasitesine sahip Polonez, Türkiye’nin gıda alanında belli başlı tesislerinden sayılmakla birlikte 30 yıldır üretimine devam ediyor.

Şirket, kârını artırmak amacıyla Ürdün merkezli 2021 Siniora Food and Manufacturing PLC'ye yüzde 77 hissesini sattı. Satış yapıldığı dönem Polonez İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Boran Uzun durumu şu şekilde ifade etmişti: “Bu güçle, şarküteri et ürünleri pazarında liderlik için çalışacağız. Siniora Grup olarak, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşma ve global pazarlarda genişleme stratejimiz doğrultusunda, yatırımlarımız devam edecek.”

Bugün ise liderlik yarışından geri düşmek istemeyen Polonez, işçilerin emeklerini görmezden geliyor.

Devletten de teşvikler aldığı bilinen Polonez fabrikası işçilerin fazla mesai ücretini dahi ödemiyor.