Patronlar İşsizlik Sigortası Fonu'na göz koydu

Patronlar kâr elde etmeye devam ederken, işçilerin, emeklilerin nasıl geçinebileceği kimsenin umurunda değil. Bu azgınca saldırıya izin vermeyeceğiz.

Selahattin Kural

İşsizlik Sigortası Fonu patronların gözünü kamaştırıyor. Her fırsatta bu fonda patronların da hakkı olduğunu iddia ederek kullanmaya çalışıyorlar. 

Dün gece TBMM genel kurulunda çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 6 maddesi kabul edildi. 

Salgın döneminde İşsizlik Sigortası Fonu patronların bunu değerlendirmesi açısından fırsattı. Şimdi bunu devam ettiriyorlar. 

Meclis'ten geçen bu kanunla patronlara verilen asgari ücret teşviki 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak. Diğer taraftan kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için patronlara verilen teşvik 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi de Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde olacak.

Ancak tüm bu başlıkların özüne bakmamız gerekiyor. Patronlar ve onların siyasi temsilcileri İşsizlik Sigortası Fonu'nu kendi hizmetlerine açmak istiyor. 

El birliği ile Meclis'te patronların mağduriyetini vurgulayarak teşvikleri onayladılar. Teklifin tartışıldığı Meclis oturumunda yapılan konuşmalara bakınca bile tasarının aslında patronların isteğiyle geldiğini görüyoruz. Patronlar İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki paraya göz koymaya devam ediyor.

Patronlar kâr elde etmeye devam ederken, işçilerin, emeklilerin nasıl geçinebileceği kimsenin umurunda değil. Patronların azgınca emeğe saldırısına izin vermeyeceğiz. Bu eşitsizliğe ve hak gaspına karşı işçileri bir araya getireceğiz.

*TKP Merkez Komite Üyesi