İBB'ye yönelik operasyon hakkında açıklamada bulunan patron örgütlenmelerinin çatı kuruluşu TÜRKONFED, "hukukun üstünlüğüne dayalı kurumsal işleyişin esas alındığı bir toplumsal yapı" için çağrıda bulundu.
Haber Merkezi
Patron örgütlenmelerinin çatı kuruluşu olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik başlatılan soruşturmalar ve devamında yaşanan gelişmeler hakkında yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada, yaşanan gelişmelerin demokratik meşruiyet ile temel hak ve özgürlükler açısından toplum nezdinde endişe ve tedirginliklere neden olduğu belirtildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması sonrasında ekonomide yaşanan olumsuzluklara da dikkat çekilen açıklamada, "Esas mesele, yalnızca iş dünyasının yaşadığı sorunlar değil; toplumun zaten sıkıntıda olan tüm kesimlerinin yaşam düzeyinin gerilemesi, gelir adaletsizliğinin artması ve geçinmenin giderek daha da zorlaşması riskidir" denildi.
'Karar alıcıların sorumlu ve itidalli hareket etmesi gerektiğini savunuyoruz'
Çatısı altında 31 federasyon ve 373 üye dernek üzerinden 100 bine yakın şirket bulunduran TÜRKONFED'in, "Hukukun üstünlüğü toplumsal güvencemizdir" başlıklı açıklamasında, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilintili gelişmeleri büyük bir dikkat ve hassasiyetle takip etmekteyiz" ifadelerine yer verildi.
"Bu süreçte toplumsal adalet inancının, demokratik temsilin ve anayasal kurumların ciddi bir sınamadan geçtiğine" vurgu yapılan açıklamada, "Genel kamuoyu vicdanında karşılık bulmayan ve yargı sürecinin yürütülmesinde gerekli titizliğin gösterilmediği izlenimi veren bu gelişmelerin, demokratik meşruiyet ile temel hak ve özgürlükler açısından toplum nezdinde endişe ve tedirginliklere neden olduğu anlaşılmaktadır" denildi.
Açıklamada, "hukuki öngörülebilirliğin zayıflamasının toplumsal gerilmin artmasına neden olduğu ve piyasaları etkilediği" belirtilerek, "Mevcut ekonomik ortam da göz önünde bulundurulduğunda bu durum özellikle küçük işletmelerin faaliyetlerine ek olumsuzluklar olarak yansımaktadır. Uluslararası yatırımcıların temkinli yaklaşımı da ekonomik istikrarın ve uzun vadeli kalkınma hedeflerinin negatif yönde etkilenme riskini ortaya çıkarmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
"Ancak burada esas mesele, yalnızca iş dünyasının yaşadığı sorunlar değil; toplumun zaten sıkıntıda olan tüm kesimlerinin yaşam düzeyinin gerilemesi, gelir adaletsizliğinin artması ve geçinmenin giderek daha da zorlaşması riskidir" ifadelerine yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"İçinden geçtiğimiz bu hassas dönemde, tüm kurumların ve karar alıcıların sorumlu, itidalli ve aklıselimle hareket etmesi gerektiğini savunuyoruz. İş dünyası olarak, demokratik değerlerin, hukukun üstünlüğüne dayalı kurumsal işleyişin esas alındığı bir toplumsal yapının ülkemizin bugünü ve geleceği için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Bu yaklaşımla bütün sorunlarımızın toplumsal diyalog zemininde çözülmesi sürecine katkı sunmaya devam edeceğiz."
İmamoğlu'na operasyon ekonomiyi etkiledi
İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla ekonomide başlayan deprem, tutuklanmasının ardından artçı sarsıntılarla devam ediyor.
Operasyon sırasında Dolar/TL'nin 41,64, Avro/TL'nin 44,88'e kadar yükselerek rekor tazelemesi sonrasında Merkez Bankası döviz satışı yaparak kuru frenledi. Ardından, bankalara borç verme faiz oranının üst sınırı yükseltildi. Ek olarak, piyasadaki likiditeyi çekmek amacıyla vadesi 91 güne kadar uzayan likidite senetleri çıkarılacağı açıklandı. Son olarak, ithalatçı patronların döviz talebini artırmasını engellemek için Türk Lirası uzlaşmalı döviz işlemleri başlatıldı.
Atılan adımlara rağmen, döviz kuru gözaltı öncesine kıyasla yüzde 3,5 daha yüksek seviyeye ulaştı. Borsa da geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışların ardından dalgalı seyrini sürdürüyor. İmamoğlu'nun gözaltında olduğu süreçte haftalık kayıp yüzde 16'yı aşmıştı. Bazı tahminlere göre borsadaki kaybın değeri 50 milyar doları buluyor.
Merkez Bankası'nın politika faizini kademeli olarak düşürmesi nedeniyle piyasa faizlerinde gerileme beklenirken, son gelişmelerin ardından faizler ters yönde hareket etti. Bu da yurtdışından borçlanma maliyetlerini artırdı.
Kayıp büyük, kaybeden belli: İmamoğlu'na operasyon ekonomiyi nasıl etkiledi? | ![]() |