Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini düşürme kararı

Suudi Arabistan'ın ardından OPEC+ üyesi diğer ülkeler de günlük petrol üretimlerini düşüreceklerini duyurdu.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 02.04.2023 , 19:33 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Suudi Arabistan'ın diğer OPEC+ ülkelerinin de koordinasyonunda Mayıs ayından itibaren yıl sonuna kadar günlük petrol üretimini 500 bin varil düşüreceğini duyurmasının ardından diğer OPEC+ ülkelerinden de benzer mesajlar geldi.

Irak günlük petrol üretimini 211 bin varil düşüreceğini açıklarken, Birleşik Arap Emirlikleri 144 bin, Kuveyt 128 bin, Umman 40 bin, Cezayir 48 bin varil kesintiye gideceklerini duyurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da ülkesinin günlük petrol üretimindeki kesintinin genişletilerek 2023 sonuna dek 500 bin varil olacağını açıkladı.

Novak, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve Avrupa’daki bankacılık krizi ve dünyada enerji alanında atılan hatalı adımlar nedeniyle petrol piyasasında yüksek oynaklık ve öngörülemez süreçlerin yaşandığını vurguladı.

Rusya’nın önleyici bir adım olarak petrol üretiminde kısıntıya gitme kararı aldığını belirten Novak, “Petrol üretimimizi, şubat üretim hacmimize kıyasla yıl sonuna kadar günlük 500 bin varil düzeyinde azaltacağız” ifadesini kullandı.

Novak, 10 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın petrol üretimini mart ayında günlük 500 bin varil azaltacağını söylemişti.

Avrupa Birliği ülkeleri Aralık 2022'de, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.

Rus dizeline ve gaz yağına da varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünlerine de varil başına 45 dolar tavan fiyat getirilmişti.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.