Sayfa yolu
Öncü gösterge açıklandı: Enflasyon Mart'ta yeniden yükselişe geçti
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 01.04.2025 , 22:27 Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 , 23:11
İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan verilere göre, İstanbul'da perakende fiyatları Mart ayında artışını sürdürdü.
İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, Mart'ta aylık bazda yüzde 3,79 artarken, yıllık enflasyon yüzde 46,23 seviyesine yükseldi. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 45,35'lik yıllık enflasyonda kıyasla hızlanmaya işaret ediyor.
İstanbul'daki perakende fiyat değişimlerini ölçen bu endeks, Türkiye genelinde açıklanacak resmi enflasyon için öncü göstergelerden biri olarak kabul ediliyor.
TÜİK tarafından 3 Nisan Perşembe günü açıklanacak resmi enflasyon verileri öncesinde piyasa beklentileri, Mart ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 2,9, yıllık bazda ise yüzde 38,7 artış göstermesi yönünde.
Kurda artış frenlendi ama maliyeti ağır oldu
Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası Türk Lirası dolar karşısında 42 seviyesine kadar gerileyerek rekor düşük seviyeye indi. Merkez Bankası’nın müdahalesiyle kısmen toparlansa da, dövizle borçlanan patronların yükümlülükleri arttı, kredi faizleri hızla yükseldi. Kısa vadeli ticari kredilerde faiz oranları yüzde 42-43’ten yüzde 52-53’e çıkarken, bazı kredilerde bu oran yüzde 60’a kadar ulaştı.
Merkez Bankası olağan dışı bir toplantıda gecelik borç verme faizini yüzde 46’ya yükseltti. Morgan Stanley, politika faizinde beklenen indirimlerin en erken Haziran ayına erteleneceğini öngörürken, Goldman Sachs 350 baz puanlık bir artış beklediklerini duyurdu.
Döviz ve faiz dalgalanmalarının kaybedeniyse emekçiler.
Öncü göstergeler ve beklentilere göre enflasyonda yeni sıçramaların yaşanması ve yıl sonu hedeflerinden sapılması olası. Açlık sınırında yaşayan milyonların alım gücünün daha da gerilemesi muhtemel.
| Kayıp büyük, kaybeden belli: İmamoğlu'na operasyon ekonomiyi nasıl etkiledi? |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.