TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, AKP karşıtı eylem dalgasıyla emek hareketini kesiştirmenin temel görev olduğunu vurguladı. Gazeteci Barış Terkoğlu da toplumdaki bu isyanın daha eşitlikçi bir cumhuriyete kanalize edilmesi gerektiğini belirtti.
Haber Merkezi
Hollanda’nın başkenti Amsterdam'da TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ve gazeteci Barış Terkoğlu’nun katılımıyla “Savaşın Gölgesinde Yaşam, Dünya ve Türkiye” başlıklı etkinlik düzenledi.
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi-Hollanda tarafından düzenlenen etkinlik Ru Pare salonunda yapıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı etkinlikte söz alan Barış Terkoğlu, Türkiye’de devam eden “anayasasızlaştırma” sürecini ele aldı.
23 yıllık AKP iktidarında TBMM’nin tüm yetkilerinin elinden alındığını ve kimileri cumhuriyetin kuruluşundan bile eski olan tüm kurumların tasfiye edildiğini belirten Terkoğlu, özellikle “Varlık Barışı” ile Türkiye’nin uluslararası suç örgütlerinin karargahına dönüştüğünü anımsattı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan eylem dalgasını da değerlendiren Terkoğlu, eylemlerin miladının İmamoğlu’nun tutuklanması olduğunun ancak sokaktaki isyanın aslında AKP’nin yarattığı bu yeni düzene yönelik olduğunun altını çizdi. Terkoğlu, toplumdaki bu isyanın kurumlarının yeniden ayağa kaldırıldığı daha eşitlikçi bir cumhuriyete kanalize edilmesi gerektiğini söylerken Türkiye’nin “beyni” sayılabilecek merkez kentlerin muhalefete geçtiğini ve eylemlerle birlikte yakın gelecek için umutlu olduğunu kaydetti.

Kemal Okuyan ise konuşmasına Türkiye’nin iki büyük işçi sınıfı kentinden biri olan Kocaeli’nin hâlâ AKP’nin elinde olduğunu, işçi sınıfı kenti olan Bursa’da da AKP’nin hâlâ etkisini sürdürdüğünü hatırlatarak başladı. Türkiye’deki derinleşen sömürü ve artan yoksulluğa rağmen hâlâ işçi sınıfında bir kıpırdanma olmadığını kaydeden Okuyan, Türkiye solunun temel görevlerinden birinin AKP karşıtı eylem dalgası ile emek hareketini kesiştirmek olduğunu kaydetti.
Eylemlerin motor gücüne dönüşen gençlerin yoksulluk ve gelecek kaygısının sokaklara çıkmalarında etkili olduğunu belirten Okuyan, bu kesimin İmamoğlu’nun şahsından ziyade içinde bulundukları yoksulluğa isyan ettiğini vurguladı.
Akın Gürlek detayı
Hem Okuyan hem de Terkoğlu salondan gelen sorular üzerine AKP-MHP koalisyonunun DEM Parti üzerinden başlattıkları yeni İmralı sürecine de değindiler.
Okuyan “Barış Süreci”nin başarısı konusunda şüpheleri olduğunu belirterek, iktidarın bir çeşit “sermaye barışı” hedefi olduğunu ve bunun da yoksul Kürt emekçilerine hiçbir getirisi olmayacağını anımsattı. Kürtlerin yoğunlukta olduğu illerde dahi tam da bu nedenle sürecin hiçbir heyecan yaratamadığını sözlerine ekledi.
Terkoğlu ise AKP’nin 23 yıllık iktidarı boyunca kendisi dışındaki öznelere sırayla vurduğunu ve her süreçte diğer özneleri kendisine yedekleyebildiğini söyledi. Terkoğlu İBB operasyonunu başlatan Savcı Akın Gürlek’in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni açılım sürecinin miladı olan 1 Ekim’deki konuşmasından bir gün sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla İstanbul Başsavcılığı görevine getirilmesi detayına dikkat çekti.
‘İmamoğlu’na indirgenmiş muhalefet kaybeder’

Salondan gelen “TKP’nin muhalefetin AKP’ye karşı birlik olması gerektiği günlerde İstanbul’da belediye seçimleri için aday çıkardığı” yönündeki eleştiriye de yanıt veren Okuyan, ana muhalefet partisinin boykot örgütlediği bir dönemde hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesini de hedef aldığına ancak aynı ana muhalefetin elindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu gazetenin arkasında bulunan Albayrak grubuna ihale verdiğine ve bu ihalelerin iptal edilmediğine dikkat çekti.
Türkiye’de sokaklara çıkan insanlara kapsayıcı, anti-emperyalist, laik ve cumhuriyetçi bir programla yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Okuyan, İmamoğlu destekçiliğine indirgenmiş bir muhalefet programınınsa hiçbir başarı şansının olmadığını dile getirdi.
Etkinlik soru ve cevapların ardından müzik dinletisiyle sona erdi.
TÜSİAD Dosyası – 5 | AKP döneminde sanayi sermayesi için teşvik muslukları sonuna kadar açıldı | ![]() |