Öğretmenler meslektaşlarının darp edildiği okulun önünde toplandı: 'Can güvenliğimiz yok'

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Ressam Osman Hamdi Bey Ortaokulu’nda dün iki öğretmen okula gelen veli ve yakınları tarafından darp edildi.

Haber Merkezi

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Ressam Osman Hamdi Bey Ortaokulu’nda dün iki öğretmen okula gelen öğrenci velisi anne, baba ve oğlu tarafından darp edildi.

Öğretmenler darp raporu alırken bugün okul önünde bir araya gelen eğitim emekçileri olayı protesto etti.

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu şube üyesi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Volkan Ayhan ve yine aynı okulda görev yapan Fen Bilgisi Öğretmeni Evren Türkeri dün okula gelen öğrenci velisi anne, baba ve oğlunun saldırısına uğradı.

Öğrencilerin gözü önünde gerçekleşen saldırıda diğer öğretmenlerin ihbarıyla okula polis çağrıldı. Polis saldırganları gözaltına alırken, darp raporu alan öğretmenler daha sonra karakola giderek şikayetçi oldu.

Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen üyeleri bugün okul önünde bir araya gelerek saldırıyı protesto etti, can ve iş güvenliklerinin sağlanmasını istedi.

'Eğitim çalışanları korku ve güvensizlikle baş başa bırakılıyor'

“Öğretmene şiddete hayır” yazılı pankart açan eğitim emekçileri “28 Aralık 2023 tarihinde; önünde bulunduğumuz Darıca Ressam Osman Hamdi Bey Ortaokulunda, iki meslektaşımız darp edilmiştir. Eğitim çalışanlarına karşı artan şiddet, tüm eğitim sistemini etkilemekte, başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim çalışanları korku ve türlü güvensizlik duygusu ile baş başa bırakılmaktadır” açıklamasını yaptı.

Hiçbir konu öğretmenin can güvenliğinin ve itibarının önüne konulamaz” denilen açıklamada bu iki konuyla ilgili bir düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunun altı çizildi.

İki öğretmenimiz okul içinde asılsız iftiralar ve söylemlerle 3 kişinin saldırısına maruz kalmıştır. Burada şiddete uğrayan sadece meslektaşlarımız değildir. Bu pervasız hakaretler ile tüm okul ve hatta eğitim camiası şiddete maruz kalmıştır” denilen açıklamada eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan birisinin de cezasızlık düşüncesi olduğu vurgulandı.

Açıklamada “Şiddet olaylarında şikâyet söz konusu olmadan savcılık kamu davası açmalı, eğitim çalışanı devreden çıkmalıdır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla ‘Şiddeti Önleme Kanunu’ hazırlanmalıdır. Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler yapılarak; bu eylemlerin, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın eğitim hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suç tipleri başlıkları altında değerlendirileceği yasal düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve verilen cezaların ertelenmemesi sağlanmalıdır” denildi.

'Adalet Bakanlığı soruşturma açmalı'

Eğitim -Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut burada yaptığı konuşmada “Doktorlarımız ülkeyi terk etti, şimdi öğretmenlerimizi dövüyorlar, öğretmenlerimizin ülkeyi terk etmesini mi bekliyorlar?” dedi.

Öğretmenlerin MEB'i, kamu gücünü yanında görmeyi ve okulların güvenli kılınmasını istediğini belirten Karabulut “Öğretmenlerimizin itibarsızlaştırılmasını kabul etmiyoruz. Öğretmenlerimize ‘yarı fiyatına atanmayı bekleyenler var’ sözlerinin söylenmemesini istiyoruz. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruna sahip çıkması gerekiyor, Adalet Bakanlığı’nın soruşturma açması gerekiyor” dedi.