5 işçinin öldüğü Oba Makarna fabrikasındaki patlamanın iddianamesi hazırlandı. Patronlar suçu ölen işçinin üstüne atmaya çalıştı. İşçinin iş arkadaşına "Bu elektrik; su ve tiner atsak patlar mı? Patlasa da çalışmasak" dediğini iddia etti.
Haber Merkezi
Sakarya Hendek’teki Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül 2024’te toz patlaması nedeniyle 5 işçi yaşamını yitirmişti.
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden 5 işçinin sorumluluğunun patronlar tarafından işçilere yıkılmaya çalışıldığını yazdı. Ailelerden 4’ünün şikayetlerini “kan parası” karşılığı geri çektiğini ifade etti.
Un tozu patladı
Saymaz, 15 Eylül 2024’te Sakarya Hendek’teki Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamada ilk olarak 27 yaşındaki yıkamacı Mesut Şimay’ın öldüğünü, takip eden günlerde 4 işçinin daha yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Patlamanın değirmen bölümündeki un tozunun, kısa devreyle çıkan kıvılcımla tutuşarak gerçekleştiği iddianamede yer aldı. Temizlik eksikliği, açık bırakılan pano kapakları ve sarkık kablolar faciaya zemin hazırladı.
Saymaz, şirketin patronları Mehmet Musa Özgüçlü ve oğlu Alparslan Özgüçlü’nün ölen işçiyi suçladığını aktardı. Ancak kriminal raporda yangını başlatacak herhangi bir kimyasal kalıntı bulunmadığını, savcılığın da bu suçlamaları dikkate almadığını yazdı.
Ölen işçi Mesut Şimay’ı suçladılar
Saymaz yazısında şunları kaydetti:
"Patronlar sorumluluğu üstlenmek yerine suçu, ölen işçiye yıktı. Oba Makarnacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Musa Özgüçlü ile Genel Müdür olan oğlu Alparslan Özgüçlü, 8 Kasım 2024’te Hendek Cumhuriyet Başsavcılığına sundukları dilekçede, yanarak ölen Mesut Şimay’ı suçladı.
Şimay’ın yakınlarından helallik istediğini, iş arkadaşına 'Bu elektrik; su ve tiner atsak patlar mı? Patlasa da çalışmasak' dediğini iddia ettiler. Bankalara borcunun olduğunu, yakınlarına 'Yanarak ölsem şehit olur muyum' dediğini ileri sürdüler. Patlamadan önce WD 40 adlı kimyasalın kaybolmasını, iftiraya kanıt diye gösterdiler. Neyse ki bu vicdansızlık itibar görmedi.
Patlamanın meydana geldiği nokta, zemin kattaki elektrik pano odasıydı. Şimay’ın cesedi beşinci kattan altıncı kata çıkılan merdivenlerde bulunmuştu.
İddianameden: 'Bir kişinin elektrik odasına patlaması için sıvıyı attıktan sonra beşinci kata çıkmasının hayatın olağan akışına aykırı olması, kriminal raporda petrol türevi yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde kalıntısına rastlanılmaması dikkate alındığında bu beyana itibar edilmediği…'
İşçilerini suçlayan baba-oğul Özgüçlü, fabrikadaki bütün yetki ve sorumluluğun müdür Volkan Uğur’a ait olduğunu ileri sürdü.
Savcılık ifadeyi yeterli buldu. Halbuki Mehmet Musa Özgüçlü, Oba Makarnacılık’ın Hendek Şube Müdürüydü. Kaldı ki faciadan 40 gün kadar önce müdürlüğe atanan Uğur’un iş sağlığı ve güvenliği hususunda yetkilendirildiğine ilişkin kayıt yoktu."
'Savcılık Özgüçlülerin avukatı gibi hareket etti'
Buna rağmen savcılık, Özgüçlüler için soruşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, 'Bu şirkete birçok fabrikanın bağlı bulunduğu' iddia edildi. Oysa ki üç fabrikaları vardı. Savcılık, Özgüçlülerin avukatı gibi hareket ederek, şöyle dedi:
'Çalışma hayatında iş hacminin genişlemesi ve uzmanlaşma ihtiyacının işverenin işyerini tek başına sevk ve idare etmesini, yükümlülükleri yerine getirmesini imkansız kıldığı, sürekli işin başında durup yürütümüne katılmasının gerçekçi bir beklenti olmadığı, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak bakımından yönetim ve denetim yetkisine sahip, yeterli ve gerekli vasıfları sahip işveren vekili atayan işverenin, iş kazaları sebebiyle sorumluluklarının söz konusu olmayacağı…'"
6 kişi hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak iddiasıyla dava açıldığını, müdürün tek tutuklu sanık olduğunu belirten Saymaz, patronların daha sonra da "asıl suçlu" olarak "patlamada yaralanan değirmenin ekip amiri ve elektrikçi"nin işaret ettiğini vurguladı.
Ölen işçinin olaydan önce kaydettiği görüntüler ortaya çıktı
Saymaz, Oba Makarna fabrikasındaki yangında ölen işçi Eray Kızıldağ'ın, olaydan önce işyerinde kaydettiği görüntülere de ulaştı.
Buna göre, ekip amiri işe ilk başladığında kendisine “Burası tozlanmamalı, bu tozlar patlamaya sebebiyet verebilir, hijyenik olalım” dedi. Ancak işçiye eğitim verilmedi.
Davanın ilk duruşması 17 Temmuz’da görülecek.
Oba Makarna’da bilirkişi raporu hazırlandı: ‘İşveren birinci derecede sorumlu’ | ![]() |