Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Oba Makarna fabrikasında dün öğle saatlerinde meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangında bir işçi yaşamını yitirdi, 6’sı ağır 30 kişi yaralandı. Yaralılardan biri de 12 yaşındaki bir çocuktu. Yetkililer yaralı çocuğun işçilerden birinin çocuğu olduğunu ve pazar günü mesaisinde babasıyla birlikte işyerine geldiğini açıkladı.
soL’un edindiği bilgiye göre patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında henüz gözaltına alınan yok.
Öte yandan fabrika patronunun bugün patlamanın yaşandığı fabrikaya geldiği öğrenildi. Avukatların o mekanın suç mahalli olduğu ve fabrika yöneticilerinin buraya girmemesi gerektiği konusundaki itirazlarına rağmen fabrika yöneticileri ve patronların olay yerine girmesine izin verilmesi tepkiyle karşılandı.
Değirmen bölümünde meydana geldiği tahmin edilen patlamanın nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. İşçiler, aileleri ve uzmanların aktardıklarıysa iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına, tehlike uyarılarına fabrika yönetiminin kulak tıkadığına işaret ediyor.
soL’un görüştüğü yaralı işçilerden biri sürekli fazla mesaiye zorlandıklarını anlattı. Aynı işçi çok tozlu ve sıcak bir ortamda çalıştıklarını aktardı.
İşçiler ve ailelerinden edinilen bilgiler fabrika yönetiminin iş sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemleri almadığı, risklere işaret edip uyaran İSG uzmanlarınınsa fabrikada 2-3 aydan daha uzun süre çalışamadığı yönünde. Buna göre iş güvenliği uzmanları olası bir iş cinayetinde sorumluluk almamak için istifa etmeyi tercih ediyorlar. Fabrikanın son birkaç aydır iş güvenliği hizmetlerini dışarıdan aldığı da ifade ediliyor.
Bir İSG uzmanının Mart ayında iş akdinin feshedildiği iddiası
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Kocaeli Yürütme Kurulu Üyesi Selçuk Karstarlı da DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, olaydan birkaç ay önce Oba Makarna fabrikasında çalışan bir iş güvenliği uzmanının, değirmenlerde yaşanan sorunlardan dolayı işverenle karşı karşıya geldiğine ve geçen Mart ayında iş akdinin feshedildiğine ilişkin iddialar olduğunu aktardı.
Benzer bir iddiayı Cumhuriyet TV’ye konuşan Bağımsız Maden-İş sendikasından Avukat Mürsel Ünder de dile getirdi, ayrıca Ocak ayında aynı işyerinde aynı bölgede bir yangın çıktığını öğrendiklerini ifade etti.
Bölgedeki işçilerle ve çevrede yaşayanlarla konuştuğunu belirten Ünder, “Bunlar daha taze bilgiler. Umarım yanılırız ama Ocak ayında aynı işyerinde aynı bölgede bir yangın olduğunu öğrendik. Mal ve can kaybı yaşanmadığı için bir yaptırım olmadığını öğrendik. İlgili işyerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bu riski açıklamış ve işverenin gerekli önlemleri almasını istemiş. Bu önlemler alınmadığı için ise istifa etmiş” iddiasında bulundu.
Sendika düşmanlığı ve işçilere baskı
DW Türkçe'ye konuşan Şeker-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Erdal Genç de örgütlenmeye çalıştıkları fabrikada işçilerin iş güvenliği önlemlerine ve yasal çalışma saatlerine uyulmadığı bilgisini kendilerine anlattıklarını dile getirdi.
Genç son iki yıldır örgütlenmeye çalıştıkları Oba Makarna fabrikasındaki koşulları, işçilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda şöyle aktardı:
"Görüştüğümüz işçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığını söylüyordu. Yasal çalışma saatlerine uyulmadığını, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamının bulunmadığını, bundan dolayı yorgunluklarının olduğunu bize anlatıyorlardı.”
Genç ayrıca sendikal örgütlenmeden dolayı işçilere mobbing ve baskı da yapıldığını, bazı işçilerin sendikaya üye olup olmadığını öğrenmek için e-devlet bilgilerini göstermeye zorlandığını söyledi.
Sendika olarak da işverenin tehditvari tutumuyla karşılaştıklarını ifade eden Genç, işçilerin haklarını korumaya ve fabrikada dün gerçekleşen patlama sonrasında soruşturmanın takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Öte yandan fabrikadaki patlamada yaşamını yitiren 27 yaşındaki işçi Mesut Şimay bugün düzenlenen cenaze töreninin ardından Akyazı ilçesindeki Kuzuluk Orta Mahalle Mezarlığı’nda toprağa verildi.