Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Nilüfer Belediyesi işçileri hakkını istiyor: Maaşlar taksitli, BES kesintileri kayıp

Nilüfer Belediyesi işçileri, aylardır süren maaş gecikmeleri, eksik yatan farklar ve taksitli ödemeler nedeniyle belediye binasına “Hakkımızı İstiyoruz” pankartı astı. soL’a konuşan bir işçi, maaşlarından kesilen BES paralarının bankaya yatırılmadığını, icralık olan personel sayısının arttığını anlattı.

Özkan Öztaş

Yayın Tarihi: 20.11.2025 , 13:41

Bursa’da CHP’li Nilüfer Belediyesi’nde örgütlü DİSK Genel-İş Sendikası üyeleri, 2024 yerel seçimlerinden bu yana devam eden maaş krizine karşı eyleme geçti. 

Yönetimin değişmediği, aynı partinin yönetimde kaldığı belediyede işçiler, maaşların sürekli aksadığını, ikramiyelerin parça parça yatırıldığını ve toplu sözleşmeden doğan hakların gasp edildiğini belirterek belediye binasına "Hakkımızı istiyoruz" yazan bir pankart astı.

Sendika yönetimi tarafından yapılan açıklamada, belediye yönetiminin ödemeleri yapmadığı gibi, işçilerin kazanılmış haklarına ve fazla mesailerine göz diktiği belirtildi. İşçiler, "Alacaklısından daha fazla borç isteyerek durumu kurtarmaya çalışan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Belediye yönetiminden '70 bin lira' algısı ve işçiye hedef gösterme

İşçilerin eylemi üzerine açıklama yapan Nilüfer Belediyesi yönetimi, yaşanan krizin nedenini "ülkenin içinden geçtiği derin ekonomik kriz" ve "mali baskılar" olarak gerekçelendirdi. Yönetim, 2025 yılı boyunca ödemelerin eksiksiz yapıldığını iddia ederek, kalan alacakların işçi başına ortalama 14 bin lira olduğunu ve yıl sonuna kadar kapatılacağını savundu. Ayrıca belediye yönetimi, işçilerin brüt maaşlarını kamuoyuyla paylaşarak "zaten yüksek maaş alıyorlar" algısı yaratmaya çalıştı.

Bu tutuma sert tepki gösteren Genel-İş Sendikası, belediyenin kamuoyunu yanılttığını belirtti. Sendika, "Brüt ücretleri yazıp sanki ayda 70 bin lira alıyormuşuz gibi bir algı yaratmak ayıptır. Vatandaşın belediye işçisine küfretmesini mi istiyorsunuz? Biz sendikacılığı meslek olarak yapmıyoruz, biz bu belediyenin emekçisiyiz" ifadeleriyle yönetimin işçileri halka hedef gösterdiğini vurguladı.

Maaşına haciz konulan arkadaşlarımızın sayısı yarıyı geçti

Süreçle ilgili soL’a konuşan bir belediye işçisi, yerel seçimlerden sonra "kasayı boş devraldık" söyleminin, zamanla yerini "iktidarın baskıları" bahanesine bıraktığını belirtti.

Maaşların düzenli yatmadığını ve bunun bir rutin haline getirildiğini belirten işçi, yaşanan sorunu şu sözlerle anlattı:

"Bir kere 2024 yerel seçiminden sonra neredeyse zamanında aldığımız tek bir maaş yok. İlk geldiklerinde ‘kasayı boş devraldık’ diyorlardı ama bu süreci şimdi de ‘iktidarın baskıları sebebiyle’ diye meşrulaştırıyorlar. Maaşı zamanında ve tam yatırmamayı bir rutin haline getirdiler. 2024 Nisan ayı ve devamında maaşına haciz gelen personel sayısı 3-4 katına çıktı. Zamanında ödenmeyen paralar yüzünden maaş hacizleri ciddi bir mağduriyet yaratıyor."

Maaştan kesilen BES paraları bankaya yatırılmamış

İşçilerin aktardığına göre belediyedeki kriz sadece maaş gecikmeleriyle sınırlı değil. İşçilerin maaşlarından "Bireysel Emeklilik Sistemi" (BES) adı altında kesilen paraların ilgili bankaya yatırılmadığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili soL’a bilgi veren işçi, "Bireysel emeklilik için Yapı Kredi'ye aktarılması gereken ve doğrudan maaştan kesilen paralar bankaya yatırılmamış. İnsanlar paraya sıkışınca BES’lerini çekme yoluna gittiklerinde, ödemelerin 1 senedir yapılmamış olduğunu gördüler. Yani belediye parayı bizden kesmiş ama bankaya aktarmamış. Herkes 'Bu para nerede?' diye soruyor. Bu durum yeni ve büyük bir mağduriyet oluşturuyor" dedi.

Sendika Şube Başkanı Keskin: Ocak ayına kadar ödeme yok diyorlar

Konuyla ilgili soL’a açıklamalarda bulunan Genel-İş Sendikası Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Onural Keskin, belediye yönetiminin taahhütlerini yerine getirmediğini vurguladı. Toplu sözleşmeden doğan farkların 1 Eylül’de yatırılması gerekirken hâlâ tamamlanmadığını belirten Keskin şunları söyledi:

"Süreç tam olarak şöyle; toplu sözleşmeden doğan fark ücretlerinin 1 Eylül’de yatırılması gerekiyordu. Ancak bu ücretlerin parçalar halinde yüzde 75’lik bir kısmı yattı, kalanın da Aralık'ta yatacağını söylüyor yönetim. Ayrıca Kasım ayının 15’inde almamız gereken 21 günlük ikramiyeleri Ocak’tan önce yatıramayacaklarını belirttiler. Ocak’ta da kesin yatırırız diyemiyorlar. Bilgi, Ocak’a kadar kesin yatırılmayacağı yönünde."

Keskin, BES kesintileriyle ilgili skandalın üzerine gidilmesi sonucu belediyenin geri adım attığını belirterek, "Zorunlu kesilen BES’leri yatırmadıkları için insanlar sistemden çıkamıyordu. BES’le ilgili ödemeyi, eylemimiz sırasında bu ay yapacaklarını söylediler. Ücretler ödenene kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Sendika yönetimi, ödemeler yapılana kadar Nilüfer’i "hakkımızı istiyoruz" sloganlarıyla donatacaklarını ve bu durumun kanıksanmasına izin vermeyeceklerini ilan etti.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.