Sayfa yolu
NATO Zirvesi öncesinde Trump'tan müttefiklerine eleştiri: 'ABD daha fazla para harcıyor, saçmalık'
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 02.07.2026 , 22:43 Güncelleme Tarihi: 02.07.2026 , 22:42
Tüm üye ülkelerin 2024 yılına kadar savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 2'sine ulaştırmasına yönelik karar alan NATO, söz konusu hedefe ulaşılamadan bir daha atmıştı.
Avrupa'nın tüm askeri yükünün kendi sırtında olduğunu öne süren ABD Başkanı Donald Trump'ın baskıları üzerine geçen sene Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesinde her ülkenin GSYH'sının yüzde 5'ini silahlanmaya ayırması kararlaştırıldı.
Söz konusu karara yönelik tartışmalar devam ederken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise müttefiklerin taahhüt edilen sınıra doğru istikrarlı ilerlediğini iddia ediyor. Ancak söz konusu ilerlemeyi yeterli bulmayan Trump'tan, Ankara'da yapılacak NATO Zirvesine kısa süre kala müttefiklerine eleştiri geldi.
ABD'nin "hiçbir fayda sağlamadan diğer müttefikleri korumak" için NATO'ya diğer tüm ülkelerden çok daha fazla para harcadığını söyleyen Trump, 2014 ile 2025 yılları arasında ABD'nin 999 milyar dolar, Birleşik Krallık'ın 90,5 milyar dolar, Fransa 66,5 milyar dolar, İtalya 48,8 milyar dolar, Polonya 44,3 milyar dolar harcadığını aktardı. "Almanya'nın da aralarında bulunduğu diğer ülkeler çok daha düşük" olduğunu ifade eden Trump, söz konusu durumu "saçmalık" olarak nitelendirdi.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.