Mustafa Şentop: Meclis'e hürmeti olmayanların millete vaadi olamaz

Meclis Başkanı Şentop, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hürmeti olmayanların millete herhangi bir vaadi de olamaz. Kim söylerse söylesin bu büyük bir saygısızlıktır' dedi.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü Bütçe konuşmasında "Türkiye'de ahlak dediğimiz şeyi çok yıprattınız ve bu Meclis'in itibarına çok büyük darbeler vurdunuz. Bu Meclis'e Gazi Meclis' diyorsunuz değil mi, öyle diyorlar. Hayır, hayır. Gazi Meclis şudur; yeri geldiği zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hayır diyorlardı, reddediyorlardı. Şimdi siz Meclis'i feshetme yetkisini Erdoğan'a vermediniz mi?" ifadelerini kullanmıştı. 

Kılıçdaroğlu'nun Gazi Meclis sözleriyle başlayan tartışmalarla ilgili açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları söyledi:

"Önce TBMM milli mücadeleyi yöneten Meclis'tir, daha sonra devletimizi kuran bir Meclis'tir. Bir çok ülkede parlamentolar sonradan oluşturulmuştur. Bizde ise Meclisimiz devleti yeniden bütün kurumlarıyla inşa eden bir Meclis'tir. Bu Meclisimizin bu gazilik unvanını tesadüfen ya da sadece tarihin belli bir döneminde elde etmiş olmadığını 15 Temmuz gecesi burada kahramanca bir direnişte de bulunan arkadaşlarımız göstermiştir.  Bu açıdan Meclis'imizin bu unvanına karşı saldırıyı büyük bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz, kim yaparsa yapsın. Ayrıca bu Meclis'e, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hürmeti olmayanların millete herhangi bir vaadi de olamaz. 

Parlamento, seçimden önce de aynı, seçimden sonra da aynı parlamento... Eğer bu parlamentoya saygı göstermiyorsanız niye siyaset yapıyorsunuz, niye siyasetin içinde bulunuyorsunuz? Milletvekillerinin bence birçok içtüzükten, anayasadan kaynaklanan birçok sorumluluğu, görevi vardır ama birinci mesele TBMM'ye hürmet etmek, saygı göstermektir. Kim söylerse söylesin bu büyük bir saygısızlıktır. Eleştirilecek konular olabilir ama bu Meclis'e ve Meclisimizin en çok kıymet verdiğimiz 'gazilik' unvanına karşı bir saygısızlığı hiç kimsenin mazur görmesi mümkün değil. Burası kişisel mekanlarımız değil. Burası milletimizin mekanıdır. Milletimizi temsil edenlerin bulunduğu mekandır. Parlamentolar konuşma mekanlarıdır. Gürültü yapmak bir fikir açıklamak değildir."