Moskova Uluslararası Af Örgütü'nü 'istenmeyen kuruluş' ilan etti: 'Rus düşmanlığını körüklüyor'

Rusya Başsavcılığı, Uluslararası Af Örgütü'nü Ukrayna'daki savaşa ilişkin çatışmayı ve Rus düşmanlığını körükleyen içerikler yaydığı iddiasıyla "istenmeyen örgüt" ilan etti.

Dış Haberler

Rus yetkililer, Uluslararası Af Örgütü'nü Ukrayna'nın Batılı müttefikleri tarafından desteklenen savaş yanlısı içerikler yaydığı gerekçesiyle "istenmeyen örgüt" ilan etti.

Devlet medyasına göre, Rusya Başsavcılığı dün yaptığı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü'nün Londra ofisinin "Kiev rejiminin suç ortakları tarafından finanse edilen küresel Rus düşmanı projelerin hazırlanması için bir merkez" olarak hareket ettiğini söyledi.

Başsavcılık, Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana örgütün "ülkenin siyasi ve ekonomik izolasyonunda ısrar etmek" de dahil olmak üzere "bölgedeki askeri çatışmayı yoğunlaştırmak için mümkün olan her şeyi yaptığını" ifade etti.

Ofis ayrıca örgüt üyelerinin "aşırılıkçı örgütleri desteklediğini ve yabancı ajanların faaliyetlerini finanse ettiğini" vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü: Moskova'nın muhalefeti susturma çabalarının bir parçası

Buna karşılık, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Moskova'nın aldığı kararın "muhalefeti susturmaya yönelik geniş kapsamlı çabasının" bir parçası olduğunu öne sürdü.

Callamard, "Rusya, Ukrayna veya başka bir yerde olsun, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştiren herkesin adalete teslim edilmesini sağlamak için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz... Basitçe söylemek gerekirse, hiçbir otoriter saldırı adalet mücadelemizi susturamayacak. Uluslararası Af Örgütü, Rusya'da ve ötesinde insan haklarını savunma mücadelesinden asla vazgeçmeyecek veya geri adım atmayacak" diye ekledi.

Rusya'nın ilanı ne anlama geliyor?

Rusya'nın bu ilanı, uluslararası insan hakları grubunun Rusya'daki tüm çalışmalarını durdurması gerektiği ve kendisiyle işbirliği yapmak veya onu desteklemekle suçlananların cezai kovuşturmaya maruz kalacağı anlamına geliyor. Buna, Uluslararası Af Örgütü'nün raporlarını sosyal medyada paylaşan herkes dahil olabilir.

Rusya şu anda, aralarında bazı önde gelen bağımsız ve Batı destekli haber kuruluşları ve hak grupları da olmak üzere 223 kuruluşu "istenmeyen örgütler" olarak kabul ediyor. Bunlardan bazıları Transparency International, Letonya merkezli Meduza ve ABD tarafından finanse edilen Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Uluslararası Af Örgütü'nün tartışmalı geçmişi

Uluslararası Af Örgütü, 1961 yılında "dünya çapındaki insan hakları ihlallerini belgelemek ve raporlamak ve haksız yere hapsedildiği düşünülenlerin serbest bırakılması için kampanya yürütmek" iddiasıyla kurulmuştu.

Ancak örgütün, Suriye'deki iç savaşta cihatçı grupları "muhalif" olarak desteklemek, Afganistan işgalinin devamı için NATO'ya çağrı yapmak, Ukrayna'da Lenin heykeli deviren Neo-Naziler'i sivil protestocular olarak lanse etmek gibi tartışmalı bir yakın geçmişi var.