Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı'ndan Mülkiye Başmüfettişi hakkında suç duyurusu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kendisiyle ilgili ön inceleme yapmak üzere görevlendirilen Mülkiye başmüfettişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında, Sinan Aygün’ün Togo İkiz Kuleleri davasında hukuksuz bulunması ve mühürlenmesinin ardından verdiği şikayet dilekçeleri üzerine, Çankaya Belediyesi’nde ön inceleme yapmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Mülkiye başmüfettişi görevlendirilmişti.

Candan’ın avukatları Mülkiye başmüfettişi Uğur Kılıç hakkında suç duyurusunda bulundu.   

Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

"I. Tezcan Karakuş Candan Anayasanın 135.maddesi uyarınca kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi başkanıdır. Hiçbir ücret almadan yürüttüğü bu kamusal görevinin haricinde müvekkil Çankaya Belediyesinde 1993 yılından bu yana mimar olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görev yapmaktadır.

'Togo ikiz kulelerinin hukuka aykırı olarak inşa edildiği mahkeme kararları ile sabit'

II. Sinan Aygün’ün sahibi olduğu Togo ikiz kulelerine ilişkin hukuksuz imar planı süreçleri ve Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı davalarda verilen kararlar kamuoyu gündeminde de geniş yer bulduğu üzere, Odanın açtığı davalar neticesinde Togo ikiz kulelerinin hukuka aykırı olarak inşa edildiği kesinleşen mahkeme kararları ile sabit olmuş ve inşaat mühürlenmiştir. Anılan süreç karşısında Sinan Aygün, Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı olan müvekkile kişisel husumet beslemiş ve defalarca müvekkil hakkında Çankaya Kaymakamlığı’na şikayet başvurularında bulunmuş ve bir netice de alamamış, soruşturma izni verilmemiştir. Soruşturma izni verilmemesi kararı Belediye Başkanının da şikayet edildiği gerekçesiyle usulen kaldırılmış, yeniden müvekkil için disiplin soruşturması başlatılmıştır.

'Disiplin soruşturması hukuka aykırı'

III. Sinan Aygün’ün haksız ithamlarına yönelik İçişleri Bakanlık Makamının 03.12.2021 tarihli onay ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 06.12.2021 tarih ve 202 sayılı görev emirleri ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca disiplin soruşturması açıldığı ifade edilerek, müşteki M.Uğur Kılıç tarafından müvekkilin savunması istenmiştir.

Oysa ki; 30.04.2021 tarihinde 3935 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 5. Maddesinin (a) bendine göre 'Cumhurbaşkanı, tüm kamu idarelerinde', (f) bendine göre ise 'Belediye başkanları, belediye ve bağlı kuruluşlarında' görevli bütün memurlar hakkında disiplin amirliği yetkisini haizdir. Disiplin soruşturması, yetkili disiplin amiri tarafından verilecek bir soruşturma onayıyla açılır. Anılan 'Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği'ne göre İçişleri Bakanlığı müvekkilin disiplin amiri değildir. Müvekkil hakkında disiplin soruşturma emrinin bizzat Cumhurbaşkanı ya da Belediye başkanı (Belediye Disiplin Amirleri Yönetmeliği ile yetkilendirilen amirler) tarafından verilmesi gerekirken, Mülkiye Başmüfettişi tarafından başlatıldığı ifade edilen disiplin soruşturması hukuka aykırıdır.

'Kamu davası açılsın'

'Kanunsuz emir' başlıklı Anayasanın 137.maddesi uyarınca 'Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz' denilmektedir. Şikayet edilen Mülkiye Müfettişi müvekkilin disiplin amiri İçişleri Bakanlığı olmamasına rağmen disiplin soruşturması başlatarak Anayasanın 137.maddesine aykırı davranmış ve görevini kötüye kullanmıştır.

T.C. Anayasası, Ceza Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat gereği açıklanan ve resen soruşturulacak nedenlerle, TCK m.257 uyarınca görevi kötüye kullanma suçu işleyen şüpheli ve tespit edilecek diğer şahıslar hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz."