Milyonlarca çocuk yoksulluk içinde: 'Aileler çocuklarına bakamıyor'

Ülkemizde 7,4 milyona yakın çocuğun yoksulluk içinde yaşadığı bunların yüzde 40’ına yakınının öğün atladığı ortaya çıktı.

Haber Merkezi

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ülkede artan ekonomik kriz sonrasında yaşanan çocuk yoksulluğunu Meclis gündemine taşıdı.

Türk-İş verilerine göre, Nisan ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) asgari ücretin 1070 TL üzerine çıkarak 5 bin 323,64 TL olduğunu söyleyen Ersoy, "Aileler artık çocuklarının karnını doyuramaz hale gelmiştir" ifadesini kullandı. 

'7,4 milyona yakın çocuk yoksulluk içinde yaşıyor'

Ersoy "İstatistiklere göre bugün Türkiye’de her 5 kişiden 1’i yoksullaşmış durumdadır. Yaşanan yoksulluktan en fazla etkilenen ise çocuklardır. Dört kişilik bir ailede iki çocuğun sağlıklı gelişimi için günde yaklaşık 25 lira, süt ve süt ürünlerine pay ayırması gerekirken, ne var ki, Türkiye’de 7,4 milyona yakın çocuk yoksulluğun içinde yaşamaktadır" dedi.  

'Artan gıda fiyatları sonucunda çocuklar sağlıklı beslenemiyor'

Ersoy, "Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2021 verilerine göre ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 150 bine dayanmıştır. Derin Yoksulluk Ağı tarafından yapılan bir araştırmaya göre yoksul çocukların yüzde 40’ına yakını öğün atlamakta pek çoğu yetişkin bir birey gibi beslenmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.

'Aileler çocuklarına bakamıyor'

Yoksullaşmanın yükünü çocukların çektiğini söyleyen Ersoy, "Temel ihtiyaçları karşılanamadığı için çocuklar aileleri tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verilmek istenmektedir" ifadesini kullandı. 

Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • Temel ihtiyaçları aileleri tarafından karşılanamadığı için, bakım ve koruma amacı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bırakılmak istenen çocuk sayısı 2020, 2021 ve 2022 yılının ilk dört ayında kaç olmuştur? 
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, sosyal yardıma ihtiyacı olan aile sayısı kaçtır? 2020, 2021 ve 2022 yılının ilk dört ayında kaç aile, bakanlığa sosyal yardım almak için başvuru yapmıştır? 
  • Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) programından yararlanan çocuk sayısı 2020, 2021 ve 2022 yılının ilk dört ayında kaç olmuştur?
  • Sosyal yardım ödemeleri kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020, 2021 ve 2022 yılının ilk dört ayında ne kadar ödeme yapmıştır?
  • TÜİK’e göre 2020 yılında ‘Ciddi maddi yoksunluk içinde olan’ çocukların oranının yüzde 34’e çıktığı yönündedir. Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip 2 ülkeden biri konumundadır. Bakanlığın çocukların maruz bırakıldığı yoksullaşmanın önüne geçilmesi amacı ile herhangi bir planı/programı söz konusu mudur? 
  • Bakanlığınız tarafından yayımlanan, Sosyal Politika Çalışmaları dergisinde “Yoksulluk, damgalama ve utanma” çalışması yoksul çocukların okul ortamında “Arkadaş edinmede zorluk, utanma ve sosyalleşmede zayıflık” gibi olumsuz etkilere neden olduğu yönündedir. Bu tespitlere rağmen ülkede artan yoksulluğun önlenmesi ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini gidermek amacıyla bakanlık nasıl önlemler almaktadır?