'Milli Eğitim Akademisi' kabul edildi: AKP öğretmenleri kendi tedrisatından geçirecek

“AKP’nin kendi öğretmenini yaratma çabası” olarak değerlendirilen Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasını öngören Öğretmenlik Mesleği Yasası 34. maddesi geri çekilerek Meclis'ten geçti.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Eğitim emekçilerinin “öğretmenlik mesleğini bitirme kanunu” diye değerlendirdikleri ve başından beri karşı çıktıkları kanun teklifi, 34. maddesi geri çekildikten sonra Genel Kurul’da kabul edildi.

Söz konusu madde, müfettiş raporuyla “yetersiz” bulunan kadrolu öğretmenlerin Milli Eğitim Akademisi’nde eğitime alınmalarını, burada da “başarısız” sayılmaları durumunda öğretmenlikten çıkarılarak geri hizmete alınmalarını öngörüyordu.

Eğitim sendikaları kamuda öğretmenlerin iş güvencesini ortadan kaldıran bu maddenin geri çekilmesinden memnun ancak yasanın tümüne itirazlarını sürdürüyor.

Sendikalar 34. maddenin geri çekilmesini yasa teklifinin görüşülmeye başlandığı yaz aylarında Ankara sokaklarında yürüttükleri mücadelenin bir kazanımı olarak değerlendirse de yasanın geri kalanına karşı mücadeleyi sürdürecekleri mesajını veriyorlar.

Meclis'ten geçen kanun bir bütün olarak kamuda öğretmenliği “Milli Eğitim Akademisi” eliyle AKP’nin tedrisatından geçmeye bağlıyor. 

Eğitim fakülteleri devre dışı kalacak

Meclis’te kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun getirdikleri özetle şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacak. 

Bundan sonra eğitim fakültesi mezunu olup KPSS’den geçer not almak yetmeyecek. Kamuda öğretmen olmak için Milli Eğitim Akademisi’nin “hazırlık eğitimi”nden geçmek zorunlu olacak.

Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar ise yasada belirsiz bırakıldı. Yasaya göre bunlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Akademiye alınan öğretmene ‘ayda 21 bin lirayla geçin’ denilecek

KPSS puanına göre akademiye alınacak öğretmenler “öğretmen adayı” olarak değerlendirilecek.

“Öğretmen adayları” sadece Genel Sağlık Sigortaları yapılarak sigortasız bir biçimde akademide bir buçuk iki yıl daha eğitimden geçecek.

Bu süre zarfında “öğretmen adayları”na yapılacak ödemeyse her ay (23 bin 310) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda olacak. Bu tutar bugün 21 bin 160 lira 72 kuruşa tekabül ediyor.

Öğretmen adayına disiplin sopası

Öğretmenler hazırlık eğitimine alınırken ve eğitim boyunca da AKP iktidarının disiplin sopasını üzerlerinde hissedecek.

Kanunda belirtilen “akademinin düzen ve işleyişini olumsuz etkileyen davranışlarda bulunmak” gibi muğlak ifadelerle yer alan davranışlar, Akademiyle ilişiğin kesilmesine yani kamuda öğretmen olarak atanmanın önüne engel konulmasına neden olacak.

Okul yöneticileri de Akademi'den yetişecek

Kanun eğitim kurumların müdür ve müdür yardımcısı olarak ilk kez atanacakların da Milli Eğitim Akademisi’nde “yönetici yetiştirme programına alınmasını öngörüyor.

Kanunla öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağına bölünüyor: Öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Uzman öğretmen olmak için öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olmak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmamak ve Akademi tarafından düzenlenen uzman öğretmenlik eğitimini tamamlamış olmak gerekecek. Uzman öğretmenlerden; uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara başöğretmen unvanı verilecek.

Kanunun, Milli Eğitim Akademisi ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu'na ilişkin hükümleri, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Tek olumlu madde: Şiddet suçlarına ceza artırımı

Kanunda eğitim emekçileri açısından tek olumlu bulunan madde ise şiddete karşı cezaların artırılmasını düzenleyen madde oldu.

Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.