MHP'li vekilden İsrail açıklaması: 'Gücümüz olsa vallahi gider müdahale ederiz'

"İsrail'in işgale son vermesi için adım atılması" önergesini reddeden MHP'nin Ordu vekili Şanlıtürk, "Elimizde gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz" dedi.

Haber Merkezi

İsrail ile ticaretin araştırılması ve İsrail ile ilişkilerin koparılmasına yönelik önergeleri partisi tarafından reddedilirken, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk'ün, "Elimizde gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz" sözleri gündem oldu.

Ordu'da seçim çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada, "Sadece bu necip Türk milletinin değil, ümmet-i Muhammed'in bayraktarlığını yapan kim? Sayın Recep Tayyip Erdoğan" diyen Şanlıtürk, sözlerini Filistin hakkında sürdürdü.

"İçimiz kan ağlıyor. Elimizde gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz. Vallahi ederiz. Ama gücümüz yok" ifadelerini kullanan Şanlıtürk, şöyle devam etti:

 "Maalesef elimizden çok fazla kınamaktan öte bir şey gelmiyor. Ama Cumhurbaşkanımızın söylediği güzel sözler var. Genel başkanımız da diyor ki: Mahşere kalmadan İsrail boğulacak."

İsrail'le ticari ilişkiler aralıksız sürüyor

İktidarın dilinde, yandaş medyanın manşetinde her gün Filistin var. Saldırı altındaki Filistin'e destek söylem düzeyinde kalırken, İsrail'le ticari ilişkileri ise aralıksız sürüyor. 

BOTAŞ'ın en önemli müşterilerinden birisi İsrail. Zorlu Enerji'nin sahibi olduğu dört doğalgaz çevrim santrali, İsrail enerji piyasasına elektrik üretiyor. En büyük çimento ve demir üreticileri İsrail'e ihracatı sürdürüyor. 7 Ekim'den bu yana yüzlerce gemi Türkiye ile İsrail arasında mal taşıdı ve taşımaya devam ediyor.

İsrail'den Türkiye'ye yapılan ithalatın 2023 yılı içindeki dalgalı seyri savaş süresince değişmedi. Ayrıca İsrail Tarım Bakanlığı'nın ihracat verileri, Türkiye İsrail'e en fazla sebze ve meyve ihracatı yapan ülkelerin başında yer aldığını ortaya koydu. İsrail sebze meyve ihtiyacının yüzde 55'ini Türkiye'den karşılıyor.

"İsrail’in uluslararası hukuka dönmesi ve işgale son vermesi için başta ticari ilişkilerin tümden kesilmesi olmak üzere gerekli adımların atılması ve çözüm yolları" hakkında genel görüşme önergesi de geçtiğimiz ay TBMM'de AKP ve MHP'i vekillerin oylarıyla reddedilmişti.

AKP ve MHP daha önce de Türkiye'den İsrail'e gönderilen malların araştırılmasını reddetmişti. 

Erdoğan ve bakanlara İsrail protestosu

İktidarın bir yandan Filistin'i desteklediğini iddia ederken diğer yandan da İsrail'le işbirliğine devam etmesi ise tepkiyle karşılanıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlenlediği mitingde, Filistin'e saldırılarını ve işgali sürdüren İsrail'e ilişkilerin kesilmesini istendi. Miting alanında "İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın" pankartı açıldı.

Geçtiğimiz günlerde Bursa’da açılışa katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank da İsrail'le devam eden ticaret nedeniyle protesto edildi.