Merkez Bankası'ndan faiz indirimi kararı

Merkez Bankası haftalık repo faizini yüzde 18'e indirdi.

Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizinde 100 baz puan indirime gidildi. Haftalık gösterge repo faizi yüzde 18 oldu.

Açıklamada "enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olduğu" belirtildi. Banka bu etkilerin "arızi unsurlardan kaynaklı olduğunun değerlendirildiği"ni kaydetti.

Yeni referans 'çekirdek enflasyon'

Geçen ay yapılan PPK toplantısı sonrası yayınlanan açıklamada yer alan faizin enflasyon üzerinde belirleneceğine ve sıkı para politikasına yönelik ifadeler yeni açıklamada yer almadı.

Yapılan açıklamada "çekirdek enflasyon"un bankanın para politikasının yeni referansı olduğu ilan edildi. Açıklamada “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir” denildi.