Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Geçen hafta eşim Esra Hanım dedi ki, 'Markete uğrayalım.' Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var. Türkiye'nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulmasıdır. Sabır gerekiyor" dedi.
Eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da İstanbul'daki kiraların "müthiş pahalı olduğu" için annesinin evine yerleştiğini söylemiş, apartman görevlisinin market fiyatlarıyla ilgili "sorguya çektiğini" belirterek, "Ben 'indi' diyorum, o 'inmedi' diyor. Sürekli 'Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak' diyor" demişti.
Katıldığı CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
‘Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık’
Enflasyonda ilk yılı geçiş yılı olarak kabul ettiklerini ve finansal istikrarı önceliklendirdiklerini belirten Şimşek, "Çünkü kırılganlıklarımız vardı. Onları giderdik. Kırılganlıkları yönetmeniz lazımdı. Bakın politika yaparken, çerçeve çizerken, her zaman en kritiğinden başlarsınız diğerlerini zamana yararsınız. Koşullar önce enflasyonu yükseltecek nitelikte. Daha sonra biz indirebilecek para politikası gecikmeyle geliyor. Biz KKM riskini yönettik, kur riskini yönettik, bütçe açığını kontrol altına aldık. Bunları yapmasaydık, enflasyon çok farklı düzeyde olabilirdi" dedi.
"Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık. Modelleme ile tahminler yapıyorsunuz ve çok büyük tahminler içeriyor" diyen Şimşek, finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştıklarını ve önemli bir süreci geride bıraktıklarını ifade etti.
‘Dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız’
Vatandaşın geçim sıkıntısından yana eleştirilerini de değerlendiren Şimşek, "Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı. Markete, pazara gidiyorum, geçen hafta eşim Esra Hanım dedi ki, 'Markete uğrayalım.' Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var" dedi.
"Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir. Gelir dağılımını bozuyor" diyen Şimşek, şöyle devam etti:
"Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım. Enflasyonun 40 civarına inmesi fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor. Enflasyon hızındaki düşüş geçen sene ortalama bir sepetin artışı yüzde 65 idi, bu sene ise yüzde 40 arttı. Fiyatlar artıyor ama daha yavaş artıyor. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum. Vatandaşın, dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama kestirme çözümler yok."
Şimşek, Türkiye’nin net rezervlerinin, swap hariç 78 milyar dolar iyileştiğini ve bunun son bir yıl içinde büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Cuma günü itibarıyla net rezervlerde 90 milyar dolarlık bir iyileşme olduğunu da ekledi.
'Enflasyonda kalıcı bir düşüş başladı'
Şimşek, geçen yıl yaşanan büyük depreme ve diğer zorluklara rağmen bütçe açığının yüzde 5,2’de tutulduğunu öne sürdü. Ayrıca, enflasyonda kalıcı bir düşüşün başladığını ve gelecek yılın sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceklerine inandığını ifade etti.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkmasıyla uluslararası itibarının arttığını ve bu gelişmenin ülkenin dış kırılganlığını azalttığını öne sürdü.
Gelir, kurumlar ve KDV genel oranlarındaysa bir artışın gündemlerinde olmadığını belirtti.