Mehmet Cengiz'i salgın da durduramadı: Hem küfürbaz hem işçi düşmanı...

Halka küfür ettiği tapelerle bilinen AKP döneminin ihale şampiyonu patronlarından Mehmet Cengiz, salgın günlerinde işçilerin daha iyi koşullarda çalışma talebiyle iş bırakması sonrası 100’e yakın işçiyi işten çıkardı.

Haber Merkezi

AKP döneminin ihale şampiyonlarından olan Mehmet Cengiz, halka küfür ettiği tapelerin ardından şimdi de salgın günlerinde yaptığı işçi kıyımıyla gündemde.

Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı yapım işinde çalışan işçiler, daha iyi çalışma koşulları talebiyle dün işi bırakırken, Meclis’te üç aylığına “işçi çıkarmayı yasaklayan” düzenlemenin geçmesinden hemen önce 100’e yakın işçiyi işten çıkardı.

Cengiz İnşaat’ın gece saatlerinde işten çıkardığı onlarca işçi, kendi imkanlarıyla evlerine dönmeye çalıştı, salgın günlerinde işçi sağlığı bir kez daha hiçe sayıldı.

İlgili Haber
HABER MERKEZİ

Erdoğan’ın kampanyasına para var, işçiye yok

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “milli dayanışma” kampanyasına 34 milyon destek veren Cengiz’in işçilerin çalışma koşullarında yapılacak düzelmeyi kabul etmeyip işten çıkarma adımı atması şaşırtmadı.

34 milyon bağışladı, 424 milyon bağışlandı

Erdoğan’ın kampanyasına yaptığı destekle dikkat çeken Cengiz İnşaat’ın sadece 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezası Maliye Bakanlığı tarafından sıfırlanmış, Cengiz bu dönemde aldığı destekle giderek büyümüştü.

Cengiz'in 'büyüme' hikayesi

Cengiz Holding, en büyük iktidar desteğini Seydişehir Alüminyum özelleştirmesiyle elde etmişti. Türkiye’nin tek entegre alüminyum tesisini stokların bedelinin altına alan Cengiz’e fabrika bünyesindeki Oymapınar hidroelektrik santrali de hediye edilmişti.

Artvin’deki Eti Bakır tesisleri de tüm maden haklarıyla birlikte Cengiz’e verilirken, 2017 cirosunu 1 milyar dolar olarak açıklayan Cengiz’in aynı yıl için devam eden proje tutarı da 15 milyar doların üzerindeydi. Bu tutarın çok büyük bölümü AKP iktidarında verilen ihalelerle sağlandı.