Mehmet Aksoy’un Nâzım Hikmet eseri Havana Şiir Evi’nde

Mehmet Aksoy’un Nâzım Hikmet’e ilişkin eseri, komünist şairin yakın dostu Nicolas Guillen’in 122. doğum yıldönümünde düzenlenen etkinlikle Eski Havana’daki Şiir Evi’ne yerleştirildi.

Haber Merkezi

Heykeltraş Mehmet Aksoy’un Nâzım Hikmet’e ilişkin eseri, Küba’nın ulusal şairi,  Nâzım’ın yakın dostu Nicolas Guillen’in 122. doğum yıldönümü olan 10 Temmuz günü Küba’nın başkenti Havana’nın merkezindeki Şiir Evi’nin bahçesi Şairler Bahçesi’ne yerleştirildi. Bu amaçla düzenlenen etkinlikte, Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı (“La Colmenita”) da, Nâzım Hkmet’in “Sevdalı Bulut” adlı eserini sahneledi. 

Mehmet Aksoy eserinin bir kopyasını geçtiğimiz yıllarda İstanbul'daki NHKM'ye hediye etmişti.

Aksoy’un, bir kopyasını geçtiğimiz yıllarda İstanbul Kadıköy’deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne de hediye ettiği eserinin yerleştirildiği Şiir Evi, 1997’den bu yana Eski Havana’nın korunmasından sorumlu olan Tarihçi Ofisi’ne bağlı ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kültür merkezi işlevine sahip.

Havana’nın merkezindeki Şiir Evi’nin Şairler Bahçesi’nde Yunan halkının ulusal şairi Yannis Ritsos’un da bir büstü yer alıyor

Şiir Evi’nin, dünya edebiyatından bazı yazarlara ilişkin büst ve heykel gibi eserlerin bulunduğu, bir Şairler Bahçesi de bulunuyor. Şairler Bahçesi’nde, Yunan halkının ulusal şairi Yannis Ritsos’un Kübalı heykeltraş Alberto Lascay tarafından yapılmış bir büstü de yer alıyor.

Nâzım heykelinin Şiir Evi’nin bahçesine yerleştirilmesi, Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı (“La Colmenita”) yönetmeni Carlos Alberto “Tin” Cremata’nın, tarih olarak Nicolas Guillen’in doğum yıldönümü olan 10 Temmuz’u da içeren önerisiyle, Eski Havana’nın yönetiminden sorumlu Tarihçi Ofisi tarafından gerçekleştirildi. 

Mehmet Aksoy’un Nâzım eserinin yerleştirildiği etkinliğe, Şiir Evi Direktörü Sinecio Verdecia, Havana Tarihçi Ofisi Tarihi ve Kültürel Miras Direktörü Gladys Collazo, Havana Kenti Tarihçi Ofisi Direktör Yardımcısı Perla Rosales, Uluslararası İlişkiler Direktörü Lissette Iglesias, Kültür Yönetimi Direktörü Katia Cardenas’tan oluşan geniş bir yönetici topluluğu katıldı. 

Şiir Evi Direktörü Sinecio Verecia’nın “Hoşgeldiniz “ konuşmasının ardından söz alan Gladys Collazo konuşmasında şu düşüncelere yer verdi: “Nâzım Hikmet, devrimci düşünceleri nedeniyle yaşamının yarısını cezaevlerinde ve sürgünde yaşamak zorunda kaldı. Komünist militanlığı nedeniyle sansüre uğrayan şair, Türk dilinin olağan bir yenilikçisinin çok ötesinde bir yazardır. Eserlerininin önemli bir bölümünü çok zor şartlar altında yazmak zorunda kalmıştır. Ve bugün çağdaş Türk şiirinin büyük yenilikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Küba’nın ve Nicolas Guillen’in büyük dostudur.”

Ardından söz alan, Küba Çocuk Tiyatrosu Yönetmeni Carlos Alberto “Tin” Cremata, José Marti Küba Dostluk Derneği ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin mesajını okudu.

Cremata’nın okuduğu mesajda şu ifadelere yer verildi:

José Marti Küba Dostluk Derneği ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak, heykel sanatçımız Mehmet Aksoy’un Nâzım Hikmet’e ilişkin eserinin Havana Şiir Evi’ne yerleştirilmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bilindiği gibi Nâzım, Küba’ya, Küba Devrimi’in ABD emperyalizmine karşı kazandığı Domuzlar Körfezi Zaferi’nin hemen ertesinde, Fidel’in devrimin sosyalist karakterini ilan ettiği günlerde, Nicolas Guillen’in davetiyle ve Dünya Barış Konseyi’nin Fidel Castro’ya verdiği Barış Ödülü’nü takdim etmek üzere gelmişti. Nâzım, Fidel’in Küba devriminin sosyalist karakterine ilişkin deklarasyonundan çok mutlu olmuş ve Küba basınına şu açıklamada buunmuştu: ‘Toplumsal devrimin olmadığı bir bağımsızlık savaşı hayali bir savaştır’. 

Nâzım, Küba’dan çok mutlu ayrılmıştır. Dönüşünde, Küba ziyaretine ilişkin şöyle demiştir: ‘Geçen yıl Küba’ya gittim, Havana’ya. Orada hatta iki şeyi gördüm dehşetli. Küba halkını gördüm, o görülecek şey yani. Sonra o halka layık başka bir şeyi gördüm, o da yani insanı afallatan şey, Fidel Castro’yu gördüm’.

Küçük Arı Kovanı (“La Colmenita”) "Sevdalı Bulut" oyununu sahneledi

Derneğimizin adını büyük bir onurla taşıdığı José Marti ile Fidel, Nicolas Guillen, Yannis Ritsos, Nâzım… hepsi de tek bir büyük insanlık idealine bağlanmışlardı: Toplumsal eşitlik ve adalet. Marti, bunun ancak emekçi insanlar tarafından gerçekleştirilebileceğinden emindi. Nitekim, Fidel’in öncülüğüneki sosyalist devrim sayesinde, öyle de oldu. Ve bu devrim bugün dimdik ayakta ve sürüyor. 

Biz Küba dostlarına düşen görevin, Küba’yı ve Küba Devrimi’ni gözbebeğimiz gibi korumak olduğunu biliyoruz.

Konuşma ve mesajların ardından Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı (“La Colmenita”) Nâzım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” adlı eserinden uyarladığı oyunu sahneledi.