Meclis yeni HSK üyelerini belirledi: Tartışmalı davaların hakimleri yargıya yön veren kurulda

CHP katılmadığı seçim, ikinci turda en oyu alanlar arasında çekilen kura ile sonuçlandı. Tartışmalı davaların hakimleri, yargıyı biçimlendiren kurumun yeni üyeleri oldu.

Haber Merkezi

TBMM Genel Kurulunda, Hakimler ve Savcılar Kurulunda (HSK) boşalan 5 üyelik için seçimler yapıldı.

CHP grubu, geçtiğimiz hafta toplanan komisyonunda, AKP milletvekillerinin ad çekme yöntemi yerine tekrar oylamayı talep etmesinin hukuki olmadığını belirtmişti. Aynı nedenle Genel Kurul'da yapılacak seçime de katılmayacaklarını belirten CHP'liler salonu terk etti.

Anayasa'ya göre HSK seçiminin ilk turunda adayların Meclis üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğunu, yani 400 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.

CHP'nin katılmadığı seçim 344 milletvekiliyle yapıdı. Bu nedenle ilk turda hiçbir aday yeterli oy sayısına ulaşamadı.

İkinci tur oylamada 360 milletvekilinin oyu arandı ancak bu sayıya da ulaşılamadı.

Son olarak ikinci turda en yüksek oyu alan 2 aday arasından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından ad çekme usulü ile HSK üyeleri belirlendi.

Ad çekmede Yargıtay kontenjanından Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han, Danıştay kontenjanından Cengiz Aydemir ve avukat kontenjanından Alişan Tiryaki HSK'nin yeni üyeleri olarak belirlendi.

Yeni üyeler kimler?

Fuzuli Aydoğdu İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği ve HSK Genel Sekreterliği görevlerini üstlendikten sonra Yargıtay üyeliğine seçildi. Aydoğdu son olarak Yargıtay 12. Ceza Dairesi üyesi olarak görev yapıyordu. Bu daire Soma ve Hendek davalarına bakıyordu.

Seyfi Han sırasıyla Bakırköy, Samsun Vezirköprü Hakimliği, 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi Hakimliği, Kağızman Hakimliği ve Marmaris Hakimliği görevlerinde bulundu. 2014 yılında Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, Temmuz 2016'da Bolu Ağır Ceza Mahkemesi ve İlk Derece Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerine getirildi. 2019-2023 yılları arasında HSK Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 2023 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Seyfi Han, Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi olarak görev yapıyordu.

Hakan Yüksel Erzincan, Çankırı ve Muğla gibi farklı illerde savcılık görevlerinde bulunduktan sonra 2000’li yıllarda Adalet Müfettişliği ve ardından Ankara’da özel yetkili savcılık görevine imza attı. 2014'te Yargıtay üyeliğine seçilen Yüksel, bu tarihten itibaren Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görev yaptı. Akıncı Üssü'ne ilişkin darbe davası, Osman Kavala ve Can Atalay dosyaları, MİT TIR’ları ve Enis Berberoğlu ile ilgili kararlarda imzası bulunuyor. Ayrıca Hrant Dink ve Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesine ilişkin davalarda, 17-25 Aralık sürecine dair yargılamalarda rol oynadı. 

Cengiz Aydemir Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi Başkanıyken Ekim 2024'te Danıştay'a atandı. 

Alişan Tiryaki İmam Hatip Lisesi mezunu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 2 yıl eğitim aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 2021 yılında Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu'na 2. Başkan olarak atandı.

HSK neden önemli?

HSK, yargıç ve savcıların atanmalarından başlayıp meslekten ayrılmalarına kadar her türlü özlük hakları üzerinde tasarruf sahibi olan, görevlendiren, denetleyen, soruşturan, ceza veya ödül veren, açığa alan, ihraç kararı veren bir anayasal bir kurum. 

Yargıtay'ın ve Cumhurbaşkanının atadıkları dışında Danıştay’ın üyelerini de bu kurum seçiyor. Bazı mahkemelerin HSK eliyle dizayn edilebilmesi mümkün. Kurum hangi davaya hangi yargıcın bakacağını belirleme güç ve yetkisine sahip.

HSK seçimleri öncesinde yandaş kalemlerden 'aday tanıtımları’: AYM Üyesi Kıratlı hedef alındı
1