MEB'den Albayrak'ın NUN Vakfı'na okullarda saha araştırması yapma izni

Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu başkanı olduğu NUN Eğitim ve Kültür Vakfı ile MEB'in imzaladığı protokolün vakfa tüm okullarda saha araştırması yapma izni verdiği ortaya çıktı.

Burcu Günüşen

Milli Eğitim Bakanlığı’nın NUN Eğitim ve Kültür Vakfı’yla geçen yıl 22 Şubat'ta imzaladığı protokolle, vakfa bağlı "düşünce kuruluşu" Enstitü Sosyal'e okullarda saha araştırması yapma izni verdiği ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı, damadı Berat Albayrak’ın kurucusu olduğu NUN Eğitim ve Kültür Vakfı ile MEB arasında 22 Şubat 2023 tarihinde imzalanan 3 yıllık işbirliği protokolüne soL ulaştı.

Protokol MEB adına Ortaöğretim Genel Müdürü Halil Ibrahim Topçu ile NUN Eğitim ve Kültür Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkanı Esra Albayrak'ın imzasını taşıyor.

Protokolün "Genel Hükümler" bölümünde vakfa ait enstitüye atıfla, "Enstitünün araştırma alanları kapsamında saha araştırması, müdahale programı, çalıştay, konferans, seminer ve eğitim faaliyetleri yürütülür" maddesi yer alıyor.

Okullarda saha araştırması

Protokol vakfın bakanlığa bağlı okullarda sosyal etkinlik adı altında faaliyetler yürütmesini, eğitime yönelik “çözüm modelleri” geliştirmesini, okullarda saha araştırması yapmasını öngörüyor.

Protokol, Bakanlık ile vakıf arasında eğitim ve öğretime yönelik çalışmalarda işbirliğini, eğitimde sorunların çözümü için araştırma geliştirme faaliyetlerini, araştırma alanlarına ilişkin ulusal ve uluslararası nitelikte çalışmalar için projeler geliştirmeyi ve işbirliğini de kapsıyor.

Vakfa bağlı “düşünce kuruluşu” Enstitü Sosyal'in de bu kapsamda MEB’e bağlı tüm resmi ve özel okullarda saha araştırması, müdahale programı, çalıştay, konferans, seminer ve eğitim faaliyetleri yürütmesi öngörülüyor.

Protokolle Albayraklar’ın NUN Vakfı okullarda ve okul dışında öğrencilere yönelik kitap okuma, bilgi yarışması, turnuva, kamp ve benzeri faaliyetler düzenleyebilmesinin, bu faaliyetlerin içeriğini ve organizasyonunu hazırlayabilmesinin önü açılıyor.

Tanıtım afişlerinde vakfın adı 'Eğitimde Bir Adım Ötesi' sloganıyla gizlenebiliyor

NUN Eğitim ve Kültür Vakfı’nın “Eğitimde Bir Adım Ötesi” sloganı ve logosunun işbirliği kapsamındaki faaliyetlerin tanıtımında kullanılması öngörülüyor. Tanıtım materyallerinde MEB’in logosu yer alırken, vakfın ismi yer almadan yalnızca bu slogan ve logonun kullanılmasına izin veren protokol, vakfın adının gizlenerek faaliyetlerin tanıtılmasına da imkan tanıyor.

Protokolde bu çalışmalarda mevzuata bağlı kalınacağı ve çalışmaların gönüllük esasına göre yapılacağı kaydediliyor.