Marmara Denizi'ndeki gemi batmadan önce çekilen görüntüler ortaya çıktı

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin mürettebatından Hüseyin Tutuk'un gemi batmadan kısa süre önce çektiği görüntülere ulaşıldı.

Haber Merkezi

Marmara Denizi'nde seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları devam ederken, kayıp mürettebatın ailelerinin Karacabey’de oluşturulan kriz merkezindeki endişeli bekleyişi de sürüyor.

DHA'nın haberine göre, geminin ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık’ın (69) oğlu Abdullah Uyanık, umutlu olduklarını söyleyerek, "Babam 40 senelik denizciydi. Tecrübeli bir ilk denizciydi kendisi. Sahil Güvenliği aradık, Sahil Güvenlik çalışmalarının devam ettiğini söyledi" dedi.

'40 dakika içinde nasıl müdahale edilemedi?'

"Bir serzenişim olacaktı" diyen Uyanık, "Burada SOS veriyor gemi, 06.32’de veriliyor. 07.12’de SOS sinyali kesiliyor. Bu arada 40 dakika bir zaman var. Bu 40 dakika içinde nasıl müdahale edilemedi, ona şaşıyorum. Yani Sahil Güvenliğin ulaşmama şansı nasıl oluyor yani. Burası açık bir deniz değil, açık bir yer değil. Karadeniz değil, Akdeniz değil, onu anlayamadım. Ben de 3 sene gemicilik yaptım, gemilerde çalıştım. Yetkililerden rica ediyorum. Buradan bu tahkikatın yapılmasını rica ediyorum. Bundan sonra canlar yanmasın. Bekliyoruz, yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

'Kayıp mürettebatın gemide olup olmadığı belli değil'

Kayıp 6 mürettebatın gemide olup olmadığının henüz belirlenemediğini belirten Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, "Görüntüleme cihazlarıyla dün geceden itibaren çalışmalar başladı ama tabii hepsi gemide mi değil mi o ancak, dalgıçlarımız aşağıya indikten sonra tespitini yapabileceğiz. Şu an bunu söylemek erken olur diye düşünüyorum" dedi.

Vali Demirtaş, Liman Başkanlığı'na bildirilen listede adı bulunan ancak 2 gün önce gemiden ayrılan Doğuşcan Yaylak'ın yerine kimin gemide yağcı olarak görev aldığına ilişkin soruya ise "Bir çalışan yerine, başka bir eleman gitmiş. Mürettebat 6 kişi yani. 6 kişiden fazla değil. Şu an önümüzdeki bilgi de bu. O gelişme düzeltildi yani" diye yanıt verdi.

Yer sabitleme çalışmaları sırasında halat koptu

Öte yandan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın, 51 metre derinlikte tespit edilen gemiye ulaşmak için saat 17.00 itibarıyla dalışın gerçekleştirileceğini belirttiği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı TCG AKIN Gemisinin yer sabitleme çalışmaları sırasında halatının koptuğu ve dalışın gerçekleştirilemediği öğrenildi. 

Geminin batma nedeni araştırılıyor

1300 ton yük kapasiteli ticari geminin, 1250 tonluk normal yük ile seyir halindeyken batmasının nedeni de araştırılıyor. Gemide taşınan mermer tozunun üzerinin kapatıldığı brandanın sabitlenmediği ve fırtına nedeniyle bir kısmının havalanarak yükün üzerine deniz suyunu taşıdığı, aynı zamanda yağışın, üzeri açılan mermer tozuna direkt temasıyla, yükün artan ağırlığının geminin dengesini bozduğu belirtiliyor. Böylece ağırlığı artarak dengesi bozulan geminin, yan yatıp su almaya başlayarak battığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Geminin parçaları ve kayıp denizcilerin eşyaları kıyıya vurdu

Kayıp gemici son anları kaydetti

Marmara Denizi açıklarında 6 mürettebatıyla birlikte batan 'BATUHAN A' isimli gemiden çekilen son görüntüler ortaya çıktı. Görüntüde isminin Hüseyin Tutuk olduğu öğrenilen gemicinin çektiği son anlar yer aldı. Tutuk'un ailesine gönderdiği görüntüde geminin su aldığı net bir şekilde görülüyor. Hüseyin Tutuk isimli gemicinin liman başkanlığına bildirilen listede adının yer almadığı görülürken, Doğuşcan Yaylak'ın yerine gemiye yağcı olarak bindiği değerlendiriliyor. Görüntülerde Hüseyin Tutuk isimli gemici, "5'inci, 6'ncı elbisem bu gece saat 01.00'den bu yana. Allah'ım sen yardım et ya Rabbim. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabbim gemi batıyor" demesi diyor.