Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Maaşlar zamlandı, enflasyon yeniden alevlendi: 'TÜİK enflasyonu ayarlama enstitüsü gibi çalışıyor'

TÜİK’in Ocak ayı verileriyle asgari ücret daha cebe girmeden 1358 lira erirken, emekli farkları hesaplara yatmadan buharlaştı. Mehmet Şimşek'in "mevsimsel" diyerek savunduğu tabloya karşı Prof. Oğuz Oyan uyardı: "Bölüşüm ilişkilerine doğrudan bir müdahale söz konusudur. Bunun karşısında sessiz kalmamak gerekir."

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 03.02.2026 , 20:46

Asgari ücret, emekli aylıkları ve kamu emekçilerinin maaşlarının belirlendiği yoksullaştırma operasyonunun ardından Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen Ocak ayı enflasyon verilerini duyurdu. 

Resmi hesaplamalara göre enflasyon yıllık yüzde 30,65, aylık yüzde 4,84 oldu.

İktidarın ücretleri baskılayarak alım gücünü düşürüp enflasyonu da düşüreceğini öne sürdüğü politikaların bir aldatmacadan ibaret olduğu bir kez daha kanıtlandı. 

Merkez Bankası’nın 2026 yılı sonunda enflasyonun yüzde 16 olacağı yönündeki tahminleri tekrar rafa kalktı.

Şimşek'e göre fark 'mevsimsel'

İşsizliği yükselten, ücretleri eriten, milyonları daha fazla yoksullaştıran politikaların mimarı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek saldırının yeni boyutunu "Olumsuz hava koşullarıyla artan gıda fiyatları etkili oldu" diye kıvırarak her zamanki gibi “mevsimsel etkilere” dayandırdı.

Enflasyon, Aralık 2025'te aylık bazda yüzde 0,89 artarken yıllık bazda yüzde 30,89 olmuştu. Bu oranla emeklilerin 6 aylık enflasyon farkı ile kamu emekçileri ve emeklilerinin toplu sözleşme zammına eklenecek enflasyon farkı netleşmişti.

Asgari ücret cebe girer girmez 1358 lira eridi

TÜİK'in açıkladığı Ocak ayı enflasyon verilerinin ardından zaten açlık sınırının altında olan asgari ücret, yılın ilk ayında 1358 lira 83 kuruş değer kaybetti. 

Emeklilere 4 Şubat’ta aktarılacağı açıklanan 1061 liralık taban aylığı farkı da hesaplara yatmadan eridi.

'Bu sermayenin talebi'

İktisatçı Prof. Oğuz Oyan, TÜİK’in açıkladığı enflasyonu soL TV’ye değerlendirdi. Özellikle zam dönemleri öncesinde enflasyonun TÜİK eliyle baskılandığını vurgulayan Oyan, şöyle konuştu:

"Bu rakamlar bize ne söylüyor? Birincisi TÜİK aslında enflasyonu ayarlama kurumu olarak öne çıkıyor. Her yılın Aralık ayında ve Haziran ayında düşük enflasyon açıklayarak ücretlere müdahale etmiş oluyorlar. TÜİK bölüşüm ilişkilerinde bir ayarlama enstitüsü olarak çalışıyor. Bu sadece aslında devletten maaş alanları, emeklileri kapsamıyor. Bu aynı zamanda toplu sözleşmelerde, 6 aylık enflasyona göre fark alan bütün ücretli kesimleri kapsıyor. Dolayısıyla bu aynı zamanda sermayenin de bir talebi olarak çalışıyor."

TÜİK'in, şaibeli hesaplamasına ilişkin detayları paylaşmadığını hatırlatan Oğuz Oyan, "TÜİK mal bazında, ürün bazında enflasyonu açıklamıyor. Mahkeme kararına rağmen açıklamıyor. Eğer açıklasa bu çarpıklıklar, tuhaflıklar, gerçek dışı ayarlamaları daha çok ortaya çıkacak. Enflasyonu gruplar itibariyle açıklıyor. Gıda fiyatları diyor, bütün gıdaların ortalamasını görüyorsunuz sadece. Topu taca atıyor" ifadelerini kullandı.

'TÜİK'in enflasyonuna sessiz kalmamak gerek'

Toplumun her kesiminin enflasyonu aynı düzeyde hissetmediğinin altını çizen Oyan, TÜİK'in enflasyonu bu durumu gözeterek hesaplanması gerektiğini kaydetti:

"TÜİK, enflasyonu sınıf bazında, sosyal gruplar bazında açıklamıyor. Halbuki her bir sosyal grubun enflasyonu farklı. Örnek verelim. Mesela eğitim harcamaları çok yüksek. Bu aslında ücretli kesimi çok yakından ilgilendiriyor. Ocak ayında eğitim yüzde 6,61 aylık, yıllık yüzde 64,70 geldi. Keza konutta aylık yüzde 4,43 ama yıllık yüzde 45,36 geldi. Konut deyince sadece kira ve konut fiyatları olarak bakmayalım. Bunun içinde su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar da var. Dolayısıyla konut çok yüksek, bu düşük gelirlerin en vazgeçemeyeceği harcamalardan biri. Gıda keza bu ay yüzde 6,59 geldi. Yani manşet enflasyonun çok üzerinde geldi. Sağlıkta geçen yılın neredeyse toplamına yakın aylık bir artış var. Sağlık harcaması aylık yüzde 14,85 geldi."

TÜİK'in şaibeli enflasyon verilerinin emekçiler için bir mücadele başlığı olduğunu belirten Oğuz Oyan, şöyle konuştu:

"Sosyal gruplar itibariyle bu yansıtmayı yapmadığı sürece TÜİK bütün bunları da gizlemiş oluyor. Buna itiraz etmek gerekir. Bölüşüm ilişkilerine doğrudan bir müdahale söz konusudur. Bunun karşısında sessiz kalmamak gerekir."

soL TV'nin hazırladığı haber bülteninin tamamını YouTube'dan izleyebilirsiniz.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.