Maaşını istediği için işkence gördü: Yargıya ulaşılamadı, patronlar cezasız kaldı

Otomobil bakım atölyesinde çalışırken maaşı verilmeyen Vedat Kurt, işletmenin 4 ortağı tarafından 3 ay boyunca işkenceye maruz bırakıldı. Kurt'un yargıya ulaşması yıllar sürdü, patronlar ceza almadı.

Özkan Öztaş

2020 yılında henüz 18 yaşındayken Urfa'nın Suruç ilçesinden Antalya'ya çalışmaya gelen Vedat Kurt, çalıştığı oto sanayide patronları tarafından işkenceye maruz kaldı. Günlerce darp edilen Vedat Kurt, daha sonra yaraları iyileşsin diye aylarca alıkonularak patronları tarafından adeta hapis hayatı yaşadı.

Olayı takip eden avukatlardan Irmak Yaman, Vedat Yaman'ın yıllar süren hukuk mücadelesini soL'a anlattı. 

Dört sanık dışarıda

Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi'nde görev alan Avukat Irmak Yaman ilk olarak olayın 2020 yılında yaşandığını ifade ediyor. İşkence gördüğü yerden kurtularak Suruç'a dönen Vedat Kurt'un buradan yaptığı şikayete önce yetkisizlik kararı verilmiş. Avukat, dosya yetkili bölgeye gönderilene dek mağdurun hukuken zaman kaybettiğini söylüyor.

Sanık sandalyesindeki dört kişinin tutuksuz yargılandığını aktaran Irmak Yaman, Vedat Kurt'a yapılan muamelenin bir eziyet olduğunu ve normalde bu süreçte sanıkların tutuklu olarak yargılanması gerektiğini belirtiyor.

"Dosyada birçok iddia var. Tehdit, yağma, eziyet.. Çocuğu uzunca bir süre tutmuşlar ve yaraları falan iyileştikten sonra serbest bırakmışlar bir yerde. Zorla çalıştırmışlar bu süre boyunca. Emek sömürüsü de var ortada. Birden fazla suç isnadı söz konusu dosyada. En azından bir süre daha tutuklu kalmaları gerekirdi dava boyunca. Çünkü bu durumda sanıkların mağdura erişimini sağlamış oluyor. Mağduru koruyan bir karar değil bu. Mağdur psikolojisini, gücünü toparlayıp şikayet ediyor, yargılama mercii arıyor ama mağdur sanıklardan yalıtılmıyor. Dolayısıyla 'mağdur hakkımı arıyorum ama nerde ve nasıl arıyorum' diye düşünüyor." 

Yargılama yıllarca gecikti

İşkencenin dava dosyasına dönüşmesi yıllar alıyor. Bunun bir sebebi mağdurun sürecin bir kısmında alıkonulmuş olması, diğer sebebiyse yargı bürokrasisi.

"Çocuk psikolojik olarak inanılmaz bir yıpranma yaşamış durumda. Sonrasında şikayet etmek istiyor ama Suruç'tan yaptığı başvurular yetkisizlik nedeniyle sonuçsuz kalıyor. Daha sonra Antalya'dan soruşturma açıyor ancak yetki ve göreve ilişkin bir çok tartışma yaşanıyor. Hem alıkonulduğu süreç hem dava sürecindeki gecikmelerden dolayı 2020 yılında yaşanan olay ancak şimdi kamuoyunun gündemine giriyor. Sonra tüm şikayetleri tek bir soruşturma dosyasında birleştirilerek iddianame hazırlanıyor ve dava açılıyor. Bu esnada Asliye Ceza ve Ağır Ceza Mahkemeleri arasındaki görevsizlik kararları ve bunların incelenmesi yargılama sürecini uzatıyor."

Kardeşlerine bakmak için 18 yaşında göç etti

Genç yaşta babasını kaybettikten sonra annesine ve kardeşlerine bakmak için Antalya'ya gelen Vedat Kurt burada oto sanayinde işe giriyor. Patronlarıyla içerde kalan maaşı ile ilgili sorun yaşayan Vedat Kurt'un iş yerinden para çaldığı iddia ediliyor. Ancak bu iddiaları konuşman için patronuyla görüşmeye gittiği an alıkonuluyor ve işkence başlıyor. 

Avukat Irmak Yaman iddia her ne olursa olsun hiçbir yurttaşın böyle bir muameleye maruz kalmaması gerektiğinin altını çiziyor. 

Fotoğrafların şüphelilerin birinin telefonundan ortaya çıktığını ifade eden Yaman, aynı zamanda mağdurun sanıklardan şikayetçi olmaması için eziyetlerin hemen ardından, korkutularak yalan söylemeye zorlandığı video kayıtlarının alındığını da ekledi.

Elektrik verilen ve dişleri sökülen Vedat Kurt günler süren işkence sırasında aç, susuz bırakılmış.

Tüm bunlara rağmen sanıkların tutuksuz yargılandığı davanın bir sonraki duruşması Ekim ayında görülecek. Adalet talep eden Vedat Kurt, bu süreçte sanıkların tutuksuz yargılanmasından duyduğu endişeleri dile getiriyor. 

Avukat Irmak Yaman ise sürecin takipçisi olacaklarını ve adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtiyor.