Lukaşenko: Batı nükleer silahlarını konuşlandırırsa, Putin’den nükleer silahları geri isterim

Lukaşenko, Batı'nın nükleer provokasyonu devam ederse, Putin'den geri gönderilen nükleer silahların iadesini isteyebileceğini söyledi.

Haber Merkezi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yaptığı açıklamada, Batı’nın nükleer silahlarını Polonya’ya konuşlandırması hâlinde Rusya lideri Putin’den ülkesine nükleer silah yerleştirmesini isteyebileceğini söyledi.

Lukaşenko yaptığı konuşmada, eğer Batı, Polonya'ya nükleer silahlarını konuşlandırırsa Rusya'dan Belarus'a nükleer silahları geri yerleştirmesini önerebileceğini söyledi.

Russia Today’de yer alan habere göre, Belarus Devlet Başkanı, NATO'nun nükleer silahları Polonya üzerinden doğuya doğru ilerletme gündemi olursa, Rusya'nın ülkesinin sınırlarına atom savaş başlıkları yerleştirmesi gerekebileceğini ifade etti.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ülkede kalan binlerce nükleer başlığın Rusya’ya geri gönderildiğini hatırlatan Lukaşenko, gerektiği takdirde Putin’e yeniden silahların Belarus’a iade edilmesini de talep edeceğini ifade etti.

Öte yandan Lukaşenko, NATO’nun Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna’daki provokasyonlarının sürdüğünü belirterek ‘her duruma hazır olduklarını’ yineledi. 

‘Ne yapmalıyım? Stalin, herkese provokasyonlara gelmeyin diyordu’

Sputnik tarafından aktarılan, Lukaşenko’nun RIA Novosti’ye verdiği röportajda ise NATO tatbikatlarına değinen Belarus Devlet Başkanı, Baltık ülkeleri, Polonya ve Ukrayna’ya dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Bu durumda bir başkomutan olarak ne yapmam gerekiyor? Provokasyonlara gelmemem gerekiyor, ama 1941’de olanın tekrarlanmaması için geleceği öngörmem gerekiyor. Stalin herkese, ‘provokasyonlara gelmeyin’ diyordu, Kremlin’den sinyaller gidiyordu, ama burada artık savaş başlamıştı. Bu yüzden bir plana ve burada, çatışma çıkarma yönündeki her türlü girişime tepki verecek ordu birliklerine sahip olmak zorundayım” ifadelerini kullandı.