Lukaşenko: Rusya'ya savaş açılırsa seyirci kalmayacağız

Lukaşenko, Belarus'un askeri gerginliklere yanıt vermek için tüm yeteneklere sahip olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko bugün yaptığı açıklamada, Belarus'un sınırdaki askeri durumun herhangi bir şekilde gerginleşmesine tepki vermek için tüm yeteneklere sahip olduğunu söyledi.

Lukaşenko, "Genelkurmay, bu p*çlerin bize karşı hangi yönde hareket edeceğini ve bizim buna nasıl tepki vereceğimizi her zaman hatırlamalı" dedi. Belarus lideri "Üç saat içinde Belarus'un herhangi bir noktasına taşınabilecek, iyi eğitimli ve donanımlı belirli sayıda birimimiz var" ifadelerini kullandı.

BelTA'nın haberine göre, Savunma Bakanlığı toplantısında konuşan Lukaşenko, ülkeye karşı askeri tehditlere cevap verme kabiliyetlerinden bahsederken "Genel olarak Silahlı Kuvvetlerden, sadece Ordu'dan değil, İçişleri Bakanlığı'ndan, sınır güvenlik güçlerinden ve Devlet Güvenlik Komitesi'nden (KGB) söz ettiğini" kaydetti.

Lukaşenko ayrıca Ukrayna'daki askeri hareketliliğe ilişkin, Rusya'nın tehdit altında olması durumunda, Belarus'un müttefikine yardım etmekten çekinmeyeceğini ifade etti.

'Tutacağımız taraf belli'

Belarus Lideri, "Donbass'ta veya Rusya sınırındaki başka bir yerde bir kez daha savaş başlatırlarsa Belarus'un seyirci kalmayacağını çok iyi biliyorlar. Belarus'un kimin tarafını tutacağı da belli. Bunu anlıyorlar, bu yüzden şu anda bunu yapmak için bir neden olmamasına rağmen Ukrayna-Belarus sınırını güçlendirmeye başladılar" dedi.

'Ukrayna sınıra 8 bin asker yığdı'

Lukaşenko. "Yine de oraya asker konuşlandırıyorlar, bu konuda net açıklamalar yapıyorlar. Şu aşamada yaklaşık 8 bin asker var" diye ekledi.

Lukaşenko, Ukraynalı yetkililerin ve Batı basınının son iddialarına atıfla, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma planları hakkında bilgim yok, eğer bu tür planlar olsaydı, ben dahil Belarus ordusu da bunlardan haberdar olurdu" dedi.

Lukaşenko, Batı'nın açıklamalarını kanıtlamak için herhangi bir güçlü argüman sunmayacağından emin olduğunu ifade ederken, "Belarus'a gelince, onların 'Belarus Somali'den göçmen getirdi ve şimdi onları sınırın ötesine gönderiyor' dediklerini duyabiliyoruz. Ben defalarca Belarus'ta sadece birkaç Somalilinin bulunduğunu söyledim" diye konuştu.