Öğretmenleri usulsüz şekilde sürgün edilen Proje Okul öğrencileri ülke genelinde eylemde. Derslere katılmayan öğrenciler "Öğretmenime dokunma" diye haykırdı.
Haber Merkezi
“Proje Okulları” olarak bilinen tarihi ve köklü liselerde görev yapan 20 binden fazla öğretmenin kadro dışı bırakılarak sürgün edilmesine tepkiler sürüyor.
Eğitim sendikaları yeri değiştirilen öğretmenlerin çoğunun "muhalif" olduğunu, atamalarda liyakatin hiçe sayıldığını duyurdu.
Proje okullarında iktidara sadakate göre yapılan atamalar sonucunda sürgün edilen öğretmenlere öğrencileri sahip çıktı. Ülke genelinde dersleri boykot eden liseliler okul bahçelerinde protestolar düzenledi.
'Atamalarda kayırma bitmeden eğitimin sorunları çözülemez'
İzmir Atatürk Lisesinde 90 öğretmenden 50’si norm fazlası olarak kadro dışı bırakılmış, duruma öğretmenler, veliler ve öğrenciler tepki göstermişti.
Yeni hafta da eylemlerle başladı. Bugün İzmir Atatürk Lisesinde yüzlerce öğrenci dersleri boykot etti. Derse girmeyen öğrenciler, okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Öğretmenlerinin sürgün edilmesine tepki gösteren liseliler, hazırladıkları pankarta "Öğretmenime Dokunma" yazdı.
Öğrenciler hazırladıkları açıklamada "Okulumuzun 130 yıllık köklü okul kültürü, öğretmen ve öğrencilerin birlikte oluşturduğu birikimle var olmuştur. Bu kültür, öğretmenler olmadan sürdürülemez. Biz öğrenciler, öğretmenlerimizin gerekçesiz biçimde uzaklaştırılmasını kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Atamalarda kayırma bitmeden eğitimin sorunları çözülemez" diyen veliler de Proje Okulları'nda iktidar kadrolaşmalarına boyun eğmemeye çağırdı.
'Sorgulamayı öğreten öğretmenlerimizi koparamazsınız'
Ankara Atatürk Lisesinde 12 öğretmenin görev yeri değiştirilmişti. Karara karşı çıkan öğrenciler, öğretmenlerine sahip çıkmak için bugün İstiklal Marşı töreni sırasında eyleme başladı. Okulun mezunlarıysa kapı önünde oturma eylemi başlatarak öğrencilere destek verdi.
Okul yönetiminin engelleme girişimlerine rağmen mezunların yanına geçen öğrenciler, "Taş mektep uyuma, öğretmenine sahip çık" sloganı attı.
Mezunlar adına yapılan açıklamada "Bizleri yetiştiren, düşünmeyi, sorgulamayı ve üretmeyi öğreten öğretmenlerimizin hiçbir gerekçe sunulmadan okulumuzdan koparılmalarına itiraz ediyoruz" denildi.
'Yusuf Tekin yaşattığı geleceksizlik ve gericilik nedeniyle sınıfta kaldı'
Ankara Atatürk Anadolu Lisesindeyse okul içerisinde öğrenciler, okul önünde veliler ve mezunlar bir ağızdan "Boyun eğme, okuluna sahip çık" diye haykırdı.
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı için "Yusuf Tekin öğrencilere yaşattığı geleceksizlik ve gericilik nedeniyle sınıfta kalmıştır" yazılı bir diploma hazırladı.
Öğretmenlerine sahip çıkan Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, kendilerini okuldan attırmakla tehdit eden polisi yuhalayarak protesto etti.
TÜGVA lise koordinatörü öğrencileri tehdit etti
Ankara Çağrıbey Anadolu Lisesinden 30 kadar öğretmenin sürgün edilmesi ardından sabah saatlerinde okulun bahçesinde oturma eylemi yapan öğrenciler, ellerinde taleplerinin yazılı olduğu dövizleri taşıdı.
Evrensel'in haberine göre, öğrencilerin oturma eylemi sürerken, okula giden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldız eylem yapan öğrencileri disiplin soruşturması açmakla tehdit etti. Öğrenciler tehdit edilmelerine karşı çıkarak "Bizi tehdit etmeniz suç değil mi?" diye karşılık verdiler.
Gazeteci Ercan Küçük, Ahmet Yıldız'ın aynı zamanda iktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA'nın Ankara lise koordinatörü olduğunu yazdı.
Sendikalardan ortak eylem: Keyfi atamalar iptal edilmeli
Eğitim Sen ve Eğitim-İş, 39 öğretmenin atamalar sonrasında uzaklaştırıldığı Mamak Çağrıbey Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması düzenledi.
Eğitim-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Banu Günüç Kete,"Okullarımız, keyfi atamalar yapabileceğiniz şirketler değildir. Proje okul yönetmeliği baştan sona yanlışlarla dolu bir garabettir. Çocuklarımızın hak ettikleri nitelikli eğitime ulaşmaları, okulların adının yanına 'nitelikli' sözcüğü getirilerek olmaz. Bakanlığımız, objektif kriterlere dayalı olmayan bu keyfi atamaları bir an önce iptal etmeli ve şeffaf bir atama sistemiyle liyakat gözeterek yeniden yapmalıdır" diye konuştu.
Eğitim Sen Ankara 1 nolu Şube Başkanı ve aynı zamanda Çağrıbey Anadolu Lisesinde öğretmenlik yapan Mehmet Aydoğdu, uzaklaştırılan 39 öğretmenin birinin de kendisi olduğunu ifade etti. Aydoğdu, "Bu okulda kıyım kararı ölçütlerini kim belirledi? Hafta sonu norm fazlası olduk, bugün tayin istemek zorunda kaldı öğretmenler. Yarın bilmediğimiz puanlarla tayin sonuçlarımız açıklanacak. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
Eylemde konuşan eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "AKP iktidarı hiçbir alanda sorun çözmüyor, sorunların katlanarak artmasına neden oluyor. Öğretmenin çalışma koşullarını iyileştirmek yerine her geçen gün koşulları ağırlaştırıyor. Eğitim alanını tamamen keyfiliğe belirsizliğe bırakıyor. Bu böyle devam etmeyecek. Her alanda olduğu gibi örgütlenerek, hukuki yollarla mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'Her yer lise her yer direniş'
İstanbul Vefa Lisesi öğrencileri, gerekçesiz bir şekilde görev yeri değiştirilen öğretmenleri için harekete geçti.
Bianet'in kaydettiği görüntülere göre; yüzlerce öğrencileri öğretmenlerine destek olmak amacıyla okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.
Vefa Lisesi mezunları öğrencilere destek olmak için okul önünde toplandı.
Boyun eğmeyen liseliler iktidarı korkuttu: Çevik kuvvet okullara yığınak yaptı
Öğrenciler ve mezunlar eylemdeyken Vefa Lisesi önüne çevik kuvvet polisleri getirildi. Onlarca polis kask ve kalkanlarıyla hazır bekledi.

Gazeteci Serkan Ocak da öğrencilerin eylem çağrısı yaptığı Şehremini Anadolu Lisesi önünde 10 adet polis aracının beklediğini aktardı.
Bianet’in aktardığına göre Şehremini Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin görevden alınmasını protesto etti. Öğrencilerin çağrısıyla desteğe gelen mezunlar ve aileler, saat 14.45’te okul önünde toplandı.
Öğrenciler okul içerisinde oturma eylemi yaparken, mezunlar dışarıdan “Öğretmenime dokunma”, “Şehremini bizimdir, bizim kalacak”, “Şehremini uyuma, öğretmenine sahip çık” sloganları atarak destek verdi.
Oturma eylemi devam ederken, mezun öğrenciler okul binası önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında, “Bu okulun ruhunu teslim alamazsınız. Bu okulun sesini kısamazsınız. Bizler, öğretmenlerimizle omuz omuza, bu haksızlığa karşı duracağız” denilerek kadro dışı bırakılan öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi talep edildi.
Açıklamanın ardından dersleri biten öğrenciler, desteğe gelen mezunlarla buluşmak üzere okul kapısına yürüdü. Burada bir süre bekleyen öğrenciler, “Kapı açılacak, Şehremini buluşacak” sloganı attı.
Kapının açılmasının ardından, “Şehremini öğretmeninin yanında” yazılı pankart arkasında toplanan kitle, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki eyleme katılmak üzere dağıldı.
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesinde "Boyun Eğme" pankartı dalgalandı.
"Boyun eğme, hocana sahip çık" yazılı pankart okul duvarına alkışlarla asıldı.
İstanbul'da Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerine sahip çıkmak için okul bahçesinde toplandı.
Sürgündeki öğretmenleri geri dönene dek mücadele edeceklerini vurgulayan öğrenciler “Her yer lise her yer direniş” dedi.
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri okul bahçesinde oturma eyleminde.
Öğrencilerin taleplerini daha yüksek sesle haykırmak için okulun mezunları da lise önünde onlara destek oldu.
İstanbul'da Çemberlitaş Anadolu Lisesi öğrencileri alkışlarla okulun bahçesine indi. Öğretmenlerinin görevlerine geri dönmesini talep eden öğrenciler oturma eylemine başladı.
İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri Entarisi Ala Benziyor türküsünün sözlerini öğretmenleri uyarladı. Öğrencilerin yazdığı sözler şöyle:
Canım hocam öğret bize fizik nedir, direnç nedir
Oturuyorum onlar için, oturuyorum yarınlar için
Canım hocam anlat bize tarih nedir, direniş nedir
Öğrenci misin vay vay, liseli misin vay vay!
'Boyun eğme okuluna sahip çık'
İstanbul Kağıthane İTO Meslek Lisesi öğrencileri "Boyun Eğme okuluna sahip çık" sloganlarıyla öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı çıktı.
İstanbul'da Hayrullah Kefeoğlu Anadolu Lisesi de bugün öğretmenlerine sahip çıktı.
Öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.

'Yolumuzu aydınlatan öğretmenlerimizdir'
Amasya Macit Zeren Fen Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin okuldan zorunlu olarak gönderilmesine karşı eyleme geçti.
Öğrenciler adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Okulumuz yalnızca akademik başarılarıyla değil, özgür düşünen bireyler yetiştirmesiyle ve adalet ile vicdanı merkezine alan duruşuyla tanınmaktadır. Bu değerleri inşa edenler, her koşulda görevini özveriyle yapan ve yolumuzu aydınlatan öğretmenlerimizdir. Bu adaletsiz süreci kabul etmiyor, öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu açıkça ilan ediyoruz."
Okul yönetimi öğrencileri velilere şikayet etti
Bursa Kız Lisesi öğrencileri, öğretmenleri için dersleri boykot edip okul bahçesinde eyleme geçtiler.
Okul yönetiminin itirazlarına rağmen öğrenciler eylemlerini sürdürdü. İlerleyen saatlerde okul adına velilere gönderilen mesajda öğrencilerin derse katılmadığı bildirildi.
![]() |
Antalya Anadolu Lisesi öğrencileri "Baskıyla terbiye olmaz" pankartıyla eyleme çıktı.
"Korkmuyoruz" diyen öğrenciler, iktidara "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganıyla seslendi.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Halıcı Ahmet Urkay Anadolu Lisesinde eylemi öğretmenler başlattı.
Sendika.org'un aktardığına göre, Eğitim-Sen Proje Okullara yönelik atama ve sürgün kararına karşı okul önünde açıklama yaptı. Teneffüse çıkan öğrenciler de bahçede toplanarak alkışlar ve sloganlarla açıklamaya destek verdi.
Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi'nde de öğrenciler, öğretmenlerine destek olmak için okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.

Ne olmuştu?
İktidar, tarihi ve köklü liselerde kadrolaşmayı sağlamak üzere ilk hamlesini 2014'te bir gecede 50 bin okul yöneticisini görevden alarak yapmıştı. İdari düzeyde kadrolaşan AKP şimdi de puan üstünlüğü ya da herhangi bir kritere bakmadan, daha önce atadığı bu yöneticilerin bakanlığa gönderdiği isimler üzerinden yeni bir adım atıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sonuçlarının açıklanmasıyla atama sonuçlarını gören eğitim emekçileri atamaların kritere değil torpile dayanarak yapıldığını fark etti. 20 binden fazla öğretmen görev süresi uzatılmadığı için şu anda "norm fazlası" olarak kadro dışı bırakıldı. Kadroları illerdeki milli eğitim müdürlüklerine çekildi. "Fazlalık" olarak gösterilip başka okullara tercih yapmaya zorlanan eğitim emekçilerine ise öğrencileri ve mezunlar sahip çıktı, eylemlere başladı.
Eğitim sendikaları atamalarda muhalif öğretmenlerin başka okullara gönderildiğini, atamalarda liyakatin hiçe sayıldığını, yeri değiştirilen öğretmenlerin çoğunun "muhalif" olduğunu duyurdu. Yeniden ataması yapılmayan öğretmenler arasında daha önce iş bırakma eylemlerine katılan eğitimciler de var. Okullar arasında "özel program ve proje uygulama okulu" ayrımına son verilmesi gerektiği vurgulandı.
Öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerinin tüm eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde tek bir yönetmelikle yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getirilmesi gerektiği dile getirildi.
Eğitim emekçileri dava açıp eylem yapmaya hazırlanıyor.
İstanbul ve Ankara'da gençler 'Gelecek biz olacağız' demek için yürüdü | ![]() |
AKP'nin 'proje okulları' garabeti: Bakanlığa ulaşan listelerle usulsüz atama yapılıyor | ![]() |