Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Lisede uyuşturucu karşıtı film gösteren, cinsel sağlık üzerine konuşan öğretmene ceza

Eğitimci yazar Osman Akyol’a sınıfta öğrencilerle birlikte çektiği uyuşturucu karşıtı kısa filmin gösterimi ve cinsel sağlık konusundaki sözleri nedeniyle ceza verildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 17.10.2024 , 12:30 Güncelleme Tarihi: 17.10.2024 , 12:35

İstanbul Fatih’teki Davutpaşa Anadolu Lisesi’nde geçen yıl Eylül ayında bir sınıfta öğrencilerle birlikte çektiği uyuşturucu karşıtı 'Çare' adlı kısa filmin gösterimini yapan, aynı dönemde bir başka sınıfta öğrencilerin sorusu üzerine cinsel sağlık üzerine konuşan eğitimci yazar Osman Akyol’a "aylıktan kesme” ve “kınama cezaları” verildi.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, hakkında açılan soruşturma sonucunda Akyol’a, 12. sınıf öğrencilerine gösterilen kısa filmde “sigara içme, şişelerden bir şeyler içme, kendinden geçme, ölüm sahneleri gibi olumsuz sahneler olduğu” iddiasıyla otuzda bir oranında aylıktan kesme, yine 12. sınıf öğrencilerinin rehberlik dersinde “cinsellikle alakalı uygun olmayan olayları anlattığı” iddiasıyla “kınama” cezası verdi.

Akyol okul müdürü C.Ç.'nin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada kendisinin hedef alındığını belirterek, bunun nedeninin "müdürün daha önce tanıdıklarına kopya verilmesi talebi" gibi eğitim etiğine uymayan istekleri ve öğretmenler arasında ders programını eşit dağıtmayarak ayrım yapma gibi haksız uygulamalarına karşı olması olduğunu iddia etti.

Kendisine açılan soruşturmaya ilişkin Akyol şunları söyledi:

12 Eylül 2023 günü 12 B sınıfında, Matematik Tarihi ve Uygulamaları dersinde, okulun açıldığı ilk hafta olduğu için, yıl içinde yapacaklarımızı planladıktan sonra bir boşluğumuz oluşmuştu ve onu değerlendirmek istemiştik. Daha önce mezun olan öğrencim Serkan Uzel’le birlikte okul için çektiğimiz uyuşturucu karşıtı ‘Çare’ adlı kısa filmi izledik. Yine aynı hafta içerisinde 12 F sınıfında rehberlik dersinde, henüz rehberlik programı elimize geçmediği için, serbest konular üzerine konuşuyorduk. Bir öğrencinin sorusu üzerine, ki bu konularda konuşma yeterliliğine sahibim, cinsel sağlık alanında sertifikam var, kadınlarda adet döngüsünü okul sınırları içerisinde kalarak biyolojik boyutuyla konuşmuş ve yine bir başka öğrencinin sorusu üzerine de aşk evliliğini savunmuştum. Maalesef başka konularda benimle dertleri olan idarenin kışkırtması ya da yönlendirmesi sonucu bir veya birkaç velinin şikayeti üzerine hakkımda soruşturma açıldı ve böyle haksız hukuksuz, orantısız bir cezaya çarptırıldım.”

Akyol daha önce müdür yardımcısı olan okul müdürü ile geçmişte yaşadığı tartışmanın bu soruşturmaya konu şikayete yol açtığını öne sürerek şunları söyledi:

C. Hanım’ın; daha önce okulumuzda müdür yardımcısı iken bir yakınına kopya vermem hususunda benden istediği yardım talebini geri çevirdiğim ve müdür olduğunda ilk sene beni cezalandırmak için diğer matematik hocalarına istemedikleri halde fazla fazla ders verip bana 15 saat vermesine karşı gelip kendisiyle tartıştığım için beni cezalandırdığını düşünüyorum.

‘Lise öğrencilerinden anasınıfı seviyesi altında sosyal faaliyet bekleyen okullar gelişimin önünde engel’

Verilen cezanın Milli Eğitim’in sanata bakış açısını da ortaya koyduğunu belirten Akyol “Yıllardır lise öğrencilerinden anasınıfı seviyesinin altında sosyal faaliyet bekleyen okulların bizzat kendileri, sanatın, edebiyatın, felsefenin gelişmesinin önündeki en büyük engeli oluşturuyorlar. Maalesef okullarda aslolan özgürlük değil, gereksiz cezalar ve yasaklar. Biz o rolü gereği sigara içtiklerini ve kötü örnek olduklarını söyledikleri öğrencilerle onlarca film çektik, okulun tanıtım filmi de bunların arasındaydı” dedi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.