KYK yurduna böcek dadandı: Bina boşaltıldı, öğrenciler taşındı

KYK yurtları skandallarla gündeme gelmeye devam ediyor. Eskişehir’de bulunan bir KYK yurdunu böcek bastı. Öğrenciler başka öğrencilerin odalarına taşındı.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlar, kötü yaşam koşullarıyla gündemde. Son örnek Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi’nin Yunus Emre Kampüsü’nde bulunan Yunus Emre KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşandı. 

Bir bloğu böcek dadandığı için kapatılan yurdun öğrencileri, böcek sorununun okul açıkken de konuşulduğunu ancak idarenin adım atmadığını belirtti. Geçmişte idarenin ilaçlama yaptığını iddia ettiğini söyleyen öğrenciler, “İlaçlama yapılsaydı böcek olmazdı” dedi.

'Herkes bir başkasının odasında kalıyor'

soL’a konuşan bir öğrenci, soruna ilişkin bir açıklama yapılmadığının altını çizerek yaşananları şöyle anlattı:

“Bu okul varken de devam eden ve şikâyet edilen bir sorundu. İdare ilaçlayacağını söyledi, birkaç gün önce de yurtta ilaçlama yapılacak diye bir duyuru oldu. Öğrencileri ‘Tadilat var’ diye A bloktan B bloğa taşıdılar fakat ortak bir görüş yok neden taşıdıkları konusunda. Biri B bloğa geçtiğinde böcek gördü. Dün yurt grubunda paylaştı, üstüne öğrenciler de bu sorunu tatilden önce de duyduklarını söylediler. A bloğu kilitlediler, şimdi herkes başkasının odasında kalıyor” 

Eşyalarının ortada kaldığını ve okul açıldığında nerede kalacaklarının belli olmadığını söyleyen öğrenci, şunları kaydetti:

“‘Biz nerede kalacağız, eşyalarımız ne olacak?’ diyerek kimse istemiyor başkasının odasında kalmayı. Aynı zamanda ‘İlaçlansaydı böcek artmazdı’ diyenler de var.”

Müdür 'Büyütmeyin' dedi, CİMER'den cevap yok

Öğrenciler yaşadıkları problemi yurt idaresinin yanı sıra CİMER ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Osman Ercan’la da paylaştıklarını söyledi. 

CİMER’den henüz yanıt alamadıklarını kaydeden yurt öğrencileri, Osman Ercan’ın “İlaçlama yapılıyor, büyütülecek bir şey yok” dediğini söyledi. 

Müdür öğrencileri azarlamıştı

Yurtlarında böcek çıkan öğrencileri “Büyütülecek bir şey yok” sözleriyle geçiştiren Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürü Ercan, eğitim-öğretim döneminin başında KYK’ya bağlı İbni Sina Kız Yurdu’nda bir öğrenciyi azarlamasıyla gündeme gelmişti. 

soL’a konuşan bir öğrenci, sorunlarını aktardığı sırada Ercan’ın “Sizi dışarıda da bırakabilirdik. İstersen çıkabilirsin yurttan” ve “Senin o üç kuruşun bana gelmiyor” diyerek bağırdığını aktarmıştı.