KYK yurdu temel gereksinimden uzak: Haftanın bir günü su yok

KYK’ya bağlı İbni Sina Kız Yurdu’nda öğrenciler her pazar su kesintisi yaşıyor. Defalarca şikâyette bulunduklarını kaydeden öğrenciler, sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirtti.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlar temel ihtiyaçların yokluğu, sağlıksız yemekler ve yetersiz yaşam alanlarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. 

Son örnek Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde bulunan İbni Sina Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşandı. Yurtta kalan öğrenciler, pazar günleri kaldıkları kata su gelmediğini söyledi. Bu yüzden duş kullanımında sorun yaşadıklarını belirten öğrenciler, CİMER ve yurt yönetimine yaptıkları şikâyetin bir sonuç vermediğini kaydetti.

Öğrenciler ayrıca geçen sene Zeren Ertaş’ın KYK yurdunda asansörün düşmesi sonucu yaşadığı panikle yaşamını yitirmesinin ardından kendi yurtlarında da asansörün bakıma alındığını ancak hâlâ sorunlu olduğunu söyledi. 

Her pazar dördüncü katın suyu kesiliyor, idare ve CİMER öğrencileri oyalıyor

Yurtta kalan öğrencilerden Ayşe*, konuyla ilgili soL’a konuştu. 

Ayşe, yurdun en büyük sorunun su olduğunu söyledi. “En büyük sorunumuz su. Bizim kata pazar günleri su gelmiyor” diyen Ayşe şunları söyledi:

İbni Sina Yurdu üç bloklu, iki blok Tepebaşı’nda biri Odunpazarı’nda. Bizim bloğumuz dört katlı, ben dördüncü katta kalıyorum. Her katta on civarı oda var. Bu odalarda da ortalama dört ila altı arası öğrenci kalıyor. En büyük sorunumuz su. Yani en az kırk öğrencinin sorunu su. Bizim kata pazar günleri su gelmiyor. A blokta da yine her pazar dördüncü kata sıcak su ulaşmıyor.” 

Sık sık CİMER’e yazdıklarını ve yurt yönetimine bu şikayetlerini söylediklerini ancak sorunlarına çözüm sunulmadığını kaydeden Ayşe, duş almanın büyük sorun olduğunu söyledi. Ayşe, memurların bazen “Su olmayacak, işiniz halledin” dediğini belirtti: 

Yurt yönetimine, CİMER’e sık sık yazıyoruz. CİMER’den cevap geliyor yaptıklarına dair ama ortada çözülen bir şey yok. Geçiştirici cevaplar veriyorlar ‘Önlemini aldık’, ‘İlgileniyoruz’ gibi. Özellikle pazar günü olması bakımından duş alamamak büyük sorun oluyor, neredeyse herkesin pazartesi günü dersi var. Bazen memurlar mesaj gönderiyorlar, ‘Su olmayacak, işinizi halledin’ diyorlar. Yurda geldiğimizde bu olayı bilmiyorduk. Bu durumu ilk duş alırken suyun kesilmesiyle öğrendik.” 

Öğrenciler asansörün emniyet kapısını eliyle açıyor

Asansörün de bir diğer problem olduğunu kaydetti Ayşe. Zeren Ertaş yaşamını yitirdikten sonra pek çok KYK yurdunda olduğu gibi kendi yurtlarında da asansörün bakıma alındığını belirten Ayşe, bunun sorunları çözmediğini, aynı sorunların devam ettiğini söyledi:

Asansör de başka bir problem. Geçtiğimiz dönem Zeren Ertaş hayatını kaybettikten sonra bizim yurtta da asansör sözde bakıma alındı. Şimdi aynı sorunlar olduğu gibi devam ediyor. Arkadaşım gülerek asansörün emniyet kapısını eliyle açtığını söylemişti. Bunu kanıksamış yani, çok kötü.” 

*Öğrencinin ismi, kaldığı yurtta sorun yaratmaması adına değiştirilmiştir.