Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Kulis: İki Eurofighter Ankara'ya indi, 20 uçak için anlaşma yakın

İngiltere Başbakanı Starmer'ın Türkiye ziyaretinde Eurofighter jetleri için anlaşma imzalanması bekleniyor. Bunun için Starmer’dan önce Ankara'ya iki jet getirildiği bildirildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 27.10.2025 , 10:47

İngiltere Başbakanı Keir Starmer bugün Ankara'da AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşecek.

Görüşmede ele alınacak başlıklardan biri Eurofighter savaş uçakları. ABD'den F-35 alamayan ve F-16 tedariki sarkan Türkiye, Eurofighter arayışına girmiş, İngiltere ile 40 adet savaş uçağını kapsayan geçici bir anlaşma imzalamıştı. 

Taraflar o tarihten bu yana teknik özellikler ve fiyat konularında müzakereleri sürdürdü. Ankara’nın fiyatları “nispeten yüksek” bulduğu bildirildi. Bu süreçte Türkiye'nin yine İngiltere aracılığıyla Katar'dan ikinci el uçaklar satın alacağı öne sürüldü.

Middle East Eye'a konuşan bir Türk kaynağa göre Starmer, ziyaret öncesinde iki Eurofighter jetini Ankara’ya gönderdi. Uçakların Türkiye’de kalıp kalmayacağı netleşmezken, bu adım Londra’nın anlaşmaya verdiği önemin sembolik bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Başka bir kaynak, 40 uçağın 20’sinin Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) tarafından işletileceğini ve bu yolla teslimatın hızlandırılacağını söyledi. Kalan 20 uçak ise Türkiye’ye özel sistemlerle donatılarak daha sonra teslim edilecek.

NTV’nin haberine göre, İngiltere Türkiye’nin siparişini önceliklendirerek halihazırda RAF için üretilen uçaklardan bazılarını Türkiye’ye teslim edecek.

Almanya yeşil ışık yaktı

Türkiye, ABD dışında en fazla F-16 filosuna sahip NATO ülkesi konumunda. Ancak Washington’dan yeni F-16’ların teslimatının 2030’a kadar sarkabileceği öngörülüyor. Bu nedenle Ankara, jet ihtiyacını Avrupa’dan telafi etmek istiyor.

Temmuz ayında Türkiye, İngiltere’nin aracılığıyla Eurofighter konsorsiyumuyla 40 uçaklık bir ön anlaşma imzalamıştı. Bu konsorsiyumda Airbus SE, BAE Systems ve Leonardo bulunuyor. Türkiye, yeni ve ikinci el jetlerin yanı sıra Meteor füzelerini de içeren bir pakete yaklaşık 10 milyar avro harcamayı planlıyor.

Anlaşmanın önündeki en büyük siyasi engel, uzun süredir Almanya’nın itirazıydı. Berlin, Doğu Akdeniz’deki enerji arama gerilimleri nedeniyle satışa iki yılı aşkın süredir karşı çıkıyordu. Ancak geçtiğimiz ay Ankara’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, bu tutumun değiştiğini resmen doğruladı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.