Köylü direnişte, maden şirketi talan peşinde, vali sessiz: Kirazlıyayla Köyü'nde neler oluyor?

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren maden şirketi, bölgenin doğal hayatını, toprağını, suyunu ve köylünün sağlığını hiçe sayarak çalışmalara devam ediyor. Bölge halkı tepkili.

Serhat Yılmaz

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet göstereceği Meyra Madencilik Şirketi, bölgede kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı için çalışmalarınını bir süredir sürdürüyor. 

Köylülerin büyük tepkisine yol açan çalışmalar, jandarmanın gözetiminde ve güvenlik çemberinde hız kesmeden devam ediyor.

Covid-19 salgınında talan peşinde koşan şirket, bölgede yaşayan halkın sağlığını hiçe sayıyor. 

Çed raporu almışlar ama...

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık'ın soL'a aktardığı bilgilere göre, Meyra Madencilik Şirketi,  Kirazlıyayla Köyü'ne yapmak istediği zenginleştirme tesisi ve atık havuz için ÇED olumlu kararı almış durumda. Ancak bölgede yapılmak istenen projenin hayata geçmesi için ÇED olumlu kararı yeterli değil.

ÇED olumlu kararının yanında projenin yer altı sularına, dere alanlarına vereceği zararlara ilişkin alınmış bir izin yok.

Aynı zamanda tarımsal araziyi tarım dışında kullanma izni de bulunmayan şirket, bu izin için yaptığı başvuruların ikisinde de ret cevabı aldı.

ÇED olumlu kararının yanı sıra bu izinler alınmadan, projenin yapılma şansı bulunmuyor.

Ancak şirket, aldıkları ÇED olumlu kararını göstererek bölgedeki çalışmalara devam etmek istiyor.

Salgını fırsat bildiler

ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurması talebiyle açılmış davaların yanı sıra bölge sakinlerinin açmış oldukları yer altı sularının zarar görmesi, tarımsal arazilerin tarım dışında kullanımı konulu davalar da bulunuyor.

Ancak yürütmeyi durdurma ile ilgili karar Covid-19 salgını nedeniyle gecikmiş durumda. Bölge sakinleri çalışmaların bir an önce durdurulmasını istiyor. 

Bursa Valisi Yakup Canpolat, daha önce Covid-19 pandemisi nedeniyle bölgede yapılan çalışmayı bir süreliğine durdurmuştu. Ancak maden şirketine çalışma izni verilince, geçtiğimiz hafta başında çalışmalara yeniden başlandı. 

'Bağrımıza, yüreğimize hançer sapladılar'

Projenin yapılmak istediği arazi, köylülerin yaşam alanlarını ve doğayı tehdit edecek bir noktada. Proje arazisin alt kısmında Yenişehir'in tarım arazileri yer alıyor. Projenin yapıldığı bölge, köylülerin oksijen deposu konumunda. Köylülerin bu nedenle çalışmalara ve maden şirketine olan tepkileri her geçen gün artıyor. 

Kirazlıyayla Köyü'nde yaşayan bir köylü durumu, ''Bağrımıza, yüreğimize hançer sapladılar'' diyerek özetliyor.

Köydeki çocukların bile madencilerin yaptığı talandan etkilendiği söyleniyor.

Tam bir kaos var, köylüler yaşamlarını devam ettiremiyor

Kirazlıyayla Köyü'nde ise kaos mevcut. Maden şirketi, çalışmalarına tüm hızıyla devam ederken, köylüler de eylemler yapıyor, gece gündüz nöbet tutuyor, geceleri sokakta kalıyor. Jandarma ise köyü çevirmiş durumda. Köylüler, jandarmanın aldığı 'önlemler' nedeniyle hayvanlarını otlatamıyor, ahırlarına gidemiyor, jandarma tarafından çevrilen alanda bulunan mezarlığa dahi ulaşamıyor.

Vali ile görüşüldü

Köylüler, milletvekilleri ve avukatlar sürmekte olan çalışmaların durdurulması için Bursa Valisi Yakup Canpolat ile bir görüşme gerçekleştirdi. Köylülerin ve milletvekillerinin Covid-19 salgınında en azından maden çalışmalarının durdurulmasını ve açılan davaların, hukuki sürecin beklenmesi talebini valiye iletti. Görüşmede, vali köylülerin taleplerini firmalara ileteceğini söyledi. 

Ancak daha önceki görüşmelerde de vali, izinsiz kısımla ilgili çalışma yapılmadığını, ÇED olumlu kararının gerektirdiği şekilde çalışma yapıldığını ifade etmişti.