Korona işçileri öldürüyor: DİSK'e üye dört işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

DİSK, salgının işçilerin işi, sağlığı ve gelirine olan etkilerini araştırmak için yaptığı çalışmanın raporunu yayımladı. Rapora göre, DİSK'e üye 4 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi, 247 işçinin testi pozitif çıktı.

soL

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Covid-19 salgınının işçilerin yaşamlarına ve sağlığına etkilerini içeren araştırmanın sonuçlarını yayımladı. 

Araştırmanın sonucuna göre DİSK'e üye 4 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, 247 işçinin testi pozitif çıktı. 407 işçinin de karantinada olduğu açıklandı. 

47 işyerinde üretime ara verildi

Ayrıca raporda bugüne kadar DİSK'in örgütlü olduğu 47 işyerinde üretimin durduğu, üretimi durdurulan veya ara verilen toplam işçi sayısının en az 11 bin 79 olduğu bilgileri de yer aldı. 

En az 1005 işçi çalışmaktan kaçınma hakkını kullandı

Rapora göre DİSK üyesi sendikaların örgütlü olduğu 9 işyerinde en az 1005 işçi çalışmaktan kaçınma hakkını kullandı. Çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan 9 işyerinden 7'sinde Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü.

'İşçiler salgınla karşı karşıya bırakılıyor'

İşçilerin salgınla karşı karşıya bırakıldığının da belirtildiği raporda, ''Covid-19 salgını çalışma yaşamında ciddi sonuçlar doğuruyor. Zorunlu ve acil işler dışında üretim devam ediyor. Bu durum işçileri salgınla karşı karşıya bırakıyor, işçiler sağlıkları ile işleri arasında tercih yapmaya zorlanıyor'' ifadeleri yer aldı.