KDHC'nin Rusya'ya asker konuşlandırması üzerine Güney Kore, Ukrayna'ya doğrudan silah yardımı yapabileceğini açıkladı. Seul, Pyongyang'ın Rusya'dan askeri teknoloji almasından endişeleniyor.
Dış Haberler
Rusya-Ukrayna savaşı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ve Güney Kore arasında süregelen gerilimi de bünyesine kattı.
ABD'nin, KDHC'nin Rusya'ya asker gönderdiği ve birliklerinin Ukrayna sınırında konuşlandığı yönündeki iddiaları büyük oranda doğrulanmış görünüyor. Geçtiğimiz Haziran ayında askeri pakt imzalayan Rusya ve KDHC yetkilileri, bu iddiayı şu ana kadar reddetmedi.
Güney Kore, iki ülkenin askeri işbirliği kapsamında Rusya'nın KDHC'ye nükleer teknoloji transfer etmesinden endişe duyuyor. Seul, bunun üzerine Ukrayna'ya ilk kez doğrudan askeri yardım sağlamayı gündeme getirmiş durumda. Bu, Güney Kore tarihinde çok nadir bir duruma işaret ediyor, çünkü ülke daha önce Vietnam dışında neredeyse hiçbir savaşa uluslararası bir askeri katılım sağlamadı.
Devlet Başkanı'ndan mesaj: 'Gerekli önlemleri alacağız'
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, KDHC'nin Ukrayna'ya karşı Rusya'ya asker göndermesine karşılık, ülkesinin Kiev'e silah tedarik etmek de dahil olmak üzere yardım gönderebileceğine dönük bir mesaj verdi.
Geçtiğimiz hafta Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Yoon, "Kuzey Kore, Rusya-Kuzey Kore iş birliğinin bir parçası olarak Ukrayna savaşına özel kuvvetler gönderirse, Ukrayna'yı aşamalı olarak destekleyeceğiz ve ayrıca Kore Yarımadası'nda güvenlik için gerekli önlemleri gözden geçirip uygulayacağız" dedi.
'Kuzey, karşılığında Rus teknolojisi alabilir'
Güney Kore Dışişleri Bakanı Ço Tae-yul da, Cuma günü yaptığı açıklamada, Seul'un KDHC'nin Rusya'ya yardım etmesine karşılık Ukrayna'ya silah gönderip gönderemeyeceği sorulduğunda, tüm olası senaryoların değerlendirildiğini belirtti.
Kanada başkenti Ottava'da düzenlediği basın toplantısında, Seul'un KDHC birliklerinin Rusya'daki katılım düzeyini ve karşılığında Pyongyang'ın Moskova'dan ne alacağını izleyeceğini ifade eden Ço, "Belirli kararlar almadan önce tüm bu faktörleri dikkate alacağız" diye konuştu.
Güney Koreli bir devlet başkanlığı yetkilisi de, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey'in Moskova tarafından askeri ve sivil teknolojiyle tazmin edilmesinin muhtemel olduğunu, çünkü bir casus uydusu fırlatmak ve kıtalararası balistik füze yeteneklerini geliştirme çabası içinde olduğunu savundu.
Geçtiğimiz Perşembe günü Ço ve Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki tarafın da KDHC'nin asker göndermesine yanıt vermek için bir dizi seçeneği görüştüğünü kaydetmiş ancak ayrıntı vermemişti.
Çarşamba günü de ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Washington'da toplantı yapan Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, KDHC'nin asker konuşlandırmaları karşılığında Rus savunma teknolojisini talep etmesinin "çok muhtemel" olduğunu belirtmişti.
Güney Kore ilk defa doğrudan askeri yardım sağlayabilir
Ukrayna'ya doğrudan silah tedarik etmek, Güney Kore'nin savaşa dair tavrı konusunda önemli bir değişiklik anlamına gelecek. Seul'un Ukrayna'daki savaşa ilişkin hamleleri şu ana kadar insani yardım ve NATO üyelerine silah tedarik ederek silahların geri doldurulmasına yardımcı olmakla sınırlıydı.
Güney Kore'nin Ukrayna'ya silah tedarik etmesi ayrıca, ülkenin barışçıl kullanımlar dışında canlı çatışma bölgelerine silahlar göndermesini yasaklayan ülkenin Dış Ticaret Yasası'nda revizyonlar yapılmasını gerektirecek.
Güney Kore, savaş boyunca mayın temizleme ekipmanı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya silah dışı askeri ekipman yardımı sağlıyor, ancak şimdiye kadar Kiev'in silah taleplerine direniyordu.
Güney Kore'nin Vietnam dışında uluslararası askeri katılımı neredeyse yok
Güney Kore'nin ABD'nin yürüttüğü Irak ve Afganistan gibi savaşlardaki denizaşırı askeri katılımı, bugüne kadar çoğunlukla muharebe dışı rollerde küçük asker konuşlandırmalarıyla sınırlı kaldı.
Güney Kore yalnızca 1964 ile 1973 yılları arasında o zamanlar sıkıntıda olan ekonomiyi canlandırmak için ABD yardımı karşılığında ABD ordusuyla birlikte savaşmak üzere Vietnam'a yaklaşık 320 bin asker göndermişti.
Ancak Batı basınına konuşan uzmanlar ve diplomatik kaynaklar, KDHC'nin Ukrayna'ya karşı asker konuşlandırmasının Güney Kore'nin tutumunu değiştirdiğini düşünüyor.
İddialar neydi, Güney Kore'nin endişesi ne?
ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz hafta, 10 bin kadar KDHC askerinin Rusya'da eğitim gördüğünü iddia etmişti. Ukrayna ve Güney Kore istihbaratı da daha önce benzer iddialarda bulunmuştu.
Birkaç gün sonra, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, KDHC askerlerinden 8 bin kadarının Ukrayna sınırına konuşlandırıldığını öne sürmüştü.
Moskova, KDHC'nin Ukrayna'ya karşı savaşına müdahil olduğu yönündeki haberleri başlangıçta "sahte haber" olarak reddetmişti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KDHC birliklerinin Rusya'da olduğunu reddetmemiş ve bunun Pyongyang ile herhangi bir ortaklık anlaşmasını nasıl uyguladığına dair bir iç mesele olduğunu söylemişti.
KDHC Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rusya'ya asker konuşlandırılmasıyla ilgili medya haberlerini doğrulamamış ancak Pyongyang'ın böyle bir eylemde bulunması durumunda bunun uluslararası normlara uygun olacağına inandığını ifade etmişti.
Güney Kore yönetimi, söz konusu askeri işbirliği karşılığında KDHC'nin Rusya'dan nükleer teknoloji alabileceğine yönelik endişelerini dile getiriyor.
KDHC, geçtiğimiz perşembe günü Hwasong-19 adlı yeni bir katı yakıtlı kıtalararası balistik füzeyi test etmişti. Füze 86 dakikalık rekor bir uçuş süresi kaydetmişti.