Blinken'dan iddia: Rusya'ya gelen 8 bin KDHC askeri Ukrayna sınırına konuşlandı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, KDHC'nin Rusya safında Ukrayna sınırında 8 bin asker konuşlandırdığını iddia etti. Pentagon, 10 bin askerin Rusya'ya vardığını iddia etmişti.

Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) Ukrayna'ya karşı savaşmak için Rusya'ya 10 bin asker gönderdiğini öne sürmesinin ardından bir iddia da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan geldi.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırında yaklaşık 8 bin KDHC askerinin konuşlandığını ve Moskova'nın bu birlikleri "önümüzdeki günlerde" muharebeye göndermeye hazırlandığını iddia etti.

Blinken, ABD'nin KDHC'nin Rusya'ya toplamda 10 bin asker gönderdiğine inandığını ifade ederek, bunları önce Uzak Doğu'daki eğitim üslerine gönderdiğini ve ardından büyük çoğunluğunu Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesine gönderdiğini öne sürdü.

Basın toplantısında konuşan Blinken, KDHC birliklerinin "topçu, İHA'lar [insansız hava araçları], siper temizleme dahil temel piyade operasyonları konusunda Rus eğitimi aldığını ve bu güçleri ön cephe operasyonlarında kullanmayı tamamen amaçladıklarını" ileri sürdü.

Blinken, Washington'da Güney Kore'nin dışişleri ve savunma bakanlarıyla bir araya geldiği basın toplantısında, "Rusya'nın bu Kuzey Kore birliklerine yönelmesinin nedenlerinden biri de çaresiz olması. Putin, Ukrayna'da kendi yaptığı kıyım makinesine giderek daha fazla Rus atıyor. Şimdi Kuzey Kore birliklerine yöneliyor ve bu açık bir zayıflık işareti" diye konuştu.

Çin'in devreye girmesi gerektiğini savundu

Çin'in bu konuda bir rol oynaması gerektiğini savunan Blinken, ABD ve Çinli diplomatların "henüz bu hafta güçlü bir görüşme" gerçekleştirdiğini ve Çin'in ABD'nin "bu faaliyetleri engellemek için sahip oldukları etkiyi kullanacakları" yönündeki beklentilerini bildiğini ifade etti.

Moskova ile iki yıl önce "sınırsız ortaklık" kurulması üzerine bir mutabakat imzalayan Pekin, Pyongyang için de önemli bir müttefik. Ancak, Pekin'in Rusya ile KDHC arasındaki daha yakın askeri ortaklığı onaylamayabileceği, çünkü bunun Doğu Asya'da istikrarsızlaştırıcı olduğunu düşündüğü değerlendiriliyor.

Beyaz Saray, dışişleri bakanlığı ve Pentagon'dan ABD yetkilileri, ayrıca Moskova ve Pyongyang'ı savaşta KDHC birliklerini konuşlandırmamaları konusunda uyardı. Blinken, eğer bunu yaparlarsa, KDHC askerlerinin "meşru bir askeri hedef" haline geleceklerini söyledi.

Bu hafta BM güvenlik konseyi toplantısında konuşan ABD'nin BM elçisi de, Pyongyang'ın güçlerinin "Rusya'yı desteklemek için Ukrayna'ya girmesi durumunda, kesinlikle ceset torbalarıyla geri dönecekleri" yönünde tehditte bulundu.

KDHC'den saatler önce en uzun balistik füze testi

Diğer yandan, KDHC, Blinken'ın açıklamalarından birkaç saat önce bir balistik füze denemesi yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile KDHC lideri Kim Jong-un arasında Ukrayna'ya karşı savaşta Moskova'nın askeri ve uzay teknolojisi desteği karşılığında Pyongyang'ın Ukrayna'ya karşı savaşta Rusya'ya destek vermesi konusunda olası bir anlaşma hazırlığında olduğu konuşuluyordu.

KDHC, en son Aralık 2023'te bir balistik füze denemesi yapmıştı. KDHC'nin dünkü denemesi ise 86 dakika sürdü. Bu, ülkenin füze denemelerinde bugüne kadar kaydedilen en uzun uçuş süresi oldu. 

Zelenskiy: ABD ve Güney Kore tepki vermezse daha fazla asker gelir

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce yaptığı açıklamada, KDHC birliklerinin Ukrayna'ya karşı mücadeleye "günler içinde" katılabileceğini iddia ederek, konuşlandırmanın ABD ve Güney Kore'nin tepkilerinin bir testi olacağını savunmuştu.

Zelenskiy, önceki Güney Kore radyosu KBS'ye verdiği röportajda KDHC birliklerinin henüz Ukrayna güçleriyle doğrudan çatışmaya girmediğini ancak konuşlandırılmaya hazırlandığını öne sürdü.

Zelenskiy, Putin'in Rus birlikleri arasındaki kayıpları en aza indirmek için yabancı birlikleri konuşlandırmak istediğine ve Rusya'nın "Kuzey Kore birliklerini cepheye konuşlandıracağını ve Rus birliklerinden daha fazla feda edeceğini" iddia etmişti.

Zelenskiy, bunun ne zaman gerçekleşeceği sorulduğunda, "Bunun aylar içinde değil, günler içinde gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.

Zelenskiy, ayrıca ABD ve Güney Kore'nin nasıl tepki vereceğine bağlı olarak KDHC'nin Rusya'ya daha fazla asker gönderebileceğini öne sürdü.

Zelenskyy, Ujgorod şehrinden verdiği röportajda, "Kuzey Kore askerlerinin bu konuşlandırılmasıyla Putin şu anda Güney Kore ve NATO üyesi ülkelerin tepkisini test ediyor. Tepkilerini ölçtükten sonra, konuşlandırmayı genişletip genişletmemeye karar verecek" diye konuştu.

ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlarından 'meşru hedef' uyarısı

Pentagon ve Güney Kore savunma bakanı, dün askerlerini Rusya'dan çekmesi konusunda Pyongyang'a bir uyarıda bulundu. ABD, KDHC askerlerinin doğrudan Ukrayna'ya karşı savaşmaları halinde "meşru askeri hedefler" haline geleceği konusunda uyardı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çarşamba günü, KDHC askerlerinin "Rusya'yla ortak savaşçılar olacağını ve savaş sonucunda öldürüleceklerine ve yaralanacaklarına inanmak için her türlü nedene sahip olduklarını" söyledi.

Pentagon 'KDHC Rusya'ya 10 bin asker gönderdi' demiş, Putin reddetmemişti

Pentagon, üç gün önce KDHC'nin Ukrayna'ya karşı Rusya safında savaşmak için 10 bin askeri Rusya'da konuşlandırdığını iddia etmişti. 

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh Pazartesi günü, eğitim için doğu Rusya'ya konuşlandırılan 10 bin KDHC askerinin bir kısmının Ukrayna sınırına yaklaştığını öne sürmüştü.

KDHC Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rusya'ya asker konuşlandırılmasıyla ilgili medya haberlerini doğrulamamış ancak Pyongyang'ın böyle bir eylemde bulunması durumunda bunun uluslararası normlara uygun olacağına inandığını ifade etmişti.

Moskova, KDHC'nin Ukrayna'ya karşı savaşına müdahil olduğu yönündeki haberleri başlangıçta "sahte haber" olarak reddetmişti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KDHC birliklerinin Rusya'da olduğunu reddetmemiş ve bunun Pyongyang ile herhangi bir ortaklık anlaşmasını nasıl uyguladığına dair bir iç mesele olduğunu söylemişti.