ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), "önümüzdeki birkaç hafta" içinde Ukrayna'ya karşı eğitim almak ve savaşmak üzere tahmini 10 bin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) askerinin Rusya'ya gönderildiğini iddia etti.
Pentagon sözcüsü Sabrina Singh Pazartesi günü, eğitim için doğu Rusya'ya konuşlandırılan 10 bin KDHC askerinin bir kısmının Ukrayna sınırına yaklaştığını öne sürdü.
Singh, muhabirlere "Bu askerlerin bir kısmı zaten Ukrayna'ya yaklaştı ve Rusya'nın bu askerleri Ukrayna sınırına yakın Rusya'nın Kursk Oblastı'ndaki Ukrayna güçlerine karşı savaşta veya savaş operasyonlarına katkı koymak için kullanmayı planladığı konusunda giderek daha fazla endişeleniyoruz" dedi.
Singh, "KDHC birliklerinin ön cepheye doğru ilerlediğini görürsek, savaşa ortak olurlar" diyerek, bu güçlere karşı ABD tarafından sağlanan silahların kullanımında hiçbir sınırlama olmayacağını" belirtti. Singh, "Bu, KDHC'nin yapması gereken bir hesaplama" diye devam etti.
Washington, geçtiğimiz hafta da 3 bin KDHC askerinin Rusya'ya gittiğini tahmin etmişti.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, KDHC'nin Ukrayna'daki müdahalesini görüşmek üzere bu hafta sonu başkent Washington DC'de Güney Kore'nin savunma ve dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.
NATO Genel Sekreteri: Savaşta önemli bir tırmanışa neden olur
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün erken saatlerde KDHC'nin Rusya'da konuşlanmasının Ukrayna'daki çatışmalarda "önemli bir tırmanış" olduğunu ve "Rusya'nın savaşının tehlikeli bir şekilde genişlediğini" gösterdiğini ileri sürdü.
Güney Kore heyetiyle KDHC konuşlanmaları hakkında yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilere konuşan Rutte, "Rusya ile Kuzey Kore arasındaki derinleşen askeri işbirliği hem Hint-Pasifik hem de Avrupa-Atlantik güvenliği için bir tehdit" dedi.
KDHC doğrulamadı ama 'normlara uygun' dedi
KDHC Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkiliyse, Rusya'ya asker konuşlandırılmasıyla ilgili medya haberlerini doğrulamadı ancak Pyongyang'ın böyle bir eylemde bulunması durumunda bunun uluslararası normlara uygun olacağına inandığını ifade etti.
Rusya, 'sahte haber' dedi ama Putin reddetmedi
Moskova, KDHC'nin Ukrayna'ya karşı savaşına müdahil olduğu yönündeki haberleri başlangıçta "sahte haber" olarak reddetti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KDHC birliklerinin Rusya'da olduğunu reddetmedi ve bunun Pyongyang ile herhangi bir ortaklık anlaşmasını nasıl uyguladığına dair bir iç mesele olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada Rutte'nin yorumlarını önemsemeyerek, Pyongyang ile Moskova'nın geçen Haziran ayında ortak bir güvenlik anlaşması imzaladıklarını belirtti.
Lavrov ayrıca Batılı askeri eğitmenlerin, Batılı ortaklar tarafından sağlanan uzun menzilli silahları kullanmasına yardımcı olmak için uzun süredir gizlice Ukrayna'ya konuşlandırıldığını söyledi.
Güney Kore'den askeri işbirliğine kınama
ABD iddiasının ardından Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, KDHC'nin askeri konuşlanmasının hem ülkesinin ulusal güvenliğini hem de uluslararası toplumu tehdit ettiğini savunarak, Rusya'yla KDHC arasındaki "yasadışı" olarak değerlendirdiği askeri işbirliğini kınadı.
Güney Kore'nin ulusal haber servisi Yonhap, Devlet Başkanı Yoon'un kabine toplantısında, KDHC'nin Rusya ile askeri işbirliğine ilişkin, ülkenin "tüm olasılıkları iyice değerlendirmesi ve karşı önlemler hazırlaması" gerektiğini söylediğini aktardı.
Ukrayna'dan Batı'ya 'Uyarılarımızı dinlemediniz' tepkisi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha da, Kiev'in haftalardır KDHC konuşlanması konusunda uyarıda bulunduğunu ve müttefikleri güçlü bir yanıt vermemekle suçladığını belirtti.
Sybiha, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Özetle: Ukrayna'yı dinleyin. Çözüm: Rusya'ya karşı uzun menzilli saldırılarımızdaki kısıtlamaları hemen kaldırın" dedi.
Ancak ABD, Ukrayna'nın silahlarını Rusya'nın derinliklerine saldırmak için kullanma talebini onaylayacağına dair henüz bir işaret vermedi.