Konya'da Ramazan ayında üniversiteliye yemek yok

Konya Selçuk Üniversitesi'nde yemekhaneye Ramazan dayatması: Öğrenciler öğle saatinde yemek bulamıyor.

Mustafa Baş

Ramazan ayıyla birlikte kamusal alanlara müdahaleler de hız kazandı. Geçtiğimiz yıl Konya Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde sabah ve öğlen yemekleri iptal edilmiş, sadece iftar programına menü açılmıştı. Gelen tepkilere rağmen bu yıl da Konya Selçuk Üniversitesi benzer uygulamalara devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de öğrenciler fiilen uygulanan Ramazan dayatmasına ve öğle yemeklerinin iptal edilmesine teki gösteriyor.

soL'a konuşan bir üniversite öğrencisi; "Her insanın oruç tutamayacağı gibi bazı durumlardan kaynaklı oruç tutamayan ve tutmak istemeyen insanlara her sene aynı mağduriyeti yaşatmalarından sıkıldık. Zaten maddi olarak zor geçiniyoruz. Birde dışardan yemek zorunda bırakıldığımız için ekstra bir masrafa sokuluyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz sene 4 lira olan yemekhane fiyatlarının bu sene 20 lira olduğunu ifade eden öğrenciler Ramazan ayı boyunca yemekhaneler kapanınca okul dışından ya da kantinlerden yemek zorunda kaldıklarını ve maliyetlerinin arttığını ifade ediyor. 

Okulda yemekhaneler kapanınca kampüs içerisinde yer alan Gökkuşağı AVM'den yemek yemek zorunda kaldıklarını ifade eden öğrenciler "Burada en ucuz menü 100 lLira. Günde sadece bir öğün yesek dahi aldığımız burs kadar para sadece bir öğün yemeğe gidiyor" diyor. 

Bu tür uygulamaların aynı zamandan oruç tutmayan öğrenciler üzerinde bir baskı oluşturduğunu ifade eden öğrenciler, "Bazen tepki görmemek için aç gelip gidiyoruz. Yanımızda bir şey getirsek yiyemiyoruz. Dışardan yemek yediğimizde de masrafları karşılayamıyoruz. Bu tür uygulamalar öğrenciler zor duruma sokuyor" diyor.