“Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun!” başlığıyla başlayan eylemlerde Yıldız Holding'in ardından sırada Rönesans Holding vardı.
Haber Merkezi
Türkiye Komünist Partisi “Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” başlığıyla yaptığı açıklamayla holdinglerin kârlarının emekçi halk için neye karşılık geldiğini inceleyen bir kampanya başlatmıştı.
İstanbul'da Yıldız Holding’le başlayan kampanya Ankara’da Rönesans Holding önünde gerçekleştirilen eylemle devam ediyor.
Rönesans Holding ülkenin AKP’li yıllarda büyüyen en büyük inşaat müteahhitlik firmalarından biri. 40’ın üzerinde hastanede konut, hastane, doğalgaz tesisi, petrokimya tesisi, altyapı inşaatları, endüstriyel tesis gibi pek çok stratejik projenin müteahhitliğini yaptı.
Rönesans Holding’in 22.6 milyar liralık 2023 yılı net kârıyla halk için neler yapılabileceğini anlatan bir video TKP sosyal medya hesaplarından yayınlanmıştı.
Videoda şirket kârlarıyla neler yapılabileceği sıralandı:
“Şirketlerin kârlarının önemli bölümünü yeni yatırımlara yönelttiklerini biliyoruz. Ancak unutmayalım, bu onların özel servetlerinin artmasından başka bir anlama gelmiyor. Türkiye Komünist Partisi tüm sektörlerde devletleştirmeyi savunuyor. Bunu yapıp sömürünün kaynağını kuruttuğumuzda ve asalak patron sınıfını sırtımızdan attığımızda sorunların çözümü çok daha kolay olacak. Piyasa ekonomisinde bile bu şirketlerin varlıkları ve kârlarının nelere karşılık geldiği, sorunun kaynağını, ulaştığı akıl dışı boyutu ve çözümün sanıldığından daha kolay olduğunu gösteriyor."
Açlık sınırının 18 bin 978, yoksulluk sınırının 61 bin 820, asgari ücretin 17 bin 2 ve en düşük emekli aylığınınsa 12 bin 500 lira olduğu hatırlatılarak, “Emekçilerin hayatını çalan bu düzenin karşısında biz daha adil bir çözüm önerisi sunuyoruz: Büyük tekellerin mal varlıkları ve kârlarına el konulacak. İşçilerin canı şirketlerin büyüme ve kâr hırsına feda olacağına şirketlerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” denildi.
Rönesans'a 'Halkımıza feda olsun' pankartı asıldı
Türkiye Komünist Partisi emekçilerin sorunlarının kaynağına işaret ederek, gerçek çözümün büyük tekellerin mal varlıkları ve kârlarına el koymak olduğunu vurgulayan bir kampanyanın ikinci durağı Ankara Rönesans Holding'e "Rönesans Holding'in mal varlığı ve kârları halkımıza feda olsun" yazılı pankart asıldı.
Kuğulu Park'ta buluşan komünistler Rönesans Holding'in olduğu binaya doğru sloganlarla yürüdü.
Bina önünde alkışlar ve ıslıklarla başlayan eylemde “Sermaye defol bu memleket bizim", "Patronların kârına el koyacağız", "Boyun eğme bu düzeni değiştir", "Kemer sıkma patronlardan hesap sor", "Hırsız holdingler hırsız TÜSİAD” sloganları atıldı.
Eylemde konuşan TKP Merkez Komite üyesi ve Ankara İl Başkanı Ali Ufuk Arikan “Dün Yıldız Holding’in önündeydik, bugün burada… Yarın diğer sömürücülerin kapısında olacağız…” diyerek sözlerine başladı.
Konuşmasında Rönesans Holding’in yalnızca 2023 yılı net kârıyla halk için neler yapılabileceğini sıralayan Arikan konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün ülkemizin, halkımızın, bize ait olan kaynakların üzerine çöken, bizim kanımız, terimizle kendilerine saraylar diken, devasa kârlarla servetlerine servet katan asalaklardan, halk düşmanı patronlardan birinin kapısının önündeyiz.
Dün Yıldız Holding’in önündeydik, bugün burada… Yarın diğer sömürücülerin kapısında olacağız…
Olacağız ve sözümüzü, kararlılığımızı ilan edeceğiz!
Bakın sadece Rönesans Holding’in bir yıllık kârından söz ediyoruz.
22,3 milyar TL!
Bu miktar sadece bir ailenin el koyduğu yıllık miktar, üstelik bu kârları her geçen gün bizim sömürülen emeğimizle giderek daha da büyüyor.
Sadece bu kâra el koyduğumuzda dostlar, bakın neler yapıyoruz
376 bin öğrenciye aylık 5 bin lira burs veriyoruz
210 bin kapasiteli, 2100 mahallede kreş yapabiliyoruz
500 spor tesisi yapabiliyoruz
6 milyon kişinin yıllık telefon faturasını karşılıyor…
Bunlar sadece birkaç örnek!
İşçilerin, bizlerin, emekçilerin kanıyla, alın teriyle biriken bu servet, bu koca zenginlik bizim.
Bizden çaldıklarına el koymak, sözümüz…
Bu ülkede milyonlarca emekli açlık sınırı olan 19 bin liranın altında bir maaşla ölüme terk edilmişken, asgari ücret açlık sınırın altından kalmışken, milyonlarca emekli büyük bir yoksulluğa itilmişken, birileri normalleşme diyor, birileri helalleşme diyor, birileri bu sömürünün asıl kaynağı olan patronları aklamaya çalışıyor!
Biz bu akıl dışı, utanmaz, ahlaksız düzende her gün ölüyor, sömürülüyor, hedef alınıyoruz.
İlan ediyoruz dostlar, boynumuzun borcu diyoruz.
Bu asalak, sömürücü patron sınıfını sırtımızdan atacağız, el koyacağız, bizim olana, bizden çaldıklarına el koyacağız.
Yaşamak için, aydınlık bir ülke için, refah içinde yaşayacağımız yarınlar için bu sömrücü patronların düzenini yerle bir edip, emekçilerin kendi düzenini, sosyalizmi kuracağız!
Sözümüz olsun, burada, holding binalarında, yalılarında bir eli yağda, bir eli balda yaşayan patronlar bilsin, bizden çaldığınız ne varsa hesabını soracağız, derhal devletleştireceğiz ve evet Rönesans Holdingi halkımıza feda edeceğiz!”
Eylemin ardından "Rönesans holdingin mal varlığı ve kârları halkımıza feda olsun" yazılı pankartı holdingin duvarına asan TKP’liler eylemi burada sonlandırdı.