Sayfa yolu
Kolombiya’da cumhurbaşkanı adayı Uribe silahlı saldırıda ağır yaralandı: 15 yaşındaki şüpheli gözaltına alındı
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
dış haberler
Yayın Tarihi: 08.06.2025 , 12:59
Kolombiya'da 2026'da yapılacak genel seçimlerde sağ partinin cumhurbaşkanı adayları arasında öne çıkan Senatör Miguel Uribe Turbay, uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.
Başkent Bogota'nın batısındaki Modelia Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Uribe, konuşma yaptığı esnada silahlı saldırıya uğradı. Partililer tarafından özel bir kliniğe kaldırılan Uribe'nin ağır yaralandığı ve vücuduna 6 kurşunun isabet ettiği belirtildi. Kolombiya basınında, hastanede tedavisi devam eden Uribe'nin durumunun "kritik" olduğu bilgisi paylaşıldı.
Kolombiya basını, Senatör Uribe'ye ateş açtığı belirtilen 15 yaşındaki çocuğun yaralı olarak gözaltına alındığını ve bir klinikte tedavi altına alındığını bildirdi.
Bogota Belediye Başkanı Carlos Fernando Galan, yaptığı açıklamada, "Senatör Miguel Uribe, öğleden sonra Fontibon'da uğradığı bir suikastın ardından acil olarak tedavi altına alındı. Ateş açan kişi yakalandı. Bogota’daki tüm hastaneler, olası bir nakil ihtimaline karşı alarm durumunda" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı programını iptal etti
Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Uribe'ye yapılan saldırıyı kınayarak, "Hayata saygı gösterin, bu kırmızı çizgidir. Kolombiya kendi çocuklarını öldürmemeli. Çünkü onlar da bizim çocuklarımızdır" değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Petro, Uribe'ye yönelik suikast girişiminin ardından Fransa'daki Birleşmiş Milletler (BM) Okyanuslar Zirvesi'ne katılma programını iptal etti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Biriminden yapılan açıklamada, "Güvenliği sağlamak, olayları aydınlatmak ve hukukun üstünlüğüne olan güveni pekiştirmek amacıyla gerekli tüm kurumsal önlemlerin öncelikli olarak alınması için seyahatten vazgeçildi" denildi.
Açıklamada, "Yaşanan olayların ciddiyeti ve Ulusal Hükümetin kurumsal yapıyı savunma ile ülkedeki tüm demokratik aktörlerin korunmasına olan bağlılığı, Devlet Başkanının ve hükümet ekibinin derhal ülke topraklarında bulunmasını gerektirmektedir" ifadelerine yer verildi.
Acil Müdahale Planı devreye sokuldu
Kolombiya hükümetinden yapılan açıklamada ise "Miguel Uribe Turbay'a yönelik saldırıyı kesin ve net bir şekilde kınıyoruz. Bu yalnızca bir senatörün kişisel bütünlüğüne değil, aynı zamanda demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü hedef alan bir eylemdir. Her türlü şiddeti reddediyoruz" denildi.
Hükümet, Uribe'ye saldırı gerçekleşmesinin ardından Acil Müdahale Planı'nın (Plan de Choque) devreye alındığını duyurdu.
Ulusal Koruma Birimi (UNP) ve İçişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde toplanan üst düzey yetkililer, cumhurbaşkanı adaylarının güvenliğinin maksimum düzeye çıkarılması için önemli kararlar alması bekleniyor.
| Almanya'da Komünist Parti'nin etkinliğine saldırı: 'PKK'ye yönelik eleştirileri silmezseniz kan dökülecek' |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.